Cum alegi maternitatea unde vei naste?
Maternitatea unde urmeaza sa nasti conteaza enorm pentru tine si bebelusul tau. Este important suportul medical primit la nastere, ajutorul pentru a alapta prima oara bebelusul, modul in care esti tratata atat tu cat si bebe, indicatiile medicale ulterioare si experienta primelor momente dupa nastere.
In cele mai multe cazuri, maternitatea este aleasa in functie de medicul care a supervizat sarcina. Totusi, decizia de a naste la un anumit spital (privat sau de stat) trebuie sa apartina gravidei. Iar aceasta decizie trebuie sa aiba la baza informatii corecte si complete despre modul in care vei fi tratata, conditiile din maternitate, profesionalismul echipei medicale, dotarile din spital dar si alte criterii la fel de importante.
In acest ghid te ajutam sa decizi cum sa alegi maternitatea unde vei naste. In prima parte vei vedea ce intrebari trebuie sa adresezi medicului si reprezentantilor maternitatii respective iar in a doua parte vei vedea o comparatie intre avantajele si dezavantajele nasterii la un spital de stat si unul privat. Speram sa iti fie de foarte mare ajutor!
Intrebari importante care te ajuta sa alegi o maternitate
Sunt cateva intrebari esentiale pe care trebuie sa le adresezi echipei medicale si medicului obstretician atunci cand decizi unde vrei sa nasti. O parte din ele sunt legate de momentul nasterii si procedurile medicale iar altele de conditii, aparatura, politica interna si pret.
Intrebari legate de nasterea in maternitatea respectiva
Operatia de cezariana a devenit mai degraba o metoda rapida pentru medici de a aduce pe lume bebelusul, dar nu este necesara in multe situatii. Desi trebuie sa reprezinta o alternativa bazata pe criterii medicale, cezariana a devenit o optiune chiar si pentru mamicile care pot sa nasca natural fara probleme. Totusi, nasterea prin cezariana presupune o interventie chirurgicala; recuperarea este mai lunga, pot sa apara complicatii sau infectii, uneori nu se declanseaza natural alaptarea. Daca doresti sa nasti natural, trebuie sa primesti un raspuns cat mai clar la aceasta intrebare.
Travaliul se poate declansa oricand – noaptea, intr-un weekend, de sarbatori sau de Anul Nou. De aceea este bine sa te asiguri ca medicul tau va asista la nastere chiar si in aceste conditii.
Inducerea nasterii poate avea dezavantaje - creste stresul bebelusului din burtica, mareste numarul de contractii sau acestea sunt mai puternice, anumite medicamente pot influenta bebelusul. Epiziotomia nu este intotdeauna necesara. Trebuie sa primesti lamuriri daca poti sa refuzi o anumita procedura medicala ( sau nu) si in ce conditii (semnezi pe propria raspundere, este suficient un acord verbal), dar mai ales daca medicul este dispus sa accepte si alternative ( de ex, un travaliu mai lung dar nasterea sa fie naturala, fara inducerea prin medicamente). Afla care este modul in care se vor desfasura lucrurile (de la internare pana la externare – ce acte se depun, cand se monteaza perfuziile, se face sau nu clisma inainte de nasterea naturala, se administreaza ulterior calmantul, cand se fac procedurile de inregistrare a nasterii bebelusului, etc).
In maternitatile private nu sunt acceptate mamicile care nasc prematur (desi pare dur, aceasta este in cele mai multe cazuri realitatea) iar in anumite spitale de stat, care nu au dotari speciale, se solicita transferul catre un alt spital cu sectie de terapie intensiva pentru bebelusi. In caz de complicatii, procedura este aceeasi – transferul catre un spital de stat performant. Lamureste-te daca maternitatea unde vei naste iti ofera asistenta medicala in aceste situatii sau nu.
In foarte multe cazuri, deciziile medicale sunt luate fara a prezenta informatiile gravidei. Astfel mamicile descopera dupa nastere ca au primit un medicament pe care nu il doreau (de ex somnifere), ca au suferit o procedura medicala care putea fi evitata (de ex epiziotomie) sau ca au suferit operatia de cezariana desi nu existau riscuri la nasterea naturala (mai ales in spitalele private). Discuta cu medicul tau ce demersuri se fac daca tu refuzi o astfel de procedura si intreaba-l oricand ai nelamuriri privind practica medicala. Este mai bine sa te informezi inainte decat sa suporti consecintele.
Sunt situatii cand mamicile nu au primit suportul medical din partea medicului care le-a supravegheat sarcina sau a medicului anestezist fiindca au nascut in afara orelor de garda ale medicului respectiv si acesta a cerut sa fie inlocuit. Este o situatie extrem de neplacuta si creeaza un disconfort psihic care nu este de dorit in momentul nasterii, cand mamica trebuie sa fie cat mai relaxata si sa se simta confortabil. Daca vrei sa eviti aceasta situatie, discuta cu echipa medicala.
In perioada sarcinii, poti participa la cursuri Lamaze sau alte cursuri care sa te ajute pentru o nastere naturala. In multe situatii se recomanda alte pozitii decat cea clasica (adica: intinsa pe spate, cu picioarele sprijinite in suporturile speciale ale patului). Statul in genunchi, miscarea, chiar exercitii usoare ajuta la coborarea bebelusului din uter prin canalul nasterii. Poti alege o alta pozitie confortabila pentru tine sau regulile sunt batute in cuie?
Primele momente in afara uterului sunt extrem de importante pentru bebelus; vocea ta, caldura corpului tau, auzul batailor inimii tale ii confera starea de liniste si confort fizic si emotional.
In plus atingerea dintre tine si nou-nascut declanseaza eliberarea de hormoni ai fericirii si creeaza o legatura puternica intre tine si puiul tau inca neobisnuit cu mediul exterior. Inca din primele clipe el are nevoie de atingerea ta, asadar afla din timp daca se incurajeaza in acea maternitate aceasta practica.
Aducerea bebelusului la san cat mai curand dupa nastere declanseaza alaptarea. In functie de cantitatea de lapte pe care o preia bebelusul prin alaptarea la san, se trimit semnale in corpul tau care au ca efect „productia” de lapte matern. Astfel, daca bebelusul nu este alaptat inca de la inceput (i se administreaza lapte praf in loc sa fie adus in salon) risti nu doar sa ramai fara lapte sau sa ai ulterior dificultati in a-ti alapta bebelusul dar elementele nutritive ce intra in componenta laptelui matern din primele zile nu mai ajung la bebelus.
Daca este prima oara cand nasti, alaptarea bebelusului ti se va parea dificila la inceput. Bebelusul tau invata si el sa suga pentru prima oara, asa ca are nevoie de ajutorul tau. Daca nici tu insa nu primesti sfaturi, exista riscul ca bebelusul sa nu invete din prima, sa ai rani in jurul aureolei, alaptarea sa fie dureroasa sau chiar sa risti afectiuni neplacute la nivelul sanilor (mastita). Ai nevoie de asistenta medicala si trebuie sa stii care este disponibilitatea personalului medical de a te ajuta.
Uneori sunt administrate calmante mamei care au insa efect si asupra bebelusului (devine somnolent, iesirea prin canalul nasterii este mai dificila). Solicita intotdeauna lamuriri din partea medicului respectiv si a medicamentelor folosite in maternitatea respectiva.
In maternitatile private, se pune accentul pe limita de 3 zile de spitalizare, indiferent daca este o nastere naturala sau operatie de cezariana. In spitalele de stat, perioada de internare poate sa fie mai mare daca mama si bebelusul nu sunt in perfecta stare de sanatate. Afla din timp care este practica in maternitatea respectiva fiindca in functie de numarul de zile de spitalizare, vei avea nevoie de un bagaj de maternitate consistent sau vei fi nevoita sa iti recalculezi cheltuielile.
Intrebari legate de conditiile din maternitate, regulamentul intern si preturi
Desi nu toti taticii manifesta aceasta dorinta, sunt si barbati care doresc sa isi sustina sotiile in momentul nasterii si vor sa le asiste. Fiindca s-au intamplat situatii cand tatii au lesinat si au suferit rani, anumite maternitati nu accepta in sala de nastere alta persoana. De obicei, maternitatile private sunt mai permisive dar tatal „asista” la nastere dintr-o camera alaturata, privind printr-un perete /geam transparent. Daca partenerul tau isi doreste sa fie alaturi de tine, adreseaza intrebarea maternitatii unde doresti sa nasti. E neplacut sa afli chiar in momentul nasterii ca nu se permite accesul nimanui din familie in sala, alaturi de tine.
Cel mai bine te lamuresti legat de conditiile din spital, vizitand maternitatea respectiva si tipurile de camere (cu un pat, cu doua, cu mai multe paturi, cu toaleta in camera sau pe hol, etc). In functie de aceste conditii poti lua o decizie obiectiva. Daca ai nascut prin cezariana si te ridici greu din pat, va fi dificil sa ajungi la toaleta tocmai in capatul holului. Analizeaza asadar si conditiile de „cazare”.
Spitalele au camere speciale cu doua paturi sau chiar un singur pat. Costul este suplimentar dar daca iti doresti un plus de confort, merita sa intrebi cat costa si daca este disponibila o astfel de rezerva. In spitalele unde au loc multe nasteri intr-o luna, s-ar putea sa fie dificil de gasit o rezerva dar cel mai bine este sa afli din timp ce posibilitati exista.
Nasterea este dificila si cu siguranta te vei simti epuizata. Vei avea nevoie de energie pentru perioada urmatoare, cand bebelusul trebuie alaptat des. In functie de ceea ce iti doresti, afla daca in maternitatea repectiva bebelusul este tinut cu tine in camera, in patutul lui sau este adus la cerere din sectia de neonatologie.
Iti doresc sa ai o nastere usoara si fara niciun fel de complicatii! Totusi, cel mai bine este sa iei in considerare si acest risc. Maternitatea respectiva are dotarile necesare pentru a interveni rapid? Ce se intampla in caz de urgenta? Esti transferata la un alt spital; daca da, ce spital si cat de rapid se face transferul respectiv? In timpul nasterii, bebelusul este monitorizat continuu? Sunt intrebari pe care nu trebuie sa le omiti atunci cand ceri informatii la o maternitate din lista ta de optiuni (fie ca este de stat sau privata).
Sunt spitale publice unde mamicile sunt nevoite sa cumpere branule, pansamente, calmante si chiar siringi, fapt ce implica nu doar costuri suplimentare dar si un efort in plus din partea familiei sau a tatalui care trebuie sa le gaseasca la farmacii (uneori chiar in timpul noptii). In cazul maternitatii alese de tine, care este practica? Pregateste-te din timp daca nu ti se pun la dispozitie obiectele sanitare necesare!
In general, maternitatile pun la dispozitie scutece si fase pentru bebelusi, dar cel mai bine este sa afli din timp daca este necesar sa aduci tu hainutele sau este suficient trusoul de iesire din spital.
Aceasta este poate una din intrebarile care framanta cele mai multe mamici. In cazul unei maternitati private costurile sunt cele percepute prin cumpararea pachetului de nastere dar pot sa apara si cheltuieli suplimentare care sunt incluse in factura finala (uneori chiar neasteptat de mari). In cazul unui spital de stat, desi nasterea este gratuita pentru orice mamica din Romania, sunt medici care solicita un anumit onorariu sau sunt necesare anumite recompense financiare pentru a beneficia de asistenta medicala suplimentara. Calculeaza bugetul inca din timpul sarcinii si vei alege in acest mod optiunea care ti se pare cea mai buna din punct de vedere calitate-pret. (uneori, onorariul cerut de anumiti medici duc la costuri chiar mai mari decat nasterea in spitalul privat; sunt si situatii cand preturile la privat sunt nejustificate comparativ cu maternitati de stat foarte bine dotate).
Alte intrebari care te ajuta in alegerea maternitatii unde nasti
Daca doresti prelevarea de celule stem, afla care este practica in acel spital? Se face recoltarea de celule de catre medicul care te asista la nastere? Care este procedura si cu ce banci de celule stem au mai colaborat?
Vaccinurile sunt in general foarte sigure, dar pot avea si efecte secundare; este obligatoriu sa ti se comunice daca se doreste administrarea unui vaccin. Citeste aici despre schema de vaccinare nationala.
Poti solicita imediat dupa nastere, daca ai fetita, sa i se perforeze lobul urechii pentru cercei. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui ac sau al unui „pistol” special (care este mult mai putin dureros). Afla care este metoda folosita in acea maternitate.
Alimentatia din perioada post-natala, mai ales daca alaptezi, influenteaza si digestia bebelusului. Asigura maternitatea mancarea respectiva sau nu? In functie de raspuns, vei sti daca este necesar sa iti aduca mancare de acasa o persoana din familie sau partenerul.
Taticul, familia, prietenii – toti vor fi curiosi sa te vada si mai ales sa vada bebelusul. Un orar restrictiv s-ar putea sa nu fie pe placul tau, asa ca verifica din timp ce restrictii se impun si decide daca esti de acord cu ele si le accepti sau daca te orientezi spre o alta maternitate cu reguli mai putin stricte.
Primele poze cu bebelusul sunt cele mai frumoase amintiri si sunt asteptate de toti. In plus, sunt familii care doresc sa filmeze nasterea. Daca nu vrei sa ajungi intr-o situatie neplacuta (de a primi un refuz) chiar la nasterea bebelusului tau, afla din timp daca sunt permise aparatele foto sau camerele video.
Maternitate privata vs maternitatea de stat - ghid comparativ
Experienta nasterii este importanta pentru tine, ca viitoare mamica, de aceea alegerea maternitatii trebuie sa corespunda cu asteptarile tale.
In multe cazuri, alegerea unei maternitati private nu este posibila (nu exista in localitatea respectiva) dar atunci cand exista aceasta optiune, trebuie sa iei in considerare avantajele si dezavantajele pentru fiecare caz in parte.
Iata o analiza comparativa intre serviciile oferite de fiecare tip de maternitate in parte, probleme ce pot sa apara si detalii despre cele mai importante lucruri pe care sa le iei in considerare.
Maternitate de stat |
Maternitate privata |
Conditiile difera in functie de dotarile maternitatii respective (de la ingrozitoare la foarte bune). | Conditii in general foarte bune care asigura un confort fizic si psihic ridicat. |
Medicul care trebuie sa asiste la nastere este posibil sa fie inlocuit (sunt mai multe nasteri, apar urgente). | Medicul care asista la nastere iti acorda mai multa atentie (sunt mai putine nasteri). |
Personalul medical nu este la fel de atent, amabil decat in anumite maternitati care impun aceasta politica. | Personalul medical este in general amabil, existand mai rar reclamatii intr-o maternitate privata. |
Conditiile de curatenie nu sunt printre cele mai bune; exceptie maternitatile care au investit sau au primit un buget mai mare. | Conditiile de curatenie sunt impecabile fiindca serviciile sunt platite de pacienti. |
Conditiile de cazare in rezerve sunt comparabile cu un spital privat doar in anumite cazuri. Nu toate spitalele au posibilitatea de cazare in rezerva. Pretul pentru rezerve este acceptabil. | Conditiile de cazare permit rezervarea unei camere cu un singur pat sau cel mult doua si chiar dotari suplimentare (aer conditionat, televizor) dar se percepe un cost in plus, uneori destul de ridicat. |
Alimentatia nu este asigurata de spital decat in anumite cazuri. | Alimentatia este asigurata de spital sau de o firma de catering. |
Bagajul de maternitate trebuie sa contina inclusiv pansamente, chiloti de unica folosinta, camasa de noapte, scutece si alte obiecte sanitare necesare dupa nastere (costuri in plus) | Spitalul asigura camasi de noapte de unica folosinta, obiecte de igiena personala si obiecte de ingrijire a bebelusului (scutece, biberon, etc) in pachetul standard. |
Maternitatea de stat asigura asistenta medicala in cazul nasterilor premature sau in cazul unei nasteri cu complicatii (care pun in pericol viata mamei sau a bebelusului), desi nu se intampla in toate spitalele. Totusi transferul la un spital specializat este rapid. | Maternitatile private refuza internarea mamicilor care nasc prematur si solicita transferul catre o maternitate de stat daca apar complicatii la nastere (nu dispun de toata aparatura medicala necesara si nici de sectii de terapie intensiva pentru bebelusi). |
Interventia rapida in cazul unor complicatii aparute la nastere (exceptie fac spitalele cu putine dotari) si reducerea considerabila a riscului de a exista probleme pe termen lung. | Transferul catre un spital de stat intarzie rezolvarea rapida a complicatiilor si poate duce la agravarea starii de sanatate a mamei sau bebelusului. Uneori, spitalele de stat refuza preluarea pacientelor tocmai pentru ca starea lor este agravata. |
Nasterea este gratuita pentru orice mamica din Romania. Sunt si medici care solicita un onorariu dar si situatii cand mamicile ofera sume de bani sau cadouri pentru a fi tratate mai bine. | Nasterea este costisitoare si in cazul unor situatii speciale (mai multe zile de spitalizare, tratamente suplimentare pentru mama sau bebelus) poate sa ajunga la sume pe care putine mamici si le permit. |
Nasterea este gratuita atat pentru mamicile asigurate in sistemul public de sanatate cat si pentru cele care nu au asigurare. | Mamicile care nu au asigurare in sistemul public de sanatate, trebuie sa achite o suma in plus fata de costul pachetului de nasteri ales (suma intre 1500-2500 de lei) la maternitatea privata. |
Mama si bebelusul sunt externati atunci cand medicii sunt siguri ca starea lor de sanatate este perfecta. Mamica nu plateste in plus pentru zilele de spitalizare. | Se insista asupra timpului de spitalizare de 3 zile si de multe ori externarea are loc chiar daca starea de sanatate a mamei sau bebelusului nu este foarte buna. Atunci cand se accepta zile in plus, costurile sunt foarte mari. |
Reguli stricte privind orele de vizita si a persoanelor care au acces in spital. Avantajul este ca riscul de a aduce boli din afara spitalul este mai mic. Un mic inconvenient este ca uneori orarul nu permite vizite din partea altor membri ai familiei (dar sunt totusi putine zile de spitalizare). | Reguli permisive in privinta vizitelor si a persoanelor care au acces in maternitate. Gravida si bebelusul risca astfel sa preia anumite boli aduse de vizitatori. |
Controlul dupa nastere a mamei si bebelusului este amanuntit (sunt si exceptii, in functie de pregatirea echipei medicale si dotarile spitalului). In perioada de lauzie se monitorizeaza cicatrizarea ranilor si starea de sanatate a bebelusului. | Controlul medical dupa nastere nu este foarte amanuntit (sunt si exceptii, in functie de pregatirea echipei medicale si dotarile spitalului). Se solicita controale medicale ulterioare (contra cost) pentru monitorizarea in perioada de lauzie. |
Se incurajeaza alaptarea in defavoarea hranei cu lapte formula si mama beneficiaza de ajutor din partea asistentelor mai ales la prima alaptare. Alegerea unui „spital - prieten al copilului” este cea mai buna varianta in acest sens. | Se promoveaza mai degraba hrana cu lapte formula (mai ales prin parteneriatele cu companii care sponsorizeaza sau incheie contracte) si mai putin alaptarea (desi primele zile dupa nastere pot fi decisive in ceea ce priveste reglarea fluxului de lapte matern. |
Asadar, conditiile de spitalizare dintr-o maternitate privata sunt in general mai bune decat cele din spitalele de stat (desi sunt si maternitati de stat care depasesc aceste standarde, de ex Maternitatea Giulesti). Preturile sunt insa mai mari la privat, mai ales cand nu se deconteaza anumite servicii la casa de asigurari de sanatate sau cand mamica nu este asigurata in sistemul public. In plus, daca apar complicatii la nastere, mamica este transferata la spitalul de stat si are de platit atat serviciile medicale din mediul privat cat si eventualele onorarii de la stat; in plus exista riscul agravarii starii de sanatate fiindca nu se intervine rapid.
In concluzie, atunci cand decizi care este maternitatea potrivita pentru a naste, nu uita ca primele zile din viata bebelusului sunt foarte importante atat pentru el cat si pentru tine si ca nasterea este o experienta de care iti vei aduce aminte toata viata. Ar fi pacat sa fie amintiri de cosmar in locul unor momente speciale, pline de fericire.
Urmeaza-ti instinctul chiar si atunci cand alegi maternitatea. Intreaba, afla cat mai multe detalii, noteaza intrebarile prezentate in acest ghid si nu ezita sa le adresezi medicului tau sau reprezentantilor maternitatii respective.
Iti doresc o nastere usoara si un bebelus sanatos!
Autor: Sfatulmamicilor
Comentarii legate de Cum alegi maternitatea?
IN ROMANIA PARINTII NU AU DREPTUL SA DECIDA ASUPRA PREZENTEI TATALUI IN SALA DE NASTERI….DECID MEDICII CA SI CUM NOI NU AM AVEA DISCERNAMINT….SOTIA MEA SI CU MINE NE-AM DORIT MULT CA EU SA FIU IN SALA DE NASTERI….NU AM FOST LASAT ASA CA AM INTRAT CU FORTA SI AM TAIAT CORDONUL OMBILICAL….MOASA A AVUT NEVOIE DE CONCEDIU MEDICAL….NOI TOTI TATICII SI , MAI ALES, VIITORII TATICI TREBUIE SA LUPTAM PENTRU PROMULGAREA UNEI LEGI CARE SA OBLIGE GINECOLOGII SA NE INVITE IN SALA DE NASTERI….DOAR IMPREUNA VOM REUSI.
IN ROMANIA PARINTII NU AU DREPTUL SA DECIDA ASUPRA PREZENTEI TATALUI IN SALA DE NASTERI….DECID MEDICII CA SI CUM NOI NU AM AVEA DISCERNAMINT….SOTIA MEA SI CU MINE NE-AM DORIT MULT CA EU SA FIU IN SALA DE NASTERI….NU AM FOST LASAT ASA CA AM INTRAT CU FORTA SI AM TAIAT CORDONUL OMBILICAL….MOASA A AVUT NEVOIE DE CONCEDIU MEDICAL….NOI TOTI TATICII SI , MAI ALES, VIITORII TATICI TREBUIE SA LUPTAM PENTRU PROMULGAREA UNEI LEGI CARE SA OBLIGE GINECOLOGII SA NE INVITE IN SALA DE NASTERI….DOAR IMPREUNA VOM REUSI.
Ești o mamică ce a născut la o maternitate din București sau din țară și vrei să completezi un simplu Chestionar anonim de evaluare a maternității (22 de intrebări scurte în maxim 10 minute)? O inițiativă independentă și obiectivă de la mame pentru mame: informații, feedback, comparații, evaluări și statistici despre maternitățile din București (România) si nu numai.