Totul despre epiziotomie
Epiziotomia este o procedură medicală care constă într-o incizie a ţesutului dintre deschiderea vaginală şi anus, ţesut denumit perineu. Scopul este acela de a uşura naşterea fătului şi procedura poate avea atât beneficii cât şi riscuri.
In ce consta o epiziotomie?
Intervenţia se face sub anestezie locală sau epidurală iar incizia se face printr-o tăietură cu un foarfece chirugical. Incizia se coase la final iar îngrijirile medicale ulterioare au rolul de a proteja zona de posibile infecţii. Firele se scot după cinci zile de la operaţie şi este necesară o atenţie sporită atunci când se foloseşte toaleta dar şi o igienă specială.
Cand este necesară epiziotomia?
Epiziotomia nu este o procedură de rutină; medicul decide dacă este necesară, decizia lui depinzând de poziţia fătului, riscul să fie produse rupturi mai grave ale perineului decât o tăietură efectuată de medic sau necesitatea de a naşte rapid.
Cele mai frecvente situaţii care determină necesitatea unei astfel de incizii sunt:
1 Bebeluşul simte un stres accentuat în ultima parte a naşterii, manifestat prin creşterea ritmului cardiac, de aceea trebuie să se nască repede.
2 Copilul are o greutate mai mare la naştere şi este nevoie de spaţiu mai mare la expulzia din uter.
Dacă există riscul unor rupturi multiple la nivelul perineului, caz în care se preferă o singură tăietură; Uneori însă micile fisuri sunt de preferat în locul unei incizii.
3 Sunt experţi care contestă necesitatea unei astfel de operaţii bazându-se pe studii care arată că rupturile spontane se recuperează chiar mai repede decât incizia efectuată de medici. In plus, în cazul unor rupturi spontane se pierde mai puţin sânge şi recuperarea este mai rapidă.
Vindecarea după epiziotomie
Epiziotomia este totuşi o intervenţie chirurgicală şi recuperarea după această intervenţie poate fi dureroasă. Cusăturile se resorb în perioada primelor săptămâni însă va exista un disconfort atunci când mergi sau când stai în poziţia şezut. Folosirea toaletei poate fi dureroasă şi incomodă şi necesită o curăţare a zonei respective mai ales până la scoaterea firelor.
Durerile pot fi ameliorate astfel:
- Calmarea locală prin folosirea unor pachete cu gheaţă sau tampoane răcite în frigider şi aplicate deasupra pansamentului.
- Presiunea fermă cu un pansament curat pe rană în timpul scaunului pentru a evita rupturi sau sângerări dacă scaunul este consistent.
- Folosirea unei perne sau a unui colac gonflabil atunci când stai în poziţia şezut, pentru scăderea presiunii asupra perinelului.
- Exercitiile Kegel ce au ca efect întărirea musculaturii pelvine şi constau în constractarea muşchilor pelvini în serii de 5-10 exerciţii, cu pauze de 10 secunde între încordări.
Vindecarea după epiziotomie are loc mai rapid dacă urmaţi sfaturile următoare:
- Spălarea zonei după fiecare folosire a toaletei cu apă călduţă sterilizată; de preferat urinarea în poziţia ghemuit.
- Verificarea zonei pentru a preveni infecţiile. Se va anunţa medicul dacă zona devine roşie, dureroasă mereu, umflată sau cu scurgeri de puroi.
- Schimbarea frecventă a tamponului şi verificarea acestuia de fiecare dată pentru a vedea dacă sunt urme de infecţie (puroi, lichide de o anumită consistenţă sau miros neplăcut, etc).
- Folosirea unor tampoane medicale sau a unora din bumbac.
- Consumul mare de lichide şi cât mai puţine alimente consistente pentru a evita constipaţia.
- Evitarea analgezicelor de tip supozitor şi folosirea unui spray, însă doar la indicaţiile medicului.
- Odihna este cea mai rapidă cale de a te recupera după naştere aşa că profită de timpul de somn al bebeluşului tău şi odihneşte-te.
Perineul se vindecă după aproximativ 5-6 săptămâni de la naştere, uneori recuperarea dupa o epiziotomie este chiar mai rapidă şi disconfortul poate să dispară definitiv. Alteori, disconfortul se menţine chiar şi la câteva luni după naştere dar totul depinde de adâncimea inciziei şi de modul în care corpul tău se recuperează.
Activitatea sexuală poate fi reluată după cele 6 săptămâni. Anumite poziţii vor fi preferate în detrimentrul altora însă treptat sexul va deveni mai confortabil. In plus, în timpul alăptării bebeluşului, cantitatea de estrogen scade ducând şi la scăderea lubrifierii naturale a vaginului. De aceea este posibil să fie nevoie de folosirea unui lubrifiant pentru a evita disconfortul local.
Comentarii legate de Totul despre epiziotomie