Prima zi de gradinita este un pas important nu doar pentru copilul tau dar si pentru tine.
Va intalni alti copii, va comunica si va fi pentru prima oara cu adevarat independent. Este un pas urias pentru puiul tau si suntem sigure ca ai emotii la fel de mari.
Spune-ne ce temeri ai sau, daca ai trecut deja prin aceasta experienta, cum a fost in cazul tau prima zi de gradinita? Cum s-a simtit puiul tau si cat de mult i-a placut noua lui descoperire?
Cum te-ai descurcat tu si ce ingrijorari ai avut? Cum ai reusit sa treci peste ele? Ce sfaturi le-ai da mamicilor care se pregatesc pentru aceasta zi importanta?
Buna Lavinia. Cu siguranta se intampla ceva la gradinita care o nemultumeste, sau o sperie. Poate este un copil care o impinge sau o agreseaza (poti intreba daca au venit copii noi in grupa ei), poate educatoarea a avut un moment in care a tipat la ea sau a certat-o. Ai incredere in copilul tau. Mai ales daca este obisnuita cu alti copii si cu educatoarele, cu siguranta este ceva ce s-a schimbat. Educatoarea va spune ca totul e la fel, dar ma indoiesc ca ar putea sa observe toti copiii din grupa, tot timpul. In plus, daca ea este cauza nemultumirii fetitei tale, nu cred ca va recunoaste.
Ce poti face? Sa mergi o zi la gradinita si sa asisti, de la distanta sau de aproape (ex, sa privesti pe geam daca ai posibilitatea). observa ce se intampla cand este educatoarea in clasa si cand lipseste pentru cateva minute, ce se intampla cand copiii mananca sau cand merg la somn.
Cu fetita ta poti incerca jocuri de rol. De ex, sa iei papusile si sa le asezi pe covor si sa spui ca sunt la gradinita. Una din papusi este fetita ta, alta este educatoarea si alte papusi sunt copiii. Poti incepe tu jocul marcand momentele unei zile (lectiile, joaca, masa, baia). Apoi observa ce miscari sau cuvinte spune fetita ta cand isi asuma unul din roluri. Poti incerca si aceasta metoda daca fetita nu spune concret ce o deranjeaza.
Sper ca te-am ajutat. Asteptam sa ne spui daca ai gasit sursa nemultumirii ei. S-ar putea sa fie ceva trecator (ex: un copil care i-a luat jucaria la un moment dat si ea s-a suparat) sau ceva permanent (un copil care ii agreseaza pe ceilalti, educatoarea este mai nervoasa in ultima vreme, o schimbare in rutina ei zilnica, etc). Cu putina rabdare si incredere vei gasi motivul. Te pupam.
Fetita mea are 2 ani si 8 luni si din luna martie a inceput gradinita.
Eu am dat-o la cresa de la 11 luni si a fost intr-un fel obisnuita cu alti copii, educatoare.
Prima luna a fost totul perfect dar de cateva zile nu mai vrea sa mearga la gradinita. Plange foarte tare cand o las acolo si-mi spune ca ei nu-i mai place la gradinita. Am vorbit cu educatoarea si mi-a spus ca nu s-a schimbat nimic acolo care sa produca o astfel de reactie.
Nu stiu ce sa mai fac.
Da, asa este, multi copilasi ajunsi pentru prima data la gradinita se sperie. Stiu un baietel destul de mare, nu tin minte daca s-a spus ce varsta avea, in orice caz cred ca era grupa mare si clar nu mai fusese la gradi, plangeam saracutul dupa mami, iti dadeai seama ca este afectuos si nu se simtea in largul sau.
Acomodarea pentru unii copii este grea, pentru altii este usoara, depinde tare mult de profesionalismul educatoarelor. Acestea trebuie sa fie tare blande, rabdatoare cu copiii, mai ales cand ei alearga de colo-colo si tipa. Acomodarea cu gradi se face intre 7 zile si 14 zile, cam asa, le trebuie o perioada celor mici sa se acomodeze.
Da, ananaghi, simti ca se rupe ceva in sufletul tau , simti ca parca l-ai abandonat. Eu ma gandeam doar ce o fi in sufletul bietului copilas cand s-o vedea singur printre atatia straini. Mi-era asa mila la gandul ca nu se va adapta. Acum totul a trecut, e mare , ii place la gradi, doreste sa mearga zilnic. Iar noi suntem linistiti.
In primul rand trebuie sa alegeti foarte bine gradinita, mai ales daca e micut copilul cand il duceti.
Eu am avut mari emotii pentru copilul meu pentru ca il crescusem 2 ani, nu statuse nici o zi fara mine. A fost dureros pentru amandoua. Ea plangea in gradinita, iar eu pe strada dupa ce o lasam.
Mi-a fost teama ca nu va manca, ca nu va coopera cu ceilalti.
cand este vorba de ceva nou, incerc sa intru in pielea copilului...sa vad cum vede, ce simte ceea ce se intampla...si incerc sa flu ce ar fi mi bine sa facem in asa fel incat sa fie cat mai usor de trecut etapa...
imi place foarte mult ideea de a avea un obiect comun ...si ideea de a incarca rezervorul de iubire
la reintoarcere nu uitam sa ne iubim...
muult succes
ps. introdu tot intr-un joc.
cand am inceput in luna mai sa o dam am fost treptat: azi o ora, maine 2...si tot mai mult...
de pe drum ii explic ca eu plec la serviciu, ea ramane la serviciul ei...
ne iubim pe o banca pe coridor: "ne incarcam cu iubire"
ii spun ca vin repede dupa ea.... copiii percep timpul foarte diferit fata de noi...
cand merg dupa ea imi spune :"mami, ai venit repede"
pe drum, povestim ce a facut fiecare dintre noi....
si seara , la culacre, povestim cum a fost la gradi...ce a invatat...cu cine s-a jucat...
Activitati copii 5 Beneficii ale unei petreceri tematice pentru copii