Evolutia sarcinii
Evolutia sarcinii este un subiect interesat pentru mamicile curioase despre modul in care creste bebelusul din burta, pasii de crestere pentru fat si modificarea uterului ce ii permite sa creasca.
Primul trimestru din sarcina este o perioada in care fatul creste repede si se dezvolta tot mai mult. Totul incepe cu un ou microscopic fertilizat care se divide foarte repede si se transforma intr-un grup de celule, inca invizibile pentru ultrasunete.
Fatul si prima bataie a inimii pot fi inregistrate de ultrasunete incepand cu a patra saptamana de sarcina. Evident, in acest moment fatul nu este decat o aglomerare de celule, fara parti care se disting.
In urmatoarele saptamani de sarcina, fatul creste si incep sa se distinga organele si membrele. Transformarea de la o grupare de celule la o structura complexa este spectaculoasa. In doar 13 saptamani, embrionul creste de la o particula microscopica la cativa centimetri. Membrele incep sa se formeze, la fel si organele insa nu au functiile definitivate astfel incat sa permita supravietuirea in afara uterului.
La mijlocul primului trimestru, capul, corpul, mainile si picioarele pot fi observate in ecografie. Evolutia fatului continua in mod miraculos. Pe masura ce te apropii cu sarcina de al doilea trimestru vei vedea ca fata lui incepe sa semene cu cea a unui omulet. Tot in ecografie se poate observa si cordonul ombilical.
In al treilea trimestru de sarcina, bebelusul este complet format, urmeaza doar sa i se dezvolte creierul si conexiunile cerebrale, sa castige mai mult in greutate pentru ca se formeaza stratul de grasime de sub piele si sa inceapa sa exerseze respiratia, inghitirea, suptul degetului, clipirea ochilor.
Printre cele mai cunoscute simptome sarcina legate de cresterea bebelusului in uter sunt: durerile in zonele laterale ale abdomenului, urinarea frecventa, constipatia, respiratia ingreunata,
Comentarii legate de Evolutia sarcinii