Prima intalnire cu nou-nascutul
Prima intalnire cu nou-nascutul tau este "de neuitat". Astfel descriu cele mai multe mame momentul în care își țin copilul în brațe pentru prima data. Unele mame râd, unele plâng, unele fac ambele și sunt si mamici prea emotionate să aiba vreo reactie. Modul în care reactionezi va depinde de personalitatea ta și de circumstanțele in care copilul tau se naste.
Cât de curând după nastere vei putea să iti ingrijesti nou-născutul? Asta variaza de la mama la mama. Unele femei - de obicei cele cu nastere vaginala fără probleme - ajung să-și țină in brate nou născuții imediat după naștere. Dar multe femei, inclusiv cele cu operatii de cezariana, trebuie să aștepte câteva minute în timp ce ele sau bebelușii lor au nevoie de îngrijiri medicale. Nu este neobișnuit ca un nou-născut să aibă nevoie de ajutor pentru a respira mai bine imediat după naștere. Dacă bebelușul are probleme în a elimina lichidul amniotic si a inhala aer, personalul medical îi va da oxigen și poate sa intervina pentru a elibera canalele respiratorii. Probabil că va avea nevoie de cateva momente inainte sa ii auzi pentru prima oara plansul.
Bebelusul va fi sters de asistente, imediat dupa nastere, va fi verificat cateva minute, apoi infasurat intr-o paturica sau un prosop pentru a nu i se face frig, mai ales pentru ca in sala de nasteri este de obicei o temperatura mai scazuta. Este posibil sa vezi bebelusul la 1-2 ore dupa nastere, timp in care vei fi mutata in salon si unde ai dreptul sa pastrezi bebelusul cu tine, intr-un patut special. Asistentele medicale te vor ajuta cu tratamentul necesar dupa nastere (calmante, schimbarea pansamentului daca ai avut operatia de cezariana sau epiziotomie), dar iti vor arata si cele mai importante moduri in care sa iti ingrijesti nou-nascutul.
Nasterea este un moment suprinzator pentru fiecare mama, iar durerile din timpul travaliului sunt uitate. Ramane doar sentimentul minunat ca ai dat nastere unui sufletel pentru care tu insemni tot universul. Lumea nu va arăta niciodată la fel.
Ce spun mamicile – bine ai venit pe lume
"Știu că atunci când în sfârșit mă voi uita în ochii lui, va fi un moment unic in viața mea. Aștept cu nerăbdare prima întâlnire. Sper ca acel moment sa fie un moment de conectare special, pentru ca deja suntem impreuna. "- Mirela
"Micul meu baietel s-a născut acum 2 zile și pot spune sincer că m-am îndrăgostit de el din momentul în care l-am văzut. Nici măcar nu puteam vorbi fără să mă uit de el. Încerc să-l țin aproape de mine in toate clipele, pentru că doar uitandu-ma în ochii lui mă face să mă simt minunat. Este cel mai frumos sentiment pe care l-am simțit vreodată. "- Ioana
"Eu am simtit legătura după ce mi-au adus copilul în camera. I-am sărutat fruntea și mi-a deschis ochii și s-a uitat direct la mine. Pentru o clipă, era ca și cum am putea vedea în sufletele celorlalți. Băiatul meu m-a făcut să fiu complet dependenta de el. Îl iubesc din ce în ce mai mult cu fiecare zi care trece! "- Carmen
"Fetita mea a sosit cu 9 săptămâni inainte de termen, deci prematur, așa că nu am avut cum sa o tin in brate timp de 2 săptămâni. Prima dată când am ridicat-o din patut, am izbucnit in lacrimi de fericire. Niciodată n-am simțit atâta dragoste pentru nimeni în viața mea. Dupa ce am asteptat cele 2 saptamani, m-am gandit "daca nu se va acomoda cu mine?" Dar imediat ce mi-a prins degetul cu mana ei mica, stiam ca este a mea! "- Andra
"De îndată ce am ținut copilul în brațele mele, am simțit o dragoste de nedescris." – Mihaela
Afla si despre Ce spun mamicile despre primele saptamani alaturi de bebelus
Primele atingeri – contact piele-pe-piele
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face după nașterea bebelușului este să tii bebelusul cat mai aproape de tine, in brate, aproape de inima, asa-zisul contact piele-pe-piele. Ținând copilul aproape te ajuta să vă cunoașteți reciproc. Astfel, bebelușul se va incalzi si se va acomoda cu temperatura, fiindca ritmul cardiac și respirația ii sunt deja familiar de cand era in burtica. De asemenea, bebelusul se calmează și il face să se simtă în siguranță. Desi ai dreptul prin lege de a pastra copilul langa tine, dupa nastere, nu in toate maternitatile se intampla acest lucru. Daca te confrunti cu reticenta personalului medical, cere ajutorul partenerului de viata sau a medicului care a asistat la nstere.
Mulți bărbați sunt surprinși de cât de emoționați se simt când ajung în sfârșit să-și țină bebelușii în brațe. Chiar și tații care sunt prezenti în timpul travaliului și nasterii și care rămân foarte calmi și în control pe parcursul nasterii, încep să plângă când interactioneaza pentru prima data cu bebelusul. Este un moment magic pentru intreaga familie.
Bebelusi curiosi, mame obosite
Bebelușii trec adesea printr-o perioada mai activa imediat după naștere, deschizându-si ochii mari, ca și când ar studia pana la ultimul detaliu lumea cea nouă si ciudată. Vederea copilului tău nu este încă bine dezvoltată, dar poate să se întoarcă și să iti priveasca fata, mai ales daca aceasta se afla la o distanta mica. Cel mai bine poate vedea lucrurile care sunt la o distanta de la 8 la 15 cm, de exemplu, distanța de la fața sa la a ta când este ținut pe pieptul tau.
Pe de altă parte, bebelușul poate fi somnoros dupa nastere, mai ales dacă ai avut un travaliu lung. Experiența a fost la fel de obositoare pentru el, ca și pentru tine. Lasa bebelusul sa doarma si profita pentru a te odihni si tu, cerand personalului medical sa il aduca in salon atunci cand se trezeste.
Dacă ești epuizata, indiferent cât de mult ti-ai așteptat copilul, este posibil ca imediat dupa nastere sa nu te simti prea bucuroasa. Hormonii, oboseala, durerile cauzate de nastere (epiziotomie sau cezariana), dar si sentimentul de nesiguranta sunt doar cativa factori care te pot impiedica sa te bucuri cu adevarat de nasterea bebelusului. Nu iti face griji! Este absolut normal sa ai temeri si sentimente contradictorii. Conectarea cu bebelusul nu este un proces care se intampla automat pentru toate mamicile, iar in cazul tau poate sa fie nevoie de putin timp pentru acomodare, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji.
Citeste si despre Menstruatia dupa nastere
Cum arata nou-nascutii
Nou-născuții nu sunt copilasii zambitori pe care îl vezi în revistele cu bebelusi. Dacă nu esti pregătita, unele aspecte ale fizionomiei bebelușului pot fi chiar alarmante. Iată la ce să te astepti.
Capul tuguiat. Inghesuirea prin canalul de naștere conferă capului copilului o formă ascuțită, aproape conică. Acest lucru nu este periculos sau permanent și de obicei dispare în câteva zile de la nastere. Bebelușii născuți prin cezariană au, de obicei, capul mai rotunjit chiar de la început.
Locurile moi de pe capul bebelușului. Portiunile moi (fontanelele) de pe capul bebelușului sunt acolo pentru a permite craniului să se comprime suficient pentru a se potrivi prin vagin. Fontanela de la spate se poate inchide intr-o perioada de până la 4 luni, în timp ce fontanela din față se poate inchide intr-o perioada cuprinsa între 9 și 18 luni. În cazul în care bebelușul nu are prea mult păr, se va observa o pulsatie in zona fontanelei de sus. Acest lucru este normal și este adesea mai vizibil atunci când bebelușul tău plange sau este agitat. In jur de 18 luni, oasele craniului copilului tau vor fi sudate complet.
Cordonul ombilical. Înainte de naștere, bebelușul a primit toată hrana pe care o avea prin cordonul ombilical. Odată ce este tăiat, capatul cordonului rămâne atașat copilului tău. Cordonul ombilical este prins cu o clema de plastic cara ramane atasata pana cand portiunea de cordon cade. In decurs de aproximativ 1 până la 2 săptămâni, portiunea de cordon ramasa se va innegri, se va usca și va cădea, lăsând în urmă buricul bebelușului, o minunată amintire a felului în care ați fost odată atașati. Nu trebuie să faci nimic special în timp ce se vindecă; doar să fie păstrata zona uscata. Aplicarea alcoolului in jurul cordonului ombilical nu mai este considerată necesară, desi se recomanda inca in maternitate. Nici aplicarea de baneocin pudra nu este neaparat necesara, insa asistentele medicale recomanda aceasta procedura.
Pielea bebelușului tău. Dacă copilul tau s-a născut mai devreme, poate avea o piele subțire, mai degrabă roșie (roșie din cauza vaselor de sânge care se află aproape de suprafata). Pielea bebelusului poate fi acoperită și cu lanugo, adica un păr pufos si fin, dar si de vernix, o substanță albă brună, care îi protejează pielea de lichidul amniotic. Copiii care se nasc la termen au de obicei doar câteva urme de vernix în pliurile pielii.
Pentru tatici – bun venit in familie
Nu în fiecare zi in viața ta se intampla un eveniment atât de intens ca nașterea unui copil (o experiență care este extraordinară, chiar daca nu i-ai dat nastere). Multi tatici incepatori nu se gândesc prea mult la ceea ce se întâmplă după ce s-au născut copiii lor, de aceea noul rol de tatic poate fi putin surprinzator, poate chiar copleșitor.
În primul rând, nașterea in sine poate fi o experienta socanta - realist vorbind. Insa, in ciuda a ceea ce traiste mama in timpul travaliului si nasterii, acesta poate fi unul dintre cele mai minunate evenimente din viața ta. Din fericire, personalul din maternitate va avea grijă de problemele medicale și, dacă simți ca vrei să izbucnesti în lacrimi de bucurie, nimeni nu va scrie acest lucru in fisa medicala. În timp ce mulți tați se simt copleșiți de iubire când copiii lor se nasc și sunt gata să protejeze mama și copilul de restul lumii, un sentiment brusc de teroare este de asemenea comun. Unii tați sunt afectați de epuizare, îngrijorare și incertitudine cu privire la modul de a "face lucrurile care tin de tatic". Dar nu iti face griji: vei deveni în scurt timp un expert.
Citeste si despre: 11 sfaturi pentru siguranta bebelusului
Ce poți face pe drumul de la tata-incepator la tata-experimentat
La primul scancet al bebelușului tau, nu este cazul sa iesi pe hol si sa suni toti prietenii tatici pentru a cere sfaturi. Mai bine, ramai cat mai mult alaturi de partenera ta si de bebelus – cu siguranta vor avea nevoie de prezenta ta si de ajutor. Aducerea copilului din patut in bratele mamei, schimbarea scutecului , aducerea hranei pentru mama sunt doar cateva din lucrurile pe care le poti face tu, mai ales daca mama a suferit o epiziotomie sau cezariana si nu se poate misca prea bine.
Dacă nu doresti să participi la nastere, nu e nimic gresit in asta. Dar ia in considerare ca partenera ta trece prin momente dificile si are nevoie de partenerul ei si de sprijin emotional. In cazul operatiei de cezariana, prezenta taticilor in sala de operatii nu este permisa.dar te poti revansa fiind alaturi de ea in zilele urmatoare, cand durerea provocata de incizie, perfuziile si tratamentul vor fi mai greu de gestionat pe cont propriu.
Copiii sunt atat de mici si fragili, nu-i asa? Multi tatici isi imagineza, inainte de nasterea primului copil, ca a avea un bebelus inseamna sa alergi prin parc, sa construiesti castele din lego si sa mergi la spectacolele de balet. Insa realitatea pos-nastere poate sa fie surprinzatoare: bebelusul plange, doarme, este hranit, are colici, are un program de somn dificil, necesita atentie permanenta. Toate acestea pot fi epuizante si descurajante. Insa trebuie sa intelegi ca toti acesti pasi sunt normali in cresterea unui pui de om care va ajunge mai tarziu fotbalist, maratonist, balerina, pictor. Este nevoie de rabdarea ta si de afectiunea continua.
Dacă bebelușul trebuie să intre la terapie intensivă sau neonatală oricare ar fi motivul, pregateste-te să iti dublezi sprijinul și afectiunea pentru partenera ta. Va fi nerăbdătoare sa primeasca mereu vesti despre bebelus, va avea nenumarate ingrijorari si va fi afectata emotional ca nu isi poate tine bebelusul in brate atat cat isi doreste. Ofera-i confort emotional, foloseste telefonul pentru a-i aduce frecvent poze cu bebelusul, ajut-o sa mearga (atunci cand este posibil din punct de vedere medical) sa isi vada bebelusul.
Citeste si despre Ce simte bebelusul tau la nastere
Detalii inedite dupa nasterea bebelusului si care te pot lua prin surpindere
Nu intotdeauna instinctual matern se declanseaza din prima clipa dupa nastere. Daca nu simti dragoste la prima vedere, nu iti face griji. Te vei acomoda treptat si afectiunea ta pentru bebelus va creste constant.
Aproximativ jumătate din copiii nou-nascuti au cosuri micute albe pe fata. Acestea dispar în timp.
Copilul tau poate avea un semn din naștere sau mai multe. Semnele din nastere variaza de la pete temporare decolorate până la pete permanente într-o combinatie de culori de la roz și roșu la maro și chiar albastru. Cele mai frecvente sunt "mușcăturile de barza" – denumite uneori si "saruturi de înger" atunci când se găsesc pe frunte sau pe gât - si sunt capilare dilatate aproape de suprafața pielii care se retrag pe parcursul copilăriei, deși unele se mentin pana in perioada de adolescenta. Dacă esti ingrijorata de orice semne pe care le are copilul tau, discuta cu medicul copilului tau.
Mâinile gri-albastru. Circulatia sanguină a nou-nascutului durează până la 48 de ore pentru a se stabiliza, astfel încât mâinile și picioarele sale se pot simți reci si au o culoare gri-albastra.
Organele genitale marite. Indiferent dacă ai un băiat sau o fată, organele genitale ale copilului tau ar putea fi umflate de doza suplimentară de hormoni pe care i-ai oferit-o chiar înainte de naștere. Acest lucru este temporar! Fetițele pot avea și scurgeri vaginale ca si cum ar avea menstruatie.
Sânii umflați. Unii bebelusi - băieți și fete - au sânii umflati si pot avea chiar si o scurgere lăptoasă din sân. Ea este cauzată de expunerea la hormoni maternali in uter și va dispărea în câteva săptămâni.
Comentarii legate de Prima intalnire cu nou-nascutul