Nasterea in apa - avantaje si riscuri
Nasterea in apa este o metoda alternativa pe care tot mai multe femei o aleg pentru ca reduce disconfortul din timpul nasterii.
Daca se respecta igiena si se tine cont de riscurile implicite, nasterea in apa poate deveni o metoda uzuala.
Avantajele in cazul alegerii acestei metode sunt multiple, mai ales pentru mama.
Trebuie insa luate in considerare toate riscurile implicite si cazurile care constituie contraindicatii.
Avantaje - nasterea in apa
Travaliul dureaza mai putin decat in cazul unei nasteri normale fiindca apa incalzita are un rol important in relaxarea corpului. Apa are temperatura corpului - 37 grade Celsius.
Durerile sunt ameliorate fata de o nastere normala si in anumite cazuri nu este nevoie sa fie administrate medicamente. In plus, copilul este expulzat mult mai usor fiindca apa contribuie la dilatare.
Nasterea este mai usoara si corpul se reface mai repede dupa nastere fiindca leziunile la nivelul vaginului sau membranei sunt reduse.
Stresul din timpul nasterii este mult redus fiindca mama sta intr-un mediu relaxant, intim. In plus, bebelusul poate fi sarutat si mangaiat imediat dupa nastere.
Contraindicatii - nasterea in apa
Sunt diverse cazuri care nu permit alegerea acestei variante moderne. Printre ele se numara:
mama sufera de diabet, probleme cardiace, afectiuni pulmonare
mama are o boala contagioasa
este nevoie de transfuzii sau alte interventii chirurgicale
palcenta previa sau pozitia dificila a fatului in uter
fetusul are anomalii grave
nastere prematura
mame care au SIDA sau hepatita B
Riscurile asociate unei nasteri in apa
In cazul unei nasteri in apa exista riscul de infectie daca apa nu a fost tratata corespunzator. In plus, fatul risca sa inhaleze apa si sa aiba probleme cu plamanii in timpul vietii. Daca personalul medical care se ocupa de nasterea in apa este bine pregatit si respecta toate regulile de igiena, aceste riscuri pot fi eliminate complet.
Daca incepi travaliul in apa dar apar semne care pot pune in pericol nasterea, cel mai probabil medicul va decide sa nu mai nasti in apa ci normal. Daca sunt probleme cu ritmul cardiac al bebelusului sau apar sangerari abundente, nasterea se va desfasura normal.
Comentarii legate de Nasterea in apa - avantaje si riscuri