Picaturi pentru colici
Draga mamico, daca citesti acest articol cu siguranta esti printre cele care se intreaba ce sunt colicii si cum faci ca al tau copil sa nu mai planga. Trebuie sa stii ca plansul excesiv al nou-nascutilor poate fi atribuit functiilor biologice inca in dezvoltare, incluzand sistemul digestiv, deci nu te ingrijora pentru ca e ceva normal.
Putem spune ca bebelusul are colici atunci cand plange excesiv, mai mult de 3 ore pe zi, este nelinistit, are gaze in exces, pumnisorii ii sunt inclestati, scoate sunete inalte cand plange, are diverse grimase si se incrunta, fata ii este rosie, genunchii sunt ridicati in timpul plansului si simptomele se inrautatesc in timpul dupa amiezii si seara.
Cercetările indica faptul ca un mare procent dintre cazurile de colici pot fi atribuite Deficientei Tranziente de Lactaza (DTL), o stare naturala, temporara, marcata printr-o insuficienta de enzima lactaza. Aceasta deficienta poate rezulta din incapacitatea organismului sugarului de a digera in intregime lactoza din laptele matern sau formula. Lactoza nedigerata este scindata in intestin, producand acid lactic si hidrogen, ce pot duce la disconfort sever, constipatie si flatulenta.
Crizele de colici la bebelusi. Metode de ameliorare: ceaiuri, picaturi?
- Oferiti-i afectiune. Il puteti lua in brate, mangaia, alinta ori chiar ii puteti pune muzica si dansa cu el soptindu-i cuvinte de alint. Faptul ca va va sti aproape si va simti ca il intelegeti il va linisti si ii va diminua plansul.
- Il puteti lua in brate si plimba prin casa sau daca timpul si vremea va permit atunci puteti face o plimbare mai lunga. Aerul proaspat si faptul ca sta aproape de pieptul mamei ii ofera linistea de care are nevoie.
- Foamea si schimbarea scutecului. Plansul poate fi si un semn ca micutului ii este foame sau ca trebuie sa il schimbati. Bebelusii nu pot sa le comunice parintilor nevoile lor decat prin plans, deci poate fi o cauza a plansului si foamea ori schimbarea scutecului. Faptul ca ii e cald ori frig poate fi de asemenea o cauza, de aceea trebuie verificata temperatura camerei si daca e cazul sa o aerisiti.
- Ceaiurile de plante ajuta unii parinti in lupta cu colicii. De exemplu, musetelul, lemnul dulce si seminte precum fenicul, anason reduc frecventa colicilor cu pana la 57%. Trebuie precizat ca aceste ceaiuri de plante sunt speciale pentru bebelusi si nu sunt ca cele pentru adulti care se infuzeaza.
- Colief Infant Drops – este recomandat de medici si mame din toata lumea si poate fi utilizat inca de la nastere. Acesta se adauga in laptele matern sau formula (nu se dau picaturile direct sugarului) inainte de a incepe hranirea bebelusului. Picaturile de Colief scindeaza lactoza pentru a putea fi asimilata usor si se utilizeaza la fiecare masa a sugarului, pana la varsta de 3-4 luni. Trebuie stiut ca Colief descompune lactoza din laptele matern sau formula cu pana la 70%, iar un nivel minim de lactoza este considerat a fi important pentru a stimula organismul bebelusului sa produca singur enzima lactaza, formulele de lapte fara lactoza nefiind recomandate pentru sugarii sanatosi cu colici.
Comentarii legate de Picaturi pentru colici