Dieta dupa nastere
Dieta după naştere este un subiect sensibil mai ales pentru mămicile care îşi doresc să revină la vechea siluetă dar şi alăptează bebeluşul. Greutatea acumulată în timpul sarcinii va fi însă pierdută treptat, mai ales dacă alăptăm, aşa că putem să îi mulţumim mamei natură că are grijă şi de acest aspect.
Alimentaţia în timpul alăptării este destul de restrictivă fiindcă multe alimente consumate de mama au efect asupra bebeluşului (de ex provoacă diaree, agitaţie, refuzul laptelui, intoleranţă sau alergii). Alăptarea în sine presupune un consum mare de calorii şi deci poţi reveni la silueta dorită fără foarte mult efort.
Greutatea la naştere
Greutatea acumulată in sarcina de o mămică este de 12-16 kilograme în medie, însă sunt mămici care iau chiar şi 30 de kilograme în plus. Pe lângă greutatea placentei, a bebeluşului, a lichidului amniotic şi a sânilor, se adaugă retenţia de apă din organism specifică sarcinii, grăsimea acumulată şi volumul de sânge suplimentar.
Menţinerea greutăţii sub control pe parcursul sarcinii poate fi realizată dacă includem în alimentaţie multe fructe, bem sucuri naturale în locul celor acidulate, facem mişcare în limita permisă şi renunţam la grăsimi, mezeluri şi lactate grase.
Sănătatea bebeluşului este cea mai importantă şi placenta îi va furniza pe tot parcursul sarcinii elementele nutritive necesare chiar dacă organismul mamei are carenţe. Alimentaţia după naştere, mai ales dacă alăptezi este la fel de importantă şi trebuie să asigure acelaşi aport de elemente nutritive bebeluşului în creştere.
Greutatea la naştere diferă astfel de la o mămică la alta dar cu siguranţă vor fi eliminate 5-6 kilograme (bebeluşul, placenta, lichidul amniotic). In decurs de 6 luni după naştere vei recupera vechea siluetă dacă ai o dietă corectă şi dacă alăptezi. Cel mai sigur interval de timp de a redobândi formele dorite este de 2-3 ani după năştere. Chiar dacă intervalul de timp ţi se pare prea lung, pentru a te menţine în formă pe termen lung vei avea nevoie de un regim echilibrat, nu diete drastice.
Dieta după naştere
Dieta după naştere diferă în cazul unei mămici care alăptează faţă de o mamă care a oprit alăptarea bebeluşului. Mamele care nu sunt nevoite să mai furnizeze prin laptele matern elementele necesare bebeluşului pot să aleagă o dietă standard pentru a reveni la silueta dorită, să facă sport şi masaj anticelulitic dar mai ales pot să consume ceaiuri naturiste pentru slăbit şi alte preparate speciale.
Mămicile care alăptează au o dietă specială care pe de o parte este menită să furnizeze bebeluşului necesarul de vitamine, proteine şi minerale dar care să permită şi scăderea în greutate. Partea bună este aceea că prin alăptare se consumă calorii şi în general mămicile care aleg să alăpteze revin foarte repede la silueta dorită.
Dieta trebuie să conţină alimente care să însumeze în jur de 2300 de calorii şi să conţină vitamina B1, B6, B2, B12, magneziu, zinc, calciu, vitamina E, fier şi fosfor, omega-3 şi acid folic.
Dacă nu sunt obţinute din alimentaţie, mămica poate să suplimenteze necesarul zilnic cu un complex de vitamine (de ex Elevit).
Carnea albă, legumele (eliminate cele care provoacă diaree, balonare sau colici bebeluşului), fructele (fără citrice), lactatele (degresate) trebuie incluse în alimentaţie şi „testate”. Dacă produc colici, dureri abdominale, iritaţii bebeluşului, atunci trebuie omise din dieta zilnică.
Cerealele integrale şi seminţele conţin vitamine şi nu produc neplăceri digestiei bebeluşului. In plus, asigură saţietatea şi ameliorează constipaţia sau balonarea.
Carnea de vită poate fi consumată la grătar, slabă, pe când carnea de porc nu este recomandată fiindcă reduce lactaţia.
In primele săptămâni după naştere, profită de mesele bebeluşului pentru a mânca la rândul tău – mai puţin şi des. Ulterior, dieta zilnică trebuie să aibă la bază 4 mese principale şi eventual mici gustări de fructe sau legume între ele.
Micul dejun să fie consistent şi bogat în proteine. Ultima masă din zi trebuie să fie cu 3 ore mai devreme decât ora de somn.
Dacă alăptezi nu poţi urma un regim alimentar disociat, cure de slăbire drastice sau alte tipuri de regimuri alimentare care să ducă la carenţe de vitamine şi minerale în organism.
Sfaturi pentru dieta după naştere
Pentru a menţine o dietă după naştere echilibrată dar şi pentru a scăpa de kilogramele în plus, ţine cont de recomandările următoare:
Stabileşte necesarul zilnic de calorii (acesta va fi mai mare dacă alăptezi) şi calculează orientativ caloriile din alimentele consumate.
Notează alimentele consumate pe parcursul unei săptămâni şi observă care din alimente pot fi înlocuite cu alternative mai sănătoase. Tine cont de propriile tale notiţe când alegi ce mănânci.
Creează un meniu săptămânal care să conţină aportul necesar de proteine, vitamine şi minerale, dar mai ales care să respecte nevoia de calorii.
Elimină din dieta zilnică: mezelurile, conservele, dulciurile, grăsimile, mâncarea de tip fast-food, băuturile carbogazoase, produsele de patiserie, pâinea.
Dacă alăptezi, pastilele de slăbit, ceaiurile sau alte substanţe recunoscute ca fiind stimulante pentru slăbit sunt interzise – pot afecta atât sănătatea ta cât şi a bebeluşului.
Dacă bebeluşul are intoleranţă la gluten sau lactoză se va adopta o dietă care să nu conţină aceste elemente. Glutenul se regăseşte în ovăz, grâu, paste făinoase, produse de patiserie, secară, cereale. Sunt însă şi cereale care nu conţin gluten: porumb, mei, hrişcă.
Sportul după naştere are o influenţă bună asupra recuperării siluetei, dar trebuie respectate sfaturile medicului dacă ai născut prin cezariană sau ai făcut operaţie de epiziotomie.
Activitatea fizică poate să constea la început din plimbări în natură, mersul grăbit, înot, dans. Pe măsură ce te recuperezi după naştere poţi începe şedinţe de aerobic, pilates, kangoo sau alte tipuri de exerciţii fizice, dar în limita suportată de organismul tău (nu trebuie să te epuizezi).
Autor: Sfatul mamicilor
Comentarii legate de Dieta dupa nastere