Anestezia epidurala
Anestezia epidurală este cea mai frecventă metodă utilizată pentru a ameliora durerile din timpul travaliului. Este o opţiune de calmare pentru care mămicile pot să opteze înainte de naştere.
O decizie cât mai corectă referitor la opţiunile alese pentru calmarea durerii poate fi luată doar dacă te informezi din timp legat de tipuri de anestezie, beneficiile şi riscurile.
Ce presupune anestezia epidurală?
Anestezia are rolul de a bloca senzaţia de durere într-o anumită zonă a corpului. In mod special, anestezia epidurală blochează impulsurile nervoase din partea de jos a corpului prin administrarea de medicamente precum lidocaina.
De obicei, anestezicul se combină cu alte medicamente precum morfina sau epinefrina cu scopul de a prelungi efectul anesteziei dar şi de a regla tensiunea sanguină.
Procedura nu este dureroasă dar necesită prezenţa unui medic anestezist. Acesta va introduce un ac în zona măduvei spinării din partea de jos a spatelui, după ce aplică un anestezic local. Se introduce apoi un cateter prin care vor fi administrate medicamentele necesare.
Cateterul pentru epidurală se va monta înainte să debuteze travaliul. Uneori, deşi se doreşte anestezia epidurală, nu mai este timpul necesar pentru a-şi face efectul şi din acest motiv naşterea decurge natural, fără anestezie. De obicei anestezia epidurală se face atunci cand cervixul are o dilataţie de 4-5 cm.
Tipurile de anestezie epidurală
Sunt două tipuri de anestezie folosite în prezent, în funcţie de medicamentele utilizate pentru această operaţie.
Epidurala obişnuită - presupune administrarea medicamentelor prin injecţii periodice, prin cateterul fixat iniţial. Anestezicul este combinat cu morfină sau alt medicament asemănător care are rolul de a prelungi calmarea durerii.
Epidurala combinată – are la bază acelaşi principiu de combinare a anestezicului cu diverse medicamente dar permite o mai mare mobilitate a mămicii, care se poate aşeza în diverse poziţii în pat.
Durerea este ameliorată pentru câteva ore iar recomandările medicului trebuie respectate pentru a evita dureri de cap sau alte efecte adverse neplăcute. Trebuie întrebat medicul dacă se recomandă mâncarea sau consumul de lichide după anestezie.
Beneficiile şi riscurile anesteziei epidurale
Orice anestezie are pe lângă beneficii şi o serie de riscuri care trebuie analizate cu atenţie înainte de a lua decizia finală. Desigur, recomandările medicului contează dar mămica este cea care decide asupra acestui aspect.
Beneficiile sunt următoarele:
- Travaliul prelungit este mai uşor de suportat cu anestezia epidurală.
- Eliminarea durerii este importantă pentru mămicile care vor să se bucure de momentele naşterii, dar să şi participe activ în acest proces.
- In cazul naşterii prin cezariană, durerea va fi suportabilă după operaţie.
- Mama îşi conservă energia pentru a naşte, se poate concentra mai uşor iar momentele naşterii sunt amintite ca o experienţă placută.
Riscurile anesteziei sunt:
- Anestezia epidurală poate duce la scăderea tensiunii arteriale , caz în care fluxul de sânge transportat spre copil scade. Va fi astfel necesară o monitorizare atentă.
- Pot să apară dureri severe de cap din cauza scurgerilor de lichid cefalorahidian, un efect ce poate persista chiar câteva zile după naştere.
- Epidurala poate încetini sau chiar opri travaliul în anumite cazuri dar poate avea ca efect şi scăderea ritmului cardiac al bebeluşului. Monitorizarea continuă este extrem de importantă.
- Efectele secundare ale anesteziei pot fi durerile de spate, durerile de cap, starea de greaţă, voma, dificultatea de a urina, frisoane.
- Fiindcă anestezicul blochează senzaţiile în partea de jos a corpului, contracţiile vor fi mai slabe şi naşterea trebuie accelerată prin medicamente (oxitocina), uneori fiind necesară chiar cezariana.
- In cazuri rare poate să apară lezarea nervilor în zona unde a fost introdus cateterul, de aceea anestezia este o operaţie asumată de pacient.
- In anumite cazuri alăptarea este dificilă fiindcă bebeluşul este la rândul lui influenţat de efectele calmantelor şi nu are energie suficientă pentru a suge.
- Epidurala poate duce la nevoia utilizării forcepsului, a cezarianei sau a epiziotomiei, de aceea se recomandă această metodă doar dacă este neapărat necesar.
Situaţii când nu se recomandă epidurala
Sunt câteva situaţii când nu se recomandă epidurala:
- când urmezi un tratament cu anticoagulante
- dacă analizele arată un numar scazut de trombocite
- în caz de infecţii ale sângelui
- lipsa dilataţiei cervixului sau dilataţia prea rapidă a cervixului
Cum afectează anestezia epidurală bebeluşul?
Anestezia poate avea ca efect scăderea tensiunii arteriale şi deci transportul de oxigen şi sânge înspre bebeluş poate fi afectat. Monitorizarea şi intervenţia rapidă a medicilor este extrem de importantă.
Medicamentele introduse prin cateter pot trece prin placentă şi afecta nu doar respiraţia bebeluşului dar îl pot face somnolent. Mişcarea lui prin canalul naşterii va fi astfel încetinită şi va fi nevoie de intervenţia medicului pentru a determina bebeluşul să se mişte (apăsarea abdomenului, folosirea forcepsului).
Trebuie sau nu aleasă epidurala la naşterea naturală?
Trebuie luat în considerare faptul că anumite femei au o toleranţă mai mare la durere, aşadar decizia trebuie luată şi în funcţie de acest aspect. Fiecare mămică poate să opteze pentru anestezie dacă toate condiţiile din momentul travaliului permit această opţiune. Pana la urma insa este si o decizie a medicului care supravegheaza nasterea.
Autor: Sfatul mamicilor
Comentarii legate de Anestezia epidurala