Saptamana 8 de sarcina este cea in care incepi sa te simti total diferit, ai reactii emotionale foarte puternice si oscilezi intre bucurie extrema si iritatie. Hormonii sunt de vina si este imposibil sa te controlezi, oricat ai incerca!
Obisnuieste-te cu aceste schimbari de stare si discuta cu cei din familie sau prieteni apropiati. Cu siguranta vor intelege reactiile tale sau chiar te vor ajuta sa te relaxezi. Stiu ce esti curioasa de modificarile care au loc in corpul tau dar si al bebelusului.
Iata evenimentele importante din saptamana 8 de sarcina!
In saptamana 8 de sarcina cel mai important aspect in evolutia sarcinii este acela ca placenta incepe sa produca nutrimente necesare embrionului. Cordonul ombilical, acum impanzit de vase de sange, transporta catre embrion substante nutritive si contribuie la eliminarea reziduurilor.
Urechile embrionului incep sa se formeze iar coloana vertebrala nu mai este arcuita, desi capul se inclina puternic in fata.Embrionul are acum aproape 13 mm!
Creierul se dezvolta in continuare, delimitandu-se deja 5 zone care vor continua sa evolueze si sa se specializeze. Inima pompeaza tot mai repede sangele, pulsul ajungand la 160 de batai pe minut. Ochii incep si ei sa se formeze, pigmentul care coloreaza irisul se acumuleaza acum in spatele retinei.
Desi sexul copilului se stabileste din momentul fertilizarii, nu exista inca dovezi care sa indice doctorului daca vei avea baiat sau fata. Daca esti curioasa, trebuie sa mai ai un pic de rabdare!
Saptamana 8 de sarcina este marcata in corpul mamei prin inceperea largirii uterului. Desi modificarile inca nu se observa, multe mamici observa modificari in greutate.
Tot acum instinctul matern incepe sa isi faca simtita prezenta si simti nevoia sa construiesti "cuibul puiului". Vei avea chef sa amenajezi casa in asteptarea bebelusului sau sa decorezi camera deja rezervata pentru noul membru al familiei.
Nu exagera cu efortul, nu intra in contact cu substante toxice (vopsea, adezivi sau alte produse) si cere ajutorul partenerului de viata daca nu reusesti sa controlezi acest instinct. Cu siguranta te simti mai linistita cand pregatesti camera micutului, de aceea profita de moment pentru a organiza totul.
O alimentatie echilibrata si miscare constanta, dar fara efort fizic mare, te vor mentine in forma in timpul acestei 8 saptamani de sarcina si vor contribui la un tonus bun pe toata perioada sarcinii.
Specialistii recomanda consumul de mere, fiindca exista studii care arata ca vitaminele continute de mere reduc riscul aparitiei astmului la copii. Consumul de fructe si ulei de masline contribuie la reducerea riscului de a dezvolta alergii dupa nastere.
Daca nu ai dispozitia necesara pentru exercitii, este recomandata o plimbare in aer liber, impreuna cu prietenele tale sau partenerul de viata! Burtica nu a crescut foarte mult si iti permiti inca miscare si plimbari mai lungi in aer liber.
Testele recomandate in saptamana 8 de sarcina sunt cele legate de indicele masei corporale, mai ales daca nu ai discutat cu medicul acest aspect.
Sarcina presupune o crestere in greutate, insa acest surplus trebuie sa ramana in cote normale daca vrei sa ai un bebelus sanatos si care sa nu fie predispus la obezitate.
Daca Indicele Masei Corporale se incadreaza in cote normale atunci greutatea in plus acumulata in sarcina trebuie sa fie intre 11 - 14.5 kg. Daca IMC este mai mic decat cota normala, atunci greutatea acumulata in plus trebuie sa ajunga la 12.5 - 18 kg. Daca ai o greutate deja mai mare decat cotele recomandate organismului tau, in sarcina nu trebuie sa ai un surplus de greutate mai mare de 11 kg. Mamicile insarcinate cu gemeni pot avea un surplus de greutate de 16 - 20 kg.
In primul trimestru de sarcina, nu trebuie sa iei in greutate mai mult de 2.2 kg iar in al doilea trimestru, surplusul trebuie sa fie in limitele 5.5 - 9 kg. Trimestrul al treilea aduce un plus de greutate de 3.5 - 5 kg.