11 sfaturi pentru siguranta bebelusului
Siguranta bebelusului, sau mai bine spus a copilului, este preocuparea majora a fiecarui parinte si este deopotriva si o responsabilitate care apare cu nasterea unui copil.
Inca din timpul sarcinii si pana dupa adolescenta, suntem responsabili pentru copilul nostru, modul in care creste si se dezvolta dar si siguranta lui fizica.
Atunci cand este micut, ingrijirea bebelusului consta in a fi atenti sa nu cada din pat, sa nu se sufoce, sa nu inghita obiecte prea mici sau sa nu se loveasca in incercarile lui de a merge.
Astfel, in functie de varsta, sunt mai multe situatii la care trebuie sa ne gandim atunci cand vorbim de siguranta.
Iata cele mai comune riscuri care pot sa apara atunci cand copilul tau este la varsta de bebelus si cum pot fi evitate problemele!
Siguranta bebelusilor
In primul an de viata, bebelusul are nevoie de supraveghere continua, mai ales in primele luni.
Cele mai intalnite riscuri in primele luni sunt:
- sa cada din patut sau de pe masa de schimbat
- sa inghita apa din cadita sau chiar sa se inece daca nu este supravegheat
- sa se inece cu obiecte mici pe care le poate inghiti (nasturi, ate, bilute)
- sa nu mai poata respira daca este prins sub paturica
- sa bea substante toxice daca le are la indemana
- sa se raneasca daca nu este prins in scaunul pentru masina
Pentru a proteja bebelusul in primele luni de viata, iata cateva sfaturi importante:
1 Nu lasa bebelusul sa doarma pe o saltea prea moale, intr-un fotoliu, intr-un pat normal sau alaturi de tine invelit. Se poate sufoca sau se poate incalzi prea mult.
2 Asigura-te ca spatiul unde se joaca si doarme copilul este bine ventilat - nu aseza pe zonele din lateral ale patutului prosoape, cearceafuri sau alte materiale care sa opreasca patrunderea aerului.
3 Nu ii prinde bebelusului lantisor de gat, esarfe sau caciulite care se leaga sub barbie prea strans fiindca se poate strangula.
4 Bebelusul trebuie supravegheat intotdeauna cand este in cadita, nu trebuie lasat singur nici macar o secunda, chiar daca apa este foarte mica. Nu uita sa verifici intotdeauna temperatura apei.
5 Asigura-te ca nu sunt depozitate pe rafturi obiecte care pot sa cada si sa raneasca bebelusul si ca toate rafturile, dulapurile suspendate, tablourile, lustrele sunt prinse foarte bine de perete.
6 Nu ii lasa la indemana obiecte mici precum nasturi, monede, bilute, materiale din care ies scame, alimente sau seminte, jucarii care se pot descompune sau hartii.
Dupa primul an de viata, pe masura ce bebelusii incep sa mearga (chiar si de-a busilea), apar noi situatii care trebuie luate in considerare:
- inghite obiecte mici sau chiar scame, banuti sau hartiute, bucati de jucarii sau inele, cercei (mai ales cand poate sa ii smulga din urechea ta si tu nu observi)
- isi poate introduce degetele in priza
- atinge obiecte ascutite sau care frig
- poate atinge anumite substante (detergenti, sampon, creme) si apoi sa introduca degetul sau mana in gurita
- sa cada si sa se loveasca de colturi
In aceste situatii, mai ales pentru ca bebelusul este mai activ, ai nevoie de masuri suplimentare de siguranta. Pe langa cele indicate mai sus, tine cont si de urmatoarele sfaturi:
7 Lasa mereu jos capacul de la toaleta si nu lasa in preajma caldari, ligheane sau recipiente care contin apa.
8 Blocheaza coborarea si urcarea scarilor daca locuiesti intr-o casa cu etaj, folosind un grilaj de lemn pe care doar tu sa il poti inchide /deschide.
9 Instaleaza masuri suplimentare de siguranta la ferestre sau plasele pentru tantari. Desi bebelusul este inca mic la varsta de 1-2 ani, nu subestima ingeniozitatea lui.
10 Blocheaza sertarele sau dulapurile unde sunt depozitate sticle sau cutii cu substante toxice sau unelte care il pot rani pe puiutul tau.
11 Prinde-l corect in caruciorul de plimbare si in scaunul din masina, astfel incat sa nu alunece din scaun.
Comentarii legate de 11 sfaturi pentru siguranta bebelusului
Sfaturi bune,parintii sunt raspunzatori de ce i se poate intampla, tot timpul trebuie sa ii supravegheze pentru ca ei sa fie in siguranta.