Vitamine si minerale necesare in perioada alaptarii
In perioada alaptarii, organismul tau are nevoie de vitamine si minerale pe care le poti obtine fie prin alimentatie, fie prin suplimente. Bebelusul are nevoie de elemente nutritive dupa nastere si le obtine din lapte, de aceea corpul tau va suplini aceasta cerinta. Pentru a ramane in forma si cu o sanatate buna, include in alimentatia ta zilnica vitaminele si mineralele prezentate in acest articol.
Vitamine si minerale recomandate in perioada alaptarii
Calciu - Acest element este necesar atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere. Oasele au o capacitate mai mare de absorbtie a calciului in perioada urmatoare nasterii, de aceea este momentul perfect sa cresti aportul de vitamine.
Cupru - Cantitatea de cupru din laptele mamar scade treptat din momentul nasterii. Bebelusii folosesc acest element pentru fixarea calciului in oase, producerea energiei din celule, dezvoltarea sistemului nervos si conjunctiv, dar si producerea de celule rosii. Deoarece bebelusii consuma acest element prin alaptare, este necesar sa asiguri o cantitate suplimentara de cupru consumand fasole uscata, mazare, grau integral, cacao, nuci, fructe de mare.
DHA (acid docosahexaenoic) - Acest acid gras este esential pentru functionarea normala a creierului bebelusului si dezvoltarea lui. Atat DHA cat si alti acizi Omega 3 se regasesc in carnea de peste, oua. Evita insa pestele care poate avea un grad ridicat de mercur (ex: pestele spada).
Iod - In timpul alaptarii ai nevoie de o cantitate dubla de iod fata de o perioada obisnuita. Iodul este necesar bebelusului tau fiindca este folosit de glanda tiroida pentru a controla dezvoltarea normala a inimii, rinichilor, muschilor. Sarea iodata este o sursa buna pentru mamicile care alapteaza dar uneori nu este suficienta. Ai nevoie de 0.3 mg de iod zilnic.
Proteine - Mamicile care alapteaza au nevoie de un surplus de 15 grame de proteine zilnic. Proteinele care ajung la bebelus prin alaptare vor asigura structura noilor celule care se dezvolta in corpul lui. Daca nu asiguri acest surplus de proteine, organismul tau va avea o carenta; trebuie sa aiguri 1.1 grame de proteine pentru fiecare kg din greutatea ta. (cantaresti 60 de kg, ai nevoie de 66 de grame/zi).
Vitamina A - Un aport de 1,3 mg de vitamina A zilnic este necesar pentru tine in perioada in care alaptezi, dar nu trebuie sa depasesti 3 mg pe zi. Aceste element este util pentru vedere si pentru imbunatatirea imunitatii organismului. Consuma legume si fructe de culoare inchisa si multe lactate cu continut scazut de grasimi.
Vitamina B6 - Aceasta vitamina este o coenzima necesara in organismul bebelusului pentru a procesa aminoacizii si alti compusi. In timpul alaptarii ai nevoie de 2 mg de vitamina B6/zi. Consuma mai multe legume verzi (spanac, varza, broccoli), usturoi, banane, struguri si capsuni.
Vitamina C - De la crearea colagenului pana la neurotransmitatori, vitamina C este extrem de importanta in dezvoltarea bebelusului. Ideal ar fi sa ai un aport de 120 mg pe zi, misiune usor de indeplinit tinand cont ca fructele care contin aceasta vitamina sunt la indemana (portocale, lamai).
Zinc - Zincul contribuie la dezvoltarea gustului si a mirosului bebelusului tau. Cantitatea de zinc din lapte scade dupa primele doua saptamani de alaptare. O mamica are nevoie de 25 mg de zinc in fiecare zi.
Tine cont de recomandarile privind vitaminele si mineralele pe care trebuie sa le consumi in perioada alaptarii. Consumand cantitatea necesara de elemente nutritive asiguri nu doar dezvoltarea normala a bebelusului tau, ci si sanatatea organismului tau.
Comentarii legate de Vitamine si minerale necesare in perioada alaptarii