Herpesul în timpul sarcinii
Multe femei infectate cu virusul herpes simplex se pot confrunta cu apariția leziunilor supărătoare, la nivelul gurii sau zonei genitale, pe fondul slăbirii sistemului imunitar sau în timpul sarcinii, când organismul este mai vulnerabil. Iata cum putem sa limitam riscurile si sa prevenim aparitia herpesului in timpul sarcinii.
- Ce este herpesul genital?
- Care sunt simptomele unei infecţii cu herpes genital?
- Poate herpesul să-mi afecteze sarcina şi nou-născutul?
- Cum poate herpesul genital să-mi afecteze bebeluşul?
- Voi avea nevoie de cezariană dacă am herpes?
- Poate bebeluşul să ia herpes după naştere?
- Voi putea să alăptez dacă am o leziune herpetică?
- Cum pot să-mi dau seama dacă eu sau partenerul meu avem herpes?
- Cum se tratează herpesul?
- Dacă nu am avut niciodată herpes, dar partenerul meu a avut?
- Cum pot preveni herpesul?
Ce este herpesul genital?
Herpesul genital este o infecţie cu transmitere sexuală care poate fi cauzată de două tipuri de virusuri herpes simplex: tip 1 (HSV-1) sau de tip 2 (HSV-2).
HSV-2 generează cel mai frecvent herpes genital, care poate apărea sub formă de leziuni sau răni la nivelul organelor genitale. Poţi contracta herpes genital, dacă faci sex cu un partener contagios, chiar dacă nu există răni vizibile sau leziuni.
HSV-1 este, de fapt, herpesul oral, care poate cauza leziuni în jurul sau în interiorul gurii. Se răspândeşte prin contact direct cu răni, adesea prin sărutare. De asemenea, poţi lua herpes genital de la partenerul tău dacă are herpes oral şi aveți un contact sexual oral. (CDC raportează că tot mai multe cazuri de herpes genital sunt transmise în acest fel.)
Care sunt simptomele unei infecţii cu herpes genital?
Majoritatea persoanelor cu herpes genital fie nu au niciun simptom, fie au doar simptome foarte uşoare, care de multe ori trec neobservate. Potrivit CDC, aproape 90% dintre persoanele care au herpes nu realizează acest lucru.
Simptomele, dacă apar, variază foarte mult. Acestea sunt, de obicei, cele mai severe atunci când eşti infectat pentru prima dată cu herpes genital deoarece nu ai încă anticorpi împotriva virusului.
Între două şi 14 zile, după expunerea la virus, este posibil să apară erupţii roşii pe vagin sau vulvă, care se transformă în băşici şi eventual erup şi devine răni dureroase. Este posibil să ai doar câteva sau un grup mare, iar acestea pot dura câteva săptămâni în timpul primei infecţii.
Alte simptome includ senzaţii de mâncărime, arsură, durere, sau furnicături, în zona genitală, descărcare vaginală şi ganglioni limfatici umflaţi în zona inghinală. Poate fi dureroasă şi urinarea.
O infecţie iniţială cu herpes poate provoca simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, cefalee şi dureri musculare. Unele femei gravide se îmbolnăvesc foarte mult atunci când iau herpes, pentru prima dată, şi trebuie să primească medicamentul antiviral aciclovir intravenos.
Poate herpesul să-mi afecteze sarcina şi nou-născutul?
Da. Transmiterea infecţiei bebeluşului tău, în timpul travaliului şi al naşterii, este cea mai mare preocupare legată de herpesul genital în timpul sarcinii. Dacă se întâmplă acest lucru, bebeluşul tău ar putea avea probleme serioase de sănătate. Din fericire, mai puţin de 1 din 10.000 de nou-născuţi contractează boala, chiar dacă herpesul genital este destul de comun.
Poţi transmite herpes bebeluşului tău, în timpul travaliului şi al naşterii, dacă în acel moment corpul tău are virusul activ (ceea ce înseamnă că eşti contagioasă). Riscul cel mai mare este dacă iei herpes genital, pentru prima dată, în al treilea trimestru. Mult mai puţin frecvent, poţi transmite virusul dacă ai avut herpes înainte şi ai o erupţie în jurul perioadei de travaliu.
În cazuri rare, dacă ai o infecţie iniţială cu herpes, în timpul primului trimestru de sarcină, virusul poate trece prin placentă şi poate provoca un avort spontan sau defecte congenitale grave. Herpesul poate fi, de asemenea, transmis copilului după naştere, iar complicaţiile pot fi severe.
Cu toate acestea, luând câteva măsuri de precauţie şi beneficiind o îngrijire medicală adecvată, poţi reduce la minimum riscul infectării bebeluşului. (Şi, bineînţeles, spune-i medicului dacă tu sau partenerul tău aveţi herpes.)
Cum poate herpesul genital să-mi afecteze bebeluşul?
Herpesul la nou-născuţi apare în general în trei moduri:
- Infecţii cutanate, oculare şi ale gurii: Majoritatea bebeluşilor născuţi cu herpes au acest tip de infecţie. Un bebeluş cu infecţii cutanate, oculare şi ale gurii poate avea leziuni la naştere sau le poate dezvolta până la şase săptămâni mai târziu, dar leziunile apar, de obicei, când copilul are între 1 şi 2 săptămâni.
Rănile de herpes arată, de obicei, ca nişte băşici şi pot apărea oriunde pe corpul unui bebeluş. Ele apar adesea într-un loc în care a apărut o leziune sau o iritare minoră a pielii, cum ar fi pe brat, sub brăţara de la spital sau pe locul unde a fost plasat un electrod.
Este puţin probabil ca bebeluşul tău să aibă probleme de dezvoltare dacă infecţia cu herpes se limitează la piele, ochi, şi gură, şi primeşte imediat aciclovir intravenos. Dar dacă nu a fost tratat prompt, el ar putea dezvolta o formă mai gravă de herpes.
- Boala sistemului nervos central (CNS): Herpesul afectează sistemul nervos central pentru aproximativ o treime din nou-născuţi care iau boala. Aceasta se întâmplă, de obicei, în jurul vârstei de 2 sau 3 săptămâni, dar poate apărea oricând în primele şase săptămâni după naştere. Bebeluşii cu afecţiuni ale CNS pot avea simptome cum ar fi iritabilitate, febră, letargie, hrănire slabă, sau convulsii. Majoritatea vor avea răni de herpes la un moment dat.
- Boala diseminată: Aproximativ un sfert dintre copiii născuţi cu herpes au o boală numită herpes diseminat. Această boală foarte gravă implică organe multiple, adesea plămânii şi ficatul. Aceasta se întâmplă, de obicei, în timpul primei săptămâni după naştere şi poate fi dificil de diagnosticat deoarece bebeluşul poate să nu aibă răni herpetice tipice.
Din păcate, chiar şi cu un tratament prompt, un număr de copii cu boală diseminată nu supravieţuiesc, iar cei care o fac adesea ajung să aibă probleme grave de sănătate şi de dezvoltare pe termen lung.
Sună-l imediat pe medicul copilului tău dacă micuţul are febră, pare letargic, sau neobişnuit de iritabil, se hrăneşte prost sau dacă pur şi simplu ceva nu pare în regulă pentru tine. De asemenea, apelează la medic dacă bebeluşul are răni, eczeme, sau ochi roşii care par infectaţi.
Voi avea nevoie de cezariană dacă am herpes?
Depinde. Vei putea încerca o naştere vaginală dacă ai fost infectată, pentru prima dată, cu herpes genital, înainte de trimestrul al treilea sau înainte de a rămâne însărcinată, şi nu ai simptome de apariţie ale unei erupții. În acest moment, medicul tău va face, de obicei, un examen pentru a căuta semne specifice ale unei erupţii, doar pentru a fi sigur.
În această situaţie, riscul ca bebeluşul tău să contracteze boala este mai mic de 1%, potrivit CDC. Asta pentru că, imediat după expunerea la virus, începi să dezvolţi anticorpi pentru virusul herpesului, iar aceştia îi sunt transmişi bebeluşului tău prin placentă. În 6 până la 12 săptămâni, aceşti anticorpi îi furnizează copilului tău o anumită protecţie, dacă ai deja virusul fără să știi, atunci când intri in travaliu.
Pe de altă parte, probabil că vei avea nevoie de o naştere prin cezariană dacă ai un herpes erupt sau dacă prezinţi semne că urmează să se întâmple când ţi se rupe apa sau când intri in travaliu. Semnele unei erupții includ leziuni vizibile la nivelul cervixului, vaginului sau organelor genitale externe, precum şi simptome precum furnicături, arsuri sau dureri. (În prezent, nu există nicio modalitate rapidă şi fiabilă de a testa dacă de fapt găzduieşti virusul.)
De asemenea, dacă ai herpes genital, pentru prima dată, la sfârşitul sarcinii, şi testele de sânge confirmă că nu ai mai avut-o niciodată înainte, unii experţi recomandă o naştere prin cezariană, chiar dacă nu ai simptome atunci când intri in travaliu.
Citeste si despre: Infecţii ale tractului urinar în timpul sarcinii
Asta pentru că, odată cu o nouă infecţie, corpul tău nu a avut suficient timp pentru a dezvolta anticorpi şi a-i transfera bebeluşului. Prima erupție a herpesului durează de obicei mai mult şi este mai sever decât erupțiile repetate şi este mult mai probabil că vei fi în continuare gazda virusului în timpul travaliului. Dacă eşti, riscul de transmitere la bebeluş este foarte mare - până la 50%.
Cu toate acestea, ai putea să naşti vaginal dacă rănile de herpes sunt undeva în afara zonei genitale. Cealaltă excepţie ar putea fi dacă ai leziuni sau alte simptome şi apa ţi se rupe atunci când bebeluşul este încă foarte prematur. În acest caz, medicul tău poate încerca să amâne naşterea pentru a oferi bebeluşului mai mult timp pentru a se dezvolta. (Între timp, poţi fi tratată cu un medicament antiviral.)
Pentru a-ţi îmbunătăţi şansele de a putea naşte vaginal, majoritatea experţilor recomandă să li se ofere femeilor însărcinate, cu simptome genitale recurente, medicamente antivirale orale, începând de la sau după săptămâna 36 până la naştere, pentru a reduce riscul unei erupții în momentul travaliului.
Poate bebeluşul să ia herpes după naştere?
Da. Aproximativ 10% din cazurile de herpes la nou-născuţi sunt contractate după naştere şi pot fi la fel de periculoase ca şi herpesul transmis în timpul travaliului. Dar, de obicei, poţi preveni acest lucru prin luarea unor măsuri simple de precauţie:
- Asigură-te că oamenii se spală întotdeauna pe mâini înainte de a atinge bebeluşul şi nu lăsa niciodată pe cineva cu herpes bucal sau "răni reci" ( răni inflamate în sau pe lângă gură cauzate de infecţia cu virusul herpes simplex) să sărute, să atingă, sau chiar să ţină bebeluşul. (Orice tip de herpes poate fi periculos pentru un nou-născut, inclusiv tipul care provoacă "răni reci".)
- Dacă ai cumva o erupție, oriunde pe corp, acoperă bine zona pentru a preveni contactul cu pielea bebeluşului şi curăţă cu atenţie zona înconjurătoare.
- Spală-te frecvent şi cu atenţie pe mâini deoarece herpesul poate fi răspândit de la mână la gură.
- Dacă ai avut vreodată herpes oral, nu tăia unghiile bebeluşului cu dinţii, chiar dacă nu ai o durere evidentă.
- Oricine are o rană de herpes pe mâini (numit panaritiu herpetic) nu trebuie să atingă bebeluşul.
Citeste si despre Crampele musculare din timpul sarcinii
Voi putea să alăptez dacă am o leziune herpetică?
Este sigur să alăptezi, în timpul unei leziuni herpetice, atât timp cât nu ai răni pe piept. Dacă ai răni doar pe un singur sân, poţi să-ţi alăptezi bebeluşul la celălalt sân. Trebuie doar să speli mai întâi zona cu atenţie şi să acoperi inflamaţia cu un bandaj lipit pe toate laturile.
Acoperă toate leziunile, pe care le ai în altă parte, şi spală-te întotdeauna foarte bine pe mâini.
Cum pot să-mi dau seama dacă eu sau partenerul meu avem herpes?
Dacă observi eventuale răni sau umflături, în zona genitală sau pe fese, coapse, abdomen inferior sau spate, mergi cât mai repede posibil la un consult, pentru o cultură. Medicul tău va determina dacă este vorba despre herpes.
O cultură nu va detecta întotdeauna virusul, dar este foarte senzitivă la începutul unei erupții, aşa că este important să te vadă medicul de îndată ce observi prima leziune. Metodele mai noi care folosesc ADN-ul sunt mai rapide pentru a detecta virusul.
De asemenea, poţi efectua un test de sânge pentru a vedea dacă ai anticorpi împotriva unei infecţii anterioare. Testele senzitive pot face diferenţa între anticorpii HSV-1 şi HSV-2, dar nu pot identifica unde sau când a apărut prima infecţie.
Un test pozitiv pentru anticorpii HSV-2 înseamnă, de obicei, că ai avut herpes genital în trecut. Dacă testul pentru HSV-1 iese pozitiv, înseamnă că ai avut herpes oral sau genital. Dacă testul pentru oricare dintre tipurile de herpes iese pozitiv, va trebui să acorzi o atenţie specială semnelor uneori subtile ale unei erupții pe măsură ce se apropie travaliul.
Dacă rezultatele testului sunt negative, partenerul tău poate fi testat de asemenea. În acest fel, poţi afla dacă ai putea fi expusă riscului de a lua herpes genital, în timpul sarcinii, şi cum să o previi.
Citeste si despre Sangerarile vaginale in timpul sarcinii – cand sa ai motive de ingrijorare
Cum se tratează herpesul?
Nu există niciun tratament pentru herpes. Odată ce ai contractat virusul, acesta rămâne în corp şi poate deveni activ din nou în orice moment. Unii oameni au frecvent erupții herpetice, dar alţii au doar rareori.
S-ar putea să nu observi niciun simptom, în timpul unei recurenţe, astfel încât este posibil să nu ştii când ai unul. Cu toate acestea, corpul tău încă găzduieşte virusul, în acest timp, ceea ce înseamnă că poţi transmite virusul bebeluşului tău în timpul travaliului şi al naşterii.
Medicamentele antivirale pot ajuta la prevenirea sau scurtarea perioadelor de eruptie.
Citeste si despre: Vizite prenatale în trimestrul 2 de sarcina
Dacă nu am avut niciodată herpes, dar partenerul meu a avut?
Chiar dacă partenerul tău a avut herpes ani de zile fără să-ţi transmită infecţia, este important să iei măsuri suplimentare de precauţie, acum, când eşti însărcinată.
Sfaturi de urmat în timpul sarcinii:
Evită contactul piele-pe-piele lângă organele genitale sau gura partenerului, în timpul unui focar activ sau ori de câte ori partenerul tău consideră că urmează o erupție. (Unii observă o senzaţie dureroasă sau de furnicătură înainte de apariţia leziunilor.)
Utilizează prezervative atunci când faceţi sex, chiar dacă partenerul tău nu are o erupție. Prezervativele nu împiedică întotdeauna transmiterea, dar reduc riscul.
Trimestrul 3 de sarcina:
Este cel mai important să eviţi contractarea herpesului în apropierea datei preconizate a naşterii, astfel încât evită întreţinerea de relaţii sexuale şi alte contacte genitale cu totul, în cel de-al treilea trimestru, chiar dacă partenerul tău nu are vreo boală sau simptome.
Evită sexul oral, în al treilea trimestru, dacă partenerul tău a avut vreodată herpes oral.
Citeste si despre: Al treilea trimestru de sarcina
Cum pot preveni herpesul?
Cel mai bun mod de a preveni herpesul este de a face sex numai cu un singur partener pe termen lung, care nu are infecţia şi care face sex doar cu tine.
Pentru a scădea riscul de a lua herpes (şi alte BTS) nu întreţine relaţii sexuale cu un partener care are leziuni sau alte simptome de herpes şi utilizează întotdeauna prezervative pentru contactul sexual.
Notă: Pilulele contraceptive, injecţiile, implanturile şi diafragmele nu te protejează de herpes şi alte boli cu transmitere sexuală.
Comentarii legate de Herpesul în timpul sarcinii