Saptamana 36 de sarcina a sosit! Emotiile cresc pe masura ce te apropii de termenul final al sarcinii, insa si preocuparile tale sunt la fel de mari. Probabil te gandesti la cum vei depasi momentul travaliului, cat de dureroasa va fi nasterea, cum se va simti bebelusul in prima zi si ce trebuie sa faci astfel incat sa te descurci cat mai bine!
Nu exista o reteta perfecta! Instinctul matern te va ajuta sa faci exact ceea ce trebuie, cand trebuie si cum trebuie. Daca ai nelamuriri, intrebari, ingrijorari, aminteste-ti ca nu esti singura; ai alaturi o comunitate de gravide bucuroase sa te ajute cu sfaturi si sa te invite la discutii.
Iata evenimentele importante din sarcina la 36 de saptamani!
In a 36-a saptamana de sarcina, bebelusul are acum si mai putin spatiu de miscare. Asezat in pozitia fetala, el isi tine bratele si picioarele incrucisate.
Motivul il reprezinta cresterea in greutate - bebelusul cantareste 2.1 kg si are aproape 45 de cm.
Plamanii bebelusului sunt aproape complet formati; ei contin un lichid care permite alveolelor pulmonare sa ramana deschise si sa se umple cu aer atunci cand bebelusul respira prima oara.
Pielea bebelusului are acum o nuanta rozalie, iar stratul de grasime adiacent se mareste pentru a conferi bebelusului energie si protectie.
Oasele sunt intarite cu exceptia oaselor craniului care nu sunt inca perfect unite; vei observa ca forma capului bebelusului este usor ovala in cazul unei nasteri naturale dar se va rotunji in primele saptamani.
Daca bebelusul este asezat corect in a 36-a saptamana de sarcina, capul lui va presa zona pelvisului - vei simti nevoia sa mergi la toaleta mai des sau sa iti schimbi pozitia atunci cand stai pe scaun.
Gleznele si talpile trebuie sa suporte o greutate mai mare, de aceea se vor umfla si uneori devin dureroase, mai ales dupa o plimbare mai lunga sau timp petrecut in picioare. Ridica-le pe o perna sau un scaun atunci cand stai jos.
Tonusul muscular este esential in aceasta perioada si rezultatele eforturilor depuse in lunile trecute se vor simti la nastere. In cazul unei nasteri naturale, corpul se reface mai repede decat daca este supus unei operatii de cezariana. In plus, in urma unei cezariene, nu ai voie sa depui efort timp de sase saptamani, de aceea revenirea la vechea silueta poate sa dureze mai mult.
Saptamana 36 de sarcina este de obicei momentul in care mamicile decid sa ramana mai mult in casa, pregatite pentru declansarea travaliului. Nu te ingrijora mai mult decat este necesar! Bagajul tau este probabil deja pregatit pentru spital si partenerul de viata cu siguranta este in alerta.
Relaxeaza-te cat poti de mult, chiar daca ti se pare dificil! Gandeste-te la planul de actiune din momentul nasterii, la lista de prieteni pe care ii vei anunta ca bebelusul s-a nascut, la programul de sport si alimentatie pe care il vei adopta pentru a reveni la vechea silueta.
Toata atentia in timpul sarcinii este acordata mamicilor, insa taticii au un rol la fel de important. Pe langa faptul ca partenerul tau va fi nevoit sa gateasca, sa curete casa, sa se ocupe de modificarile din camera copilului si sa munceasca in acelasi ritm, tot el va fi cel care te va sprijini in timpul travaliului si nasterii, se va ocupa de primele filmulete sau poze si va rezolva orice problema de natura organizatorica. Asemeni tie, va avea nevoie de multa energie, de aceea te sfatuiesc sa pregatesti sucurile din fructe in cantitate dubla!
Medicul va decide, in functie de cum evolueaza sarcina la 36 de saptamani, daca este nevoie de teste si analize suplimentare. Consultatiile constau in: ecografie pentru monitorizarea dezvoltarii copilului, analize de sange si urina, masurarea tensiunii sangelui, administrarea unui tratament daca se constata aparitia unei afectiuni sau a unui factor de risc.
Contractiile false din aceasta perioada sunt normale, insa daca ai ingrijorari este mai bine sa consulti medicul. Nu lua medicamente pe cont propriu, chiar daca ai probleme de constipatie sau insomnii. Laxativele, antidiureticele, somniferele pot afecta bebelusul chiar daca sarcina este aproape de final.