Miscarile bebelusului in burtica
Miscarile bebelusului, fie ca sunt delicate sau lovituri micute, cu siguranta iti provoaca emotii incredibile. Femeile care raman insarcinate asteapta cu nerabdare momentele in care bebe incepe sa se miste prin burtica. Desi uneori sunt dureroase, aceste miscari ale lui bebe sunt urmarite cu interes de toata familia.
In acest articol iti povestim mai multe despre momentele de inceput, despre ingrijorarile pe care le au mamicile si despre bebelusul tau. Iata cateva intrebari pe care am intuit ca le ai si raspunsurile legate de simptome sarcina.
Cand incepe bebe sa se miste in burtica?
Cele mai multe femei insarcinate incep sa simta miscari in burtica in saptamanile 18-20 de sarcina. Sunt si mamici care sunt insarcinate cu al doilea sau al treilea copil si simt miscari inca din saptamana a 15-a. Nu te ingrijora insa daca bebelusul nu incepe sa miste nici dupa saptamana 20 de sarcina. Sunt si situatii cand acest moment mai intarzie.
Cum se simt defapt miscarile bebelusului in burta?
Primele mici miscari sunt foarte delicate si rapide, par niste fluturasi in burtica. Pot fi usor confundate cu senzatia unui stomac infometat. Miscarile devin din ce in ce mai puternice pe masura ce bebelusul se dezvolta. Vei putea astfel sa le recunosti mult mai repede si sa simti chiar si localizarea lor. Spre finalul sarcinii, miscarile sunt mai puternice si nu mai pot fi confundate mai ales ca bebe loveste zonele dinspre organele interne. La nastere, bebelusul se rasuceste cu capul in jos, apasand pelvisul si lovind mai mult partea de sub torace. Senzatiile vor fi diferite de acesta data si vei remarca diferenta.
Cat de des trebuie sa se miste fatul in burtica?
Nu exista o frecventa corecta pentru numarul de miscari alte fatului, lucrurile pot sa difere de la o mama la alta. Acum cativa ani mamicile erau rugate sa monitorizeze miscarile bebelusului, dar procesul era mai degraba stresant si crea ingrijorari, asa ca s-a renuntat la aceasta practica. Specialistii recomanda sa analizezi mai degraba programul bebelusului decat numarul miscarilor: daca este mai activ dimineata, cand te trezesti, daca fatul se misca mai mult in timpul zilei decat seara sau noaptea. Odata ce ai invatat programul lui, vei recunoaste mai usor starea de normal sau daca este nevoie sa iti faci griji.
Ce fac daca nu simt miscari deloc?
Toate mamicile simt miscarea bebelusului? Nu, nu toate mamicile simt miscari. Daca placenta este pozitionata in partea din fata a abdomenului, miscarile fetale se simt foarte incet sau chiar deloc. Aproape de finalul sarcinii, mamicile respective simt cateva lovituri micute. Nu ai motive sa fii ingrijorata daca se intampla asta. Medicul tau iti va spune in urma ecografiei cum este pozitionata placenta.
Daca nu faci parte din situatia de mai sus si esti totusi ingrijorata, poti oricand sa intrebi medicul. Bazaza-te intotdeauna pe instinct!
Bebelusul meu s-a miscat putin azi. Il pot incuraja sa fie mai activ?
Daca ai o zi in care ai mancat mai putin sau ai baut mai putin apa decat este recomandat, bebe ar putea sa fie un pic letargic. Poti manca un fruct sau o gustarica sanatoasa care sa iti confere un pic de energie. Uneori se intampla sa nu realizezi ca se misca bebe, fiindca esti procupata de rezolvarea unei probleme sau te concentrezi la activitatea zilnica. Ofera-ti cateva minute de relaxare in care sa ramai doar tu si bebe si vei simti miscarile lui.
Sfatul meu este sa ai incredere in instincte. Comunicarea cu fatul are loc chiar si atunci cand este in burtica. Daca are o problema si nu se simte confortabil, vei simti asta. Indiferent de moment, daca esti ingrijorata ca bebe nu se misca, suna-ti medicul si stabileste cu el daca este nevoie sa mergi de urgenta la control sau nu. El iti va pune intrebarile necesare pentru a identifica o posibila cauza.
Bucura-te de bebelus si miscarile fetale, chiar daca unele lovituri sunt dureroase. Gandeste-te ca spatiul lui este limitat si ca simte nevoia sa se intinda. Daca mangai burtica il poti calma atunci cand este prea agitat sau il poti face sa se miste daca vorbesti cu el.
Autor: Sfatulmamicilor
Comentarii legate de Miscarile bebelusului in burtica