Triplu test in sarcina
Triplu test in sarcina - unul din cele mai importante analize sarcina care ofera informatii despre riscul aparitiei unor malformatii congenitale ale bebelusului. Aceasta analiza este efectuata in al doilea trimestru de sarcina, intre saptamana 15 si saptamana 18 de sarcina si este recomandata tuturor mamicilor.
In ce consta analiza Triplu Test?
Analiza triplu test este necesar in sarcina pentru a identifica daca exista riscul ca bebelusul sa sufere anumite anomalii genetice. Acest test nu stabileste un diagnostic dar ajuta medicul sa decida daca este nevoie de anumite analize suplimentare.
Testul consta in analize de sange si nu prezinta riscuri, mamica suferind doar o intepatura in brat pentru recoltarea unei cantitati mici de sange. In laborator urmeaza analiza concentratiei a trei hormoni (de aici provine si denumirea testului): AFP (alfa-fetoproteina), HCG (gonadotropina corionica umana) si estriol neconjugat.
AFP este o proteina sintetizata in corpul fatului, estriolul neconjugat si HCG-ul sunt produse de placenta, motiv pentru care aceste trei elemente indica detalii privind dezvoltarea fatului. In functie de concentratia acestor elemente din sange, medicii pot sa evalueze riscul aparitiei unor malformatii.
Ce malformatii genetice sunt semnalate prin analiza de triplu test in sarcina?
Malformatiile genetice nu sunt diagnosticate prin triplul test, sunt doar semnalizate prin anumiti indicatori de risc. Asadar, rezultatele acestui test iti pot spune ca exista riscul ca bebelusul tau sa aiba anomalii genetice, dar este nevoie de un alt test pentru a stabili un diagnostic.
Aceasta analiza arata urmatoarele riscuri de aparitie a malformatiilor genetice:
- riscul de sindrom Down, denumit si trisomia 21 (AFP si estriol scazute, HCG crescut)
- riscul aparitiei defectelor de tub neural ( AFP crescuta)
- riscul de sindrom Edwards, denumit si trisomie 18 (AFP,estriol si HCG scazute)
Cui este recomandat un triplu test in sarcina?
Acest test este recomandat tuturor mamicilor dar este extrem de important in anumite cazuri, cum ar fi:
- Mamicile care au in familie membri cu anomalii genetice
- Mamicile cu varsta mai mare de 35 de ani
- Mamele cu diabet
- Mamele care au luat medicamente sau substante nocive in sarcina
- Infectii dobandite in timpul sarcinii care pot afecta bebelusul
Ce riscuri sunt si cand primesc rezultatele unui triplu test?
Nu exista riscuri in ceea ce priveste acest tip de analiza, fiindca ea consta doar intr-o recoltare de sange. Singurul tau disconfort este intepatura acului in brat, insa bebelusul nu are de suferit.
Rezultatele testului se primesc relativ repede, in cateva zile de la data analizelor si sunt interpretate de medicul tau. Rezultatele pot fi uneori fals pozitive (5% in cazul sindromului Down), insa testele de diagnostic (amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale) sunt cele care ajuta la identificarea malformatiilor.
Comentarii legate de Triplul test in sarcina