Saptamana 40 de sarcina este cea in care iti vei tine bebelusul in brate. Toate etapele sarcinii au fost parcurse si iti vei cunoaste bebelusul in oricare din zilele acestei saptamani. Eforturile depuse de-a lungul acestor luni, momentele dificile, ingrijorarile vor disparea in momentul in care vei auzi pentru prima oara plansul bebelusului tau.
Daca nu vei naste in aceasta saptamana, nu trebuie sa te ingrijorezi; 10% din mamici nasc dupa cele 40 de saptamani de sarcina.
Iata evenimentele importante din saptamana 40 de sarcina!
Bebelusul este complet dezvoltat si pregatit pentru a incepe o noua viata in afara uterului. Mediul calduros si umed va fi inlocuit cu atingerile calde si iubitoare ale mamei si spatiu nelimitat pentru miscare.
Chiar daca greutatea bebelusului difera la nastere, inaltimea lui este aproximativ aceeasi: 47 - 60 de cm.
Oasele capului sunt separate de membrane care permit o miscare usoara a acestora in momentul trecerii prin vagin.
Scheletul osos al bebelusului este osificat insa procesul va continua pe masura ce copilul creste.
Pozitionarea copilului cu capul in jos are loc de obicei in ultimele saptamani de sarcina, insa, chiar daca pana acum nu este asezat corespunzator, exista sanse sa se pozitioneze corect la declansarea travaliului.
Nu te ingrijora daca bebelusul depaseste termenul final de sarcina: 40 de saptamani. Medicul este cel care decide daca induce travaliul sau asteapta ca nasterea bebelusului sa se declanseze in mod natural.
Sarcina a ajuns la termen si in orice moment se poate declansa travaliul. Membrana sacului amniotic se rupe iar lichidul care a protejat bebelusul atata timp se va scurge prin vagin.
Acest semnal al travaliului este insotit de obicei de contractii regulate, la intervale de 5 minute, care se intensifica permanent. In functie de organism dar si de modul de evolutie al sarcinii, travaliul poate sa difere ca perioada. Este recomandat sa ai alaturi de tine, in sala de nastere, partenerul de viata sau o persoana apropiata.
Imediat dupa nasterea bebelusului, va urma o noua serie de contractii, mai putin dureroase care determina eliminarea placentei din uter. Disconfortul in aceasta etapa a nasterii este mult mai mic si suportabil.
Este normal sa ai sentimente contradictorii legate de nastere in saptamana 40 de sarcina. Desi vrei cu nerabdare sa iti tii bebelusul in brate, iti este teama de momentul nasterii si durerea pe care o simti.
Stiu ca esti ingrijorata pentru sanatatea copilului tau. Pentru prima sarcina, aceste temeri sunt mai mari fiindca nu stii exact la ce sa te astepti.
Stai linistita, nasterea ta va decurge normal, mai ales daca ai fost monitorizata de-a lungul saptamanilor de sarcina; in plus, chiar daca apar probleme, medicii vor fi acolo pentru a interveni.
Anumite studii au indicat o legatura intre etapa a doua a nasterii si ceaiul de zmeura, daca aceste este consumat dupa saptamana 30 de sarcina. Se pare ca acest ceai ajuta la contractiile muschilor si nasterea devine mai usoara.
In aceasta perioada avansata a sarcinii, consultatiile medicale sunt obligatorii in fiecare saptamana. Daca sarcina a evoluat normal, o singura serie de analize pe saptamana este suficienta. Daca insa ai afectiuni precum diabet, tensiune crescuta, afectiuni ale rinichilor, probleme cardiace sau alte conditii care necesita supraveghere medicala, este posibil sa ti se solicite internarea sau vizita medicala de doua ori pe saptamana.
Pregateste-te pentru nastere, desi este un moment dificil, satisfactia este incredibila atunci cand bebelusul plange pentru prima oara. Pupici tie si puiului tau!
Ramai alaturi de comunitatea mamicilor si afla sfaturi utile pentru primul an de viata al bebelusului tau!