Toxoplasmoza in sarcina
Toxoplasmoza este o infectie produsa in cazul pasarilor si mamiferelor si este produsa de parazitul toxoplasma gondii.
Toxoplasmoza nu este periculoasa pentru majoritatea persoanelor si se vindeca de la sine in multe cazuri. In cazul in care aceasta infectie este transmisa de la mama la fat in timpul sarcinii poate fi foarte periculoasa.
Testele de toxoplasmoza inainte de a ramane insarcinata sunt foarte importante. Fatul poate avea leziuni cerebrale si orbire daca mama este infectata.
Daca infectia apare in timpul vietii mamei atunci corpul ei va produce anticorpi si nu va mai dobandi aceasta boala.
Toxoplasmoza - simptome si cauze
Sunt putine persoane care au simptome cand sunt infectate cu acest parazit. Uneori, simptomele pot fi confundate cu o raceala. Totusi, cei care manifesta aceasta boala pot avea diverse simptome.
Cele mai cunoscute simptome sunt:
- senzatie de gat uscat
- cresterea in volum a ganglionilor cervicali
- febra
- crampe musculare
- oboseala
Parazitul care provoaca aceasta boala poate fi in carnea cruda si poate fi transmis daca aceasta nu este preparata corespunzator.
Citeste si despre: Sarcina pe saptamani
Alte cauze posibile sunt:
- fructe si legume contaminate
- litiera pisicii, daca se inhaleaza praf care contine acest parazit sau nu te speli pe maini foarte bine dupa curatarea ei
- munca in gradina, daca solul este infectat si nu iti cureti hainele si mainile.
Urmarile toxoplasmozei in sarcina
Daca sarcina este intr-o perioada avansata, creste riscul de infectie a fatului. Efectele severe se vad insa la inceputul sarcinii, cand fatul poate suferi probleme oculare si leziuni severe cerebrale - cauze ce pot duce la retard sau orbire.
Boala in cazul fatului poate fi detectata prin amniocenteza, adica analiza lichidului amniotic si care poate evidentia prezenta parazitului.
Femeile care nu doresc o sarcina in scurt timp sau nu sunt insarcinate nu sunt afectate grav de aceasta afectiune. Corpul dezvolta anticorpi si boala nu se mai repeta. Insa, daca doresti sa ramai insarcinata este necesar sa faci toate testele de sanatate.
Eliminarea riscului de a te imbolnavi de toxoplasmoza
Sunt diverse metode prin care poti elimina riscul de imbolnavire cu parazitul care provoaca toxoplasmoza. In primul rand este necesar intreruperea oricarui contact cu litiera pisicii.
Pisicile care cresc afara au sanse mult mai mari sa poarte acest parazit. De aceea, este recomandat ca pisicile din aparatament sa ramana doar in casa si sa nu fie hranite cu carne cruda.
Consuma doar carne foarte bine gatita si preparata termic si spala legumele si fructele inainte de a le consuma sau depozita.
Consumul de apa nepurificata trebuie evitat indiferent de sursa. Daca iesi la o plimbare prin natura, nu consuma apa din diverse izvoare care pot fi infectate cu diversi paraziti.
Tratamentul in cazul unui fat infectat este bazat pe antibiotice. In multe cazuri, bebelusul va primi tratament chiar si in primul an de viata.
Daca ai pisica sau crezi ca exista riscul de infectie cu parazitul care provoaca toxoplasmoza, ia toate masurile necesare pentru a evita complicatii in sarcina.
Comentarii legate de Toxoplasmoza - riscuri in sarcina