Saptamana 22 de sarcina aduce noi transformari in corpul tauiar bebelusul evolueaza in ritm accelerat.
Te-ai decis deja ce nume va purta bebelusul tau? Poti sa faci lista de optiuni si sa discuti cu partenerul despre subiect, cu siguranta va fi distractiva cautarea unui nume potrivit, mai ales daca stii deja sexul bebelusului.
Concentrarea la serviciu devine tot mai dificila, asa ca bea apa si mananca des si putin ca sa ramai activa si sa muncesti la standarde cat mai ridicate.
Iata evenimentele importante din sarcina la 22 de saptamani!
In saptamana 22 de sarcina bebelusul are 25.6 cm si o greutate de 300 grame. Pielea este rozalie si se dezvolta adapostind acum straturi de grasime necesare protectiei bebelusului si formarii sistemului nervos periferic.
Papilele gustative au inceput deja sa se dezvolte, asa ca bebelusul va gusta din alimentele pe care le mananci.
Mainile se misca in continuu, incercand sa atinga fata sau cordonul ombilical. Fiecare os din corpul lui produce deja maduva osoasa din care se vor forma celulele rosii.
Bebelusul tau se pregateste deja din burtica pentru lupta impotriva infectiilor. In corpul lui se dezvolta leucocite, dar o mare cantitate de anticorpi o va prelua prin alaptare.
Laptele matern este foarte hranitor si protejeaza bebelusul de astm, alergii sau intoleranta la anumite alimente.
Bucura-te de aceasta perioada a sarcinii! Bebelusul tau devine "comunicativ" si raspunde la stimuli externi; vorbeste cu el, canta, spune-i povesti - vei observa miscarile lui mai ales atunci cand te relaxezi.
Uterul tau este marit si depaseste deja in inaltime linia buricului la cele 22 de saptamani de sarcina. Marimea burticii poate sa difere de la o mamica la alta, totul depinde de constitutie, alimentatie si mostenire genetica.
Un fenomen interesant, uneori amuzant dar alteori enervant, este acela ca puterea de concentrare scade pe masura ce sarcina evolueaza. Vei observa momente in care uiti ce cautai sau despre ce vorbeai, te concentrezi mai greu la serviciu sau pur si simplu nu poti sa urmaresti o discutie cap-coada.Se pare ca organismul tau este atat de preocupat de transformarile interne si de evolutia bebelusului, inca pierde din vedere lucrurile comune.
Chiar daca tu ai castigat in greutate in aceasta perioada, nu inseamna ca tot surplusul se resimte si in corpul bebelusului tau. Intr-o ecografie medicul iti va spune daca fatul are greutatea normala sau nu.
Nu tine dieta chiar daca esti preocupata de aspectul tau, hrana este importanta pentru sarcina si daca mananci multe fructe, legume si cereale nu trebuie sa te ingrijorezi pentru kilogramele in plus - vei scapa usor de ele dupa nastere.
Pielea ta are nevoie de tratament special fiindca este uscata, te mananca mai ales in zona abdomenului si deja observi aparitia varicelor. Hidratarea este arma ta secreta! Tenul se poate sa fie mai gras in perioada sarcinii si sa apara acnee, insa nimic nu scapa netratat - foloseste geluri de curatare si apa termala.
Plimbarile sunt recomandate in aceasta perioada, dar protejeaza-ti picioarele cat mai mult fiindca acum trebuie sa suporte o greutate mai mare.
Nu renunta la exercitii fizice decat daca medicul ti-a recomandat acest lucru. Fie ca alegi sa faci exercitii de intindere a muschilor sau ridicarea unor greutati usoare, alege pozitii in care sa te simti confortabil si evita exercitiile stand pe spate.
In cazul in care ai sangerari vaginale, trebuie sa contactezi medicul de urgenta. Este posibil sa fie cauzate de miscarea placentei sau inflamarea cervixului, dar, ca sa elimini orice risc, este mai bine sa mergi la o verificare.
Infectiile urinare si vaginale sunt frecvente in acest trimestru, fiindca imunitatea ta este mai slabita in timpul sarcinii. Din fericire, exista tratamente care nu afecteaza bebelusul insa un consult medical va stabili care este tratamentul potrivit pentru tine.Scurgerile vaginale abundende sunt normale in sarcina dar daca au o culoare albicioasa si miros, inseamna ca indica o infectie care trebuie tratata!
In al doilea trimestru de sarcina, consultatiile medicale se fac o data la 4 saptamani, in cazul unei sarcini normale. Daca nu ai avut de curand o consultatie, atunci cel mai probabil trebuie sa te programezi pentru un consult in sarcina la 22 saptamani.
Mamicile insarcinate cu gemeni sau care au sarcina multipla vor merge la consultatii mai des fiindca medicul trebuie sa monitorizeze fiecare bebelus in parte, de cele mai multe ori acestia avand pozitii diferite si chiar un alt ritm de crestere. Daca diferenta de marime intre bebelusi nu este mai mare de 15%, atunci dezvoltarea lor decurge normal.
Riscul de pierdere a sarcinii a scazut considerabil si va scadea pe masura ce inaintezi in sarcina. Renuntarea la fumat, evitarea efortului fizic intens, eliminarea stresului si adoptarea unui mod de viata echilibrat te vor ajuta sa ai o sarcina normala, cat mai usoara si lipsita de riscuri.