Cand este necesara cezariana?
Operatia de cezariana se refera la nasterea bebelusului printr-o mica incizie in partea de jos a abdomenului si prin uter. Retine ca fiecare mamica este diferita si ca in functie de modul in care evolueaza travaliul, medicul poate decide daca este nevoie de operatie sau nu.
Sunt mamici care doresc cezariana pentru a nu simti durerea in timpul nasterii. Alte mamici prefera nasterea naturala fiindca se recupereaza mult mai repede dupa nastere. In cele mai multe cazuri insa, planul nu corespunde cu ceea ce se intampla in sala de nastere. In final, medicul decide cea mai buna solutie.
Situatii care necesita cezariana
O operatie de cezariana este realizata doar dupa ce medicul stabileste ca este cea mai sigura metoda de a aduce copilul pe lume. Iata cateva cazuri in care operatia de cezariana este necesara.
Travaliul dureaza prea mult din diverse motive, inclusiv o frecventa prea rara a contractiilor, ceea ce poate determina nevoia unei operatii.
Placenta previa este o conditie care se refera la pozitionarea placentei in partea de jos a uterului si blocarea cervixului. De obicei, este insotita de sangerari si contractii premature.
Placenta abruptio - Uneori, placenta se desprinde de peretele uterului si provoaca sangerari abundende in cazul mamicii si tahicardie in cazul fatului (palpitatii rapide ale inimii).
Diferenta de proportii apare atunci cand capul bebelusului este mult mai mare decat canalul prin care se produce sarcina.
Pozitia gresita a bebelusului poate determina necesitatea unei operatii de cezariana. In unele situatii, fatul are picioarele indreptate spre cervix sau este pozitionat lateral.
Cordonul ombilical este pozitionat inaintea bebelusului in vagin si risca sa blocheze bebelusul sau chiar sa il sugrume. In aceste situatii cezariana este obligatorie.
Daca bebelusul are batai ale inimii foarte rapide sau prea slabe, sau sunt mult prea constante, atunci este nevoie de o cezariana pentru a grabi nasterea lui in stare sanatoasa.
Problemele medicale ale mamei care pot constitui in diabet, herpes genital, hipertensiune,afectiuni cardiace, chisturi sau tumori ale uterului, etc. necesita interventie chirurgicala in cazul nasterii.
Nasterea gemenilor sau tripletilor poate fi mai dificila in cazul nasterilor naturale, de aceea medicii aleg in multe cazuri nasterea prin cezariana.
In cazul in care mama are un bebelus cu probleme in dezvoltare, descoperite prin analizele cu ultrasunete, medicul va decide in majoritatea cazurilor sa apele la o operatie de cezariana in dorinta de a exclude riscurile suplimentare.
In orice situatie din cele prezentate mai sus, obstreticianul este cel care decide solutia optima pentru mama si bebelus. Dupa cezariana, cele mai multe mamici sunt incurajate sa se dea jos din pat inca din primele zile dar sa nu faca niciun efort. Ele se pot reintoarce la activitatea normala dupa 4-6 saptamani.
Comentarii legate de Cand este necesara cezariana?