Nasterea prematura
Nasterea prematura se considera in cazurile in care nasterea are loc inainte de saptamana 37 de sarcina.
Cei mai multi bebelusi se nasc prematur in jurul saptamanii 32 de sarcina si au sanse mari de supravietuire si dezvoltare normala daca sunt asistati de aparatura medicala speciala.
In general, cu cat sarcina este mai aproape de termen, cu atat bebelusul este mai bine pregatit pentru viata din afara uterului. Acest lucru se explica prin faptul ca organele interne si plamanii sunt pregatite sa functioneze singure.
Bebelusii nascuti foarte devreme, inainte de saptamana 28 de sarcina, supravietuiesc in putine cazuri sau raman cu probleme de dezvoltare neuronala - handicap, retard, greutati in invatare.
Stiai ca? In Romania, peste 20.000 de copii se nasc prematur. Sansele de supravietuire cresc daca aparatura medicala din maternitati este specializata.
Nasterea prematura - cauze
Uneori, nu exista nicio explicatie pentru nasterea prematura, alteori sunt cativa factori care declanseaza nasterea inainte de termen.
In cazul unei sarcini cu gemeni sau tripleti, sansele sa nasti prematur cresc. Daca ai nascut un bebelus prematur, exista sanse un pic mai mari ca urmatoarea sarcina sa aiba acelasi risc. Oricum, patru din cinci femei nasc normal chiar daca au mai avut o nastere inainte de termen in istoricul medical.
Factorii sociali sunt importanti. In cazul in care ai un serviciu stresant, un program de munca incarcat sau pur si simplu esti influentata de situatii stresante, exista riscul sa nasti inainte de termen. Legislatia este de partea ta in acest caz, asa ca nu ezita sa ceri dreptul la concediu sau la ore de munca mai putine.
Atentie Fumatul, consumul de droguri, alcoolul, subponderabilitatea sunt alte cauze care contribuie la riscul de nastere prematura.
Alte situatii identificate si acceptate din punct de vedere medical sunt:
- infectii vaginale
- sangerari puternice in timpul sarcinii
- anomalii ale uterului
- salbirea muschiului cervical
- ruperea apei inainte de termen
Nasterea prematura ca solutie medicala
In anumite situatii, medicii pot decide sa induca travaliul si ulterior sa asiste o nastere prematura fiindca bebelusul are mai multe sanse de supravietuire decat in uter.
Situatiile in care medicii induc o nastere inainte de termen sunt:
- bebelusul nu se dezvolta normal in uter
- bebelusul are anumite malformatii
- mamica sufera de o conditie medicala si este mai sigur pentru bebelus sa fie nascut prematur
- mamica a suferit probleme abdominale
- preeclampsia
In oricare din cazurile de mai sus, medicii decid ce este mai bine pentru tine si bebelusul din burtica.
Cum procedezi in ca de nastere prematura
Nasterea prematura este declansata in acelasi mod ca o nastere normala: ruperea apei, contractii dese si constante. Cere ajutorul partenerului sau al persoanei care te va insoti la nastere si mergi la spital pentru asistenta medicala.
Ramai cat mai calma si cere explicatii pentru fiecare moment care te ingrijoreaza. Aminteste-ti ca prin asistarea medicala, copilul are sanse mari de supravietuire.
Medicul va face toate analizele necesare pentru a vedea starea de dezvoltare a bebelusului si pentru a fi pregatit atunci cand acesta se naste.
Important Chiar daca bebelusul tau are nevoie de suport pentru a supravietui si petreci foarte putin timp cu el, vei putea totusi sa il urmaresti in mod constant, sa vorbesti cu el, sa il hranesti si chiar sa il tii in brate. Bebelusul tau are nevoie de iubirea ta mai mult ca oricand!
Comentarii legate de Nasterea prematura
Sfatul meu este sa fiti aproape de bebelusii vostri cu toata dragostea ,sa credeti ca totul va fi bine pentru amandoi.