Primii pasi ai bebelusului
Bebelusul tau va face primii pasi inainte sa implineasca 1 an?
Cu siguranta te intrebi cand va invata sa mearga si cum se va adapta in aceasta etapa importanta din viata lui. Ingrijirea bebelusului presupune si aceasta perioada!
Primul an de viata este o perioada plina de momente care se intampla pentru prima oara: prima alaptare, primul scutec, prima baita, prima portie de mancare solida, prima plimbare cu caruciorul.
Cel mai asteptat moment, atat pentru parinti cat si pentru micutul tau, este primul pas al bebelusului!
Ce trebuie sa stii despre mersul bebelusului
Sunt cateva informatii legate de primii pasi ai bebelusului tau care te vor ajuta sa il inveti sa mearga. Chiar daca la inceput ezita, treptat va invata sa isi pastreze echilibrul si sa isi coordoneze piciorusele si mainile. Tine cont ca bebelusul tau are in instinct aceasta dorinta.
Primii pasi ai bebelusului raman in memoria ta si a familiei. In plus, sunt foarte importanti pentru ingrijirea bebelusului si dezvoltarea lui.
Cand va invata sa mearga bebelusul?
Bebelusul tau va invata sa mearga dupa varsta de 9 luni si cel mai tarziu pana la 15 luni. Copiii activi, curiosi, energici vor merge mai repede decat cei cu o personalitate mai linistita. Daca observati ca bebelusul nu are instinctul de a merge nici dupa 15 luni, consultati un pediatru pentru a identifica motivul, dar nu va speriati; cel mai probabil ii lipseste exercitiul.
Etapele spre postura "in picioare" sunt aceleasi pentru toti bebelusii. Prima oara invata sa stea in fundulet, pe la varsta de 6 luni, cand descopera cum sa isi foloseasca muschii spatelui.
Apoi invata sa se foloseasca de maini pentru a se ridica sau pentru a sta sprijinit de pat, mobila, perete. Daca mobilierul din casa ii permite sa se sprijine, ai sanse mai mari sa invete sa mearga pana la un an. A treia etapa este aceea in care merge cativa pasi intre doua puncte de sprijin (pat si mainile tale care il indeamna sa vina; tu si partenerul de viata).
Stiai ca? Sunt bebelusi care invata sa mearga in picioare inainte sa mearga de-a busilea, mai ales daca sunt incurajati constant sa faca pasi.
Cel mai greu pentru bebelus este sa isi dea seama ca in timp ce paseste cu un picior trebuie sa isi lase toata greutatea pe celalalt. In plus, pentru a sta in picioare, micutul tau isi contracteaza foarte multi muschi din corp. Daca are o greutate normala si face miscare constant, ii va fi mai usor sa descopere "secretul" mersului.
Atentie! Nu folosi un carucior pentru mers in cazul in care bebelusul nu este pregatit pentru mers. Vei pune o presiune prea mare pe muschii de la picioare si risti chiar sa ramana cu oasele picioarelor curbate.
Din ce motiv apar intarzieri legate de mersul bebelusilor?
Uneori, bebelusii nu fac primii pasi mai devreme de 15 luni. Motivele pot fi:
- greutatea bebelusului poate intarzia mersul, fiindca picioarele trebuie sa sustina restul corpului
- infectiile urechilor pot sa afecteze echilibrul bebelusului
- mersul este mostenit genetic, asa ca bebelusul va merge mai tarziu daca si tu ai invatat sa mergi mai tarziu
- atitudinea prea protectiva a parintilor poate duce la intarzieri in mers; incurajeaza bebelusul sa se miste si sa exploreze
- primul bebelus va merge mai greu decat al doilea copil al familiei, care va fi incurajat sa se miste de fratele /sora mai mare
- bebelusul vorbeste prima oara si va invata astfel sa mearga mai tarziu decat in mod normal
Nu trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul tau alege sa mearga de-a busilea in loc sa paseasca. Pur si simplu stie ca ajunge mai repede la obiectul pe care si-l doreste daca merge de-a busilea. Il poti ajuta incurajandu-l sa se ridice mereu, chiar daca va avea la inceput suportul tau.
Important Atitudinea ta atunci cand bebelusul cade este foarte importanta! Nu te speria, nu da senzatia ca este gresit sa cada, nu te precipita! Va cadea de multe ori pana sa invete sa mearga, asa ca zambeste si incurajeaza-l sa se ridice. Increderea in sine il va ajuta sa testeze mersul si sa nu ii fie teama sa faca pasi.
Atunci cand invata sa faca primii pasi singur, bebelusul trebuie sa descopere sa se opreasca. La inceput va merge mai multi pasi dar nu va stii sa isi pastreze echilibrul cand se opreste. De cele mai multe ori bebelusii isi vor "incurca" piciorusele. Pastreaza-ti entuziasmul chiar si atunci cand bebelusul cade si treptat el va descoperi cum sa se opreasca.
Incurajeaza-ti bebelusul sa mearga in picioarele goale mai ales la inceput. Prin casa va merge fara incaltaminte iar afara trebuie sa poarte pantofi cu talpa flexibila (testeaza-i indoind talpa de la jumatate).
Primii pasi sunt esentiali pentru bebelus fiindca reprezinta calea lui spre explorare. Prin mers bebelusul tau descopera lumea, atinge obiectele din jur, cunoaste alti copii. Fii alaturi de el si ajuta-l sa isi construiasca increderea in sine.
Comentarii legate de Primii pasi ai bebelusului
Si baietelul meu mai mic are viteza cand merge de-a busilea si se catara deja pe tot ce prinde, important e ca sta in picioare daca sta sprijinit de ceva. Abia astept ziua in care va merge singurel, este foarte emotionant, vorba ta Ioana Mihaela, iti vine sa plangi de fericire. Primul meu baiat a invatat sa mearga pe la 1 an si jumatate, mie mi s-a parut cam tarziu dar apoi nu il mai puteam opri...
* la mine miscandu-si
Buna,fetita mea a mers prima oara la 1 anisor si aproape o luna.Eram atat de emotionata ca nu ma puteam abtine din plans...o pupam si o mangaiam plangand continuu.A fost ceva minunat cand a venit la minemiscandusi o manuta in sus si una in jos ca un robotel!