Retete cu legume adaptate fiecarui sezon si care iti ofera cele mai bune idei de preparare a legumelor, fie ca e vorba de mancare, conserve sau simple gustari.
Supa de fenicul reprezinta un meniu aparte care poate fi servit si celor mofturosi din fire.
Un bulb crud de fenicul furnizeaza aproape 30% din necesarul zilnic de potasiu, sodiu si vitamina A, calciu, vitamina C, fier, vitamina B-6 şi magneziu. Feniculul ajuta la sanatatea inimii si reduce senzatia de balonare, ajuta la cresterea oaselor si creste absorbita de fier in organism, un lucru benefic pentru copii.
Supa clasica de castravete reprezinta un meniu usor, recomandat in zilele fierbinti de vara. Este o supa potrivita pentru copiii mai mari de 1 an, contine multe ingrediente care aduc un aport nutritiv important. Menta, lamaia, chimenul adauga un gust special acestei supe iar castravetele o face racoroasa.
Salata de vara de dovlecei cu seminte de pin si parmezan reprezinta un aperitiv usor, potrivit pentru zilele fierbinti de vara cand gatitul la foc devine o corvoada. Prospetimea dovleceilor si gustul fin, dulce al cascavalului ne fac sa pasim cate putin in bucataria italieneasca de unde vine de fapt acest preparat.
Supa germana de cartofi reprezinta un meniu delicios, usor, dar consistent. Este o supa de legume potrivita pentru meniul celor mici, iar daca se renunta la condimentele din reteta, adaugandu-se doar putina sare si piper, supa aceasta poate fi servita si bebelusilor mai mici de 1 an si mai mari de 8 luni.
Daca vrei sa inlocuiesti bulionul cu rosiile, o poti face dar adauga doar pulpa de la o rosie (fara seminte) si serveste-o doar copiilor mai mari de 8-10 luni. Rosia este acida si de aceea este mai bine sa fie introdusa in alimentatie cu precautie si in cantitati mici la inceput.
Supa de morcovi si alune caju cu ulei de patrunjel reprezinta un meniu usor, dar sofisticat pe care micutii il vor aprecia.
Supa de morcovi si alune caju cu ulei de patrunjel constituie o sursa buna de betacaroten. Alunele caju dau consistenta supei si ii ofera organismului grasimi sanatoase. Patrunjelul confera prospetime acestei supe si completeaza nevoile nutritionale ale organismului prin aportul de vitamina C.
Supa cremă de morcov cu dovlecel şi păstârnac este o reţetă potrivită pentru începutul diversificării, ambele legume fiind tolerate bine de sistemul digestiv al bebeluşului.
Supa este bine să fie introdusă în alimentaţie la masa de prânz iniţial. Apoi, se poate servi această supă şi seara, adăugând în ea alte legume (rădăcină de pătrunjel, ţelină) sau cereale (ovăz, mei, pesmet). Morcovul să fie cât mai dulce şi de culoare portocaliu-aprins. Alege un dovlecel mai mic si proaspăt pentru aceasta reţetă.
Supa cremă de cartofi cu pară este o alegere perfectă pentru începutul diversificării. Cartoful este bine tolerat de sistemul digestiv al bebeluşului, dar recomandăm cartoful dulce pentru un aport mai mare de beta-caroten. Para conţine vitamine şi previne constipaţia, conferă un gust dulceag şi o textură mai lichidă supei.
Chiar dacă ceapa nu se recomandă la începutul diversificării, ea poate fi utilizată în cantităţi mici în compoziţia piureurilor sau a mâncărurilor.
Chiftelute cu mirodenii si cartofi, o reteta gustoasa care poate fi pregatita la masa de pranz. Asigura-te intodeauna ca folosesti carne proaspata mai ales atunci cand gatesti pentru copii. De preferat este sa cumperi carne pe care sa o toci acasa sau direct cand o cumperi. Carnea tocata vanduta la kilogram condinte grasime multa si resturi de carne.
Poti folosi amestec de carne de vita si porc ori carne de pui sau curcan.
O reteta de barcute din ardei cu crema de branza este alegerea potrivita cand vrei sa pregatesti un aperitiv gutos si interesant pentru copii.
Chiar si la o masa festiva sau la o petrecere pentru copii, aceasta reteta este potrivita, sanatoasa si atractiva. Crema de branza poate fi compusa din diverse ingrediente, doua dintre variante fiind prezentate in aceasta reteta.