Saptamana 18 de sarcina este cel mai probabil saptamana cea mai asteptata! Bebelusul tau a crescut suficient incat sa simti pentru prima data miscarile lui.
Daca pana acum simteai doar furnicaturi, acum poti sa distingi miscarile sufletelului din burtica. Partenerul tau va fi incantat sa simta aceste lovituri dar ele sunt momentan mult prea sensibile. In plus, burtica este pronuntata si atrage priviri curioase si admirative din partea celorlalti.
Iata evenimentele importante din sarcina la 18 saptamani!
Bebelusul tau a crescut suficient de mult incat sa incepi sa simti miscarile lui. Cantareste acum 100 de grame si are o inaltime de 9-13 cm, dar miscarile lui energice pot fi acum sesizate. Este un moment emotionant pentru tine, pe care il vei impartasi in saptamanile urmatoare si cu partenerul tau (acum, el nu simte nimic atingand burtica).
Daca nu simti inca miscarile lui bebe, nu te ingrijora! Bebelusul adoarme atunci cand te misti, asa ca este posibil sa se manifeste intens cand tu dormi.
Organele sexuale ale bebelusului se dezvolta si se observa mai bine incepand cu saptamana 18 de sarcina. Daca nu ai aflat deja, in curand vei stii daca ai baietel sau fetita din ecografie.
Placenta creste in continuare dar nu la fel de mult ca in saptamanile precedente; continua insa sa ofere elemente hranitoare bebelusului tau desi, cantitativ vorbind, acum are mai putine grame decat fatul.
Plamanii bebelusului se dezvolta in fiecare saptamana din ce in ce mai mult, insa abia in saptamana 35 vor fi in totalitate maturizati.
Burtica ta este tot mai evidenta si functioneaza precum un semnal de avertizare: vei observa ca oamenii se feresc sa te inghesuie sau sa te loveasca in mijloacele de transport, ba mai mult, iti vor oferi locul lor. O alta consecinta este aceea ca familia, prietenii si colegii vor fi nerabdatori si iti atinga burtica; in cazul in care te deranjeaza acest lucru, explica-le ca momentan nu vor simti nicio miscare.
In saptamana 18 de sarcina, cresterea in greutate este posibil sa fie mai accelerata. In al doilea trimestru de sarcina, acumulezi cel mai mare surplus in organism: cantitatea de sange se mareste, uterul creste in dimensiune, lichidul amniotic isi mareste volumul, sanii sunt mai mari. Atata timp cat ramai in limitele normale, nu ai de ce sa iti faci griji.
Arsurile in stomac au inceput sa apara in aceasta saptamana, in unele cazuri chiar mai devreme. Alimentatia sanatoasa este singura solutie pentru a reduce simptomele.
Ai puseuri de caldura? Este normal in aceasta perioada, tinand cont ca metabolismul tau este accelerat, nivelul hormonilor genereaza dilatarea vaselor si in plus bebelusul tau produce la randul lui energie.
Burtica ta creste vazand cu ochii si pielea abdomenului se intinde; vei simti astfel mancarimi si uneori mici arsuri. O crema hidratanta aplicata zi de zi te va ajuta cu siguranta.
Un mod de viata echilibrat, consumul de fructe multe si lichide te vor ajuta sa ai o sarcina usoara, un bebelus sanatos si o recuperare scurta dupa nastere.
In saptamana a 18-a de sarcina poti avea in continuarea schimbari de stare, un apetit ridicat si o senzatie de oboseala, dar legatura intre tine si bebelus este si mai puternica. Fericirea de a fi insarcinata compenseaza cu orice simptome mai neplacute.
Evita alimentele condimentate si alege sa faci miscare daca vrei sa nu mai ai puseuri de caldura.
Desi exista mitul ca sarea ar fi interzisa in sarcina, ideea este complet gresita. Ai voie sa mananci sarat dar in limita a 6 grame de sare pe zi.
In aceasta perioada pot aparea arsurile gastrice, dar aceste senzatii pot fi ameliorate daca urmezi sfaturile urmatoare:
In a 18-a saptamana de sarcina poti incepe sa te informezi despre cursurile prenatale utile pentru tine si partenerul tau. Cele mai cunoscute sunt cursurile Lamaze care te ajuta pentru perioada de travaliu si nastere.
Exercitiile Kegel sunt foarte utile in perioada prenatala fiindca ajuta muschii pelvieni sa revina la forma dinainte de nastere, insa trebuie facute zilnic. Ele constau in contractarea muschilor pelivieni in reprize de cate 10 secunde.
In plus deja trebuie sa te gandesti la varianta in care preferi sa nasti bebelusul. Pe langa metodele clasice - nasterea naturala si cezariana - sunt si metode moderne de nastere - nasterea in apa - care necesita insa indeplinirea unor conditii speciale.