Saptamana 4 de sarcina a inceput si tu esti curioasa daca esti sau nu insarcinata. Desi in uterul tau deja se intampla miracolul asteptat, testul tau de sarcina nu indica nimic momentan. Stiu ca esti nerabdatoare, dar o perioada stresanta nu te ajuta, asa ca linisteste-te si ramai optimista!
Discuta cu partenerul tau daca simti ca esti prea nerabdatoare; cel mai probabil si el este la fel de entuziasmat sa afle daca esti sau nu insarcinata. Incercati sa va relaxati si sa va bucurati in continuare de o viata sexuala fara restrictii!
Iata evenimentele importante din saptamana 4 de sarcina!
In saptamana 4 de sarcina, embrionul implantat in membrana uterului are deja cateva zile. Primele faze ale dezvoltarii placentei incep tot acum - o parte din componenta blastocistului se transforma astfel in placenta.
Cordonul ombilical se va dezvolta si el, desi la inceput este doar o legatura nevascularizata care ancoreaza embrionul la placenta.
Uneori apar sangerari in aceasta saptamana, din cauza implantarii embrionului, fapt derutant pentru viitoarele mamici. Culoarea sangelui poate sa difere, uneori este rozaliu, alteori rosu inchis.
Oricand apar sangerari in perioada sarcinii este recomandat sa discuti cu doctorul tau dar nu te alarma si nu iti pierde cumpatul! Asteapta recomandarile lui sau rezultatul analizelor!
Stiu ca esti nerabdatoare se afli daca esti insarcinata, dar un test de sarcina in a patra saptamana ar putea avea rezultate negative. Asta pentru ca testul de sarcina se bazeaza pe verificarea prezentei hormonului hCG in urina, hormon care este produs intr-o cantitate mica la inceputul dezvoltarii embrionului.
Daca menstruatia este regulata, atunci lipsa ei poate fi un semnal pozitiv. In cazul menstruatiei neregulate, viitoarele mamici sunt mai stresate in asteptarea confirmarii testelor. Aminteste-ti ca o sarcina apare, in majoritatea cazurilor, dupa 6 luni de incercari, asa ca nu deveni stresata din prima luna de conceptie! In cazul femeilor cu ciclu neregulat, conceperea unui copil poate fi mai dificila fiindca este mai greu de identificat perioada ovulatiei. Uneori poate exista chiar lipsa ovulatiei in anumite luni, caz in care medicamentele de stimulare sunt solutia cea mai buna.
Daca incerci sa identifici primele semne ale sarcinii, este inca prea devreme. Daca totusi te simti un pic iritata si obosita si sanii sunt tensionati, atunci sunt sanse mari sa descoperi ca esti insarcinata.
Unele femei spun ca au simtit ca sunt insarcinate chiar si inainte sa le confirme testul de sarcina. Sfatul meu este sa nu te preocupi cu analiza amanuntita a fiecarei stari de ameteala sau sa iti analizezi burtica in continuu. Testul iti va spune daca esti sau nu insarcinata, trebuie doar sa mai ai un pic de rabdare.
Tinand cont ca exista posibilitatea sa fii insarcinata si ca embrionul deja este in formare, toata atentia ta trebuie indreptata spre modul de viata sanatos. Este dieta ta echilibrata? Renunta la excesul de sare, zahar, fast-food si grasimi. Consuma mai multe fructe si legume verzi, bogate in acid folic.
Miscarea este buna pentru organism, asa ca relaxeaza-te in natura, cu plimbari usoare sau mergi la bazinul de inot.
Daca esti fumatoare, trebuie sa te lasi de fumat! La fel si partenerul tau. Tigarile contin cel putin 30 de chimicale ce pot afecta fertilitatea si calitatea spermei la barbati. In plus, efectele tigarilor sunt extrem de negative mai ales in primele saptamani de sarcina. Alcoolul este interzis nu doar in perioada de conceptie dar si pe parcursul sarcinii.
Cafeaua este permisa doar intr-o anumita masura, dar exista studii care indica o oarecare legatura intre consumul de cafea si pierderea unei sarcini. Cofeina acceptata este de 150-200 mg pe zi, insa sfatul meu este sa renunti la aceasta rutina zilnica. Femeile au oricum tendinta naturala de a respinge cafeaua in timpul sarcinii.
In cazul in care urmezi o dieta pentru slabit, recomandat este sa renunti la ea pe parcursul sarcinii. Nutritionistul iti poate spune cantitatea necesara de alimente pe care trebuie sa le consumi astfel incat sa aduci aportul necesar de elemente benefice sarcinii. In plus, in fiecare saptamana iti vom spune ce alimente trebuie sa consumi in mod regulat.
Tot in aceasta perioada, poti discuta cu medicul tau despre testele de sange obligatorii pentru a identifica anumite probleme genetice sau riscuri ce pot sa apara in decursul sarcinii.