Controale medicale in sarcina

Seria de controale medicale in sarcina inainte si mai ales in timpul sarcinii ne asigura de faptul ca bebelusul din burtica este sanatos si ca organismul nostru reactioneaza bine la transformarile care au loc.
Ne dorim sa avem un bebelus frumos, destept dar mai ales sanatos. Nu este insa suficient sa ne ingrijim de acest lucru dupa ce se naste prichindelul, trebuie sa avem grija de corpul nostru inainte de sarcina si sa respectam planul de analize sarcina necesare.
Controale medicale recomandate
In primul rand, sunt importante atat vizitele la medic inaintea momentului in care decizi sa ai un copil dar si analizele medicale si ecografiile din timpul sarcinii.
In al doilea rand, vei dori sa stii cum se simte bebe, ce alimente ai voie sa mananci, ce medicamente sunt interzise, daca ai sau nu nevoie de vitamine, ce efort nu e recomandat sa faci, etc.
Medicul, partenerul de viata, familia - sunt toti alaturi de tine in aceasta perioada si te vor ajuta in momentele mai delicate.
Controlul medical inainte de conceptie
Daca esti hotarata sa concepi un copil, analizele inainte de sarcina sunt cele care te vor ajuta sa ramai mai repede insarcinata si sa detectezi din timp problemele.
Istoricul tau medical este important. Daca ai probleme cardiace, hipertensiune, risc de diabet gestational, boli cu transmitere sexuala, boli infectioase sau daca fumezi, medicul trebuie sa stie.
In plus, un control privind fertilitatea ta si a partenerului va va ajuta sa luati decizia din timp daca este nevoie de un tratament pentru fertilitate sau nu. In acest fel, scutiti perioadele de incercari nereusite care duc la stres si frustrari. Nu uita de doza zilnica de acid folic care contribuie la cresterea fertilitatii.
Testele medicale in sarcina privind riscul de toxoplasmoza, infectii cu salmonela sau hepatita sunt si ele esentiale mai ales inainte de sarcina.
Prima consultatie din timpul sarcinii
Daca nu ai menstruatie si testul de sarcina are un rezultat pozitiv, este momentul pentru un prim control medical. Examenul fizic consta in verificarea starii de sanatate a organismului tau, stabilirea greutatii estimate, necesarul de vitamine. Analizele principale sunt examenul secretiei vaginale, examenul Babes-Papanicolau, toxoplasmoza (daca testul nu a fost facut inainte), etc.
Tot la prima vizita medicala se recomanda analizele pentru hemoglobina si hematocrit, grupa de sange si RH-ul, sumarul de urina si urocultura, glicemia, testele pentru bolile infectioase si are loc si prima ecografie.
In urma acestor analize se determina daca ai o sarcina cu risc scazut iar daca riscurile sunt mai mari, va fi nevoie de un numar mai mare de controale medicale pe parcursul sarcinii.
Controale medicale din al doilea si al treilea trimestru
In al doilea trimestru, controalele sunt lunare daca nu exista un risc crescut pentru sarcina ta. Medicul urmareste cum a evoluat sarcina, cat ai castigat in greutate, tensiunea si alti indicatori ai starii tale de sanatate, cum se modifica uterul si evolutia bebelusului din burtica.
Cele mai importante teste in al doilea trimestru sunt:
- Triplu test - va determina prezenta unei anomalii genetice prin analiza unei proteine din sangele mamei.
- Amniocenteza - este ceruta doar daca testele precedente indica un risc crescut de malformatii.
- Cvadruplul test - observa markerii din sange care indica un risc de a avea cun copil cu defecte la nastere.
- Biopsia de vilozitati coriale - are acelasi rol de a stabili un diagnostic privind dezvoltarea fatului.
In ultimul trimestru consultatiile se acorda mai des, mai ales in ultima luna de sarcina. Ecografiile sunt cele care ajuta medicul sa monitorizeze stadiul de evolutie al bebelusului iar analizele de sange, urina sunt cele care il ajuta sa stabileasca starea ta de sanatate.
In timpul sarcinii dar si in perioada care precede conceptia este recomandat sa mergeti la toate analizele stabilite. Daca ai ramas insarcinata fara sa iti propui asta, este cu atat mai important sa iei legatura cu medicul tau ginecolog imediat cum ai confirmarea ca testul de sarcina este pozitiv.
Comentarii legate de Controale medicale in sarcina
Bun articol ,ai bune sfaturi care sunt bine de urmat