Totul despre importanta vitaminelor in alimentatia copilului
Copiii au nevoie de o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cand sunt in burta mamei, cand sug la piept sau incep sa faca primii pasi din viata lor, micutii trebuie sa primeasca ce este mai bun. Iar pentru un copil sanatos este esentiala hrana sanatoasa.
Rolul vitaminelor si mineralelor
Vitaminele si mineralele participa la foarte multe reactii chimice pentru mentinerea starii de sanatate. Daca mineralele sunt mai mult raspunzatoare pentru cresterea oaselor si dintilor, vitaminele iau parte la formarea celulelor, hormonilor, dar si a substantelor activate de la nivelul sistemului nervos.
Specialistii informeaza mamele sa nu le dea suplimente nutritive micutilor, chiar daca nu au pofta de mancare. Suplimentele nutritive se vor administra doar pe perioada diverselor afectiuni sau pentru prevenirea acestora. Singura vitamina recomandata a fi administrata preventiv este vitamina D, folosita pentru a preveni rahitismul.
Surse de vitamine si minerale pentru copil
Copilul trebuie hranit sanatos, adecvat varstei sale. Un copil trebuie sa gaseasca in meniurile zilnice cereale, fructe, legume si proteine (oua, lapte, branza, unt, iaurt, cascaval etc). Carnea, pestele trebuie servite de cateva ori pe saptamana. Dulciurile trebuie servite rar, in portii mici.
Asadar, pentru ca un copil sa fie sanatos el trebuie sa manance variat, echilibrat din punct de vedere nutritional. Ideal este sa se fixeze un program al meselor peste care sa nu se sara. Se vor servi 3 mese principale (mic dejun, pranz, cina) cu 2-3 gustari intre ele. Pentru ca micutul sa nu refuze mancarea gatita, se va evita sa i se ofere ceva de rontait (biscuiti, crovrigi etc).
Atunci cand copilul nu accepta unele fructe si legume, se pot scoate o perioada din meniu, dupa care reintroduse pana cand se va obisnui cu gustul lor. Este bine de stiut ca un copil trebuie sa guste de mai multe ori dintr-o leguma pana cand o manca. Fructele si legumele se pot servi proaspete sau gatite cat mai sanatos. Servite sub forma de salate, in felii, betigase sau taiate in diverse forme care i-ar trezi interesul micutului. O alta idee pentru a-i trezi atentia copilasului pentru mancarea din farfurie ar fi servirea acesteia din farfurii viu colorate. Copilul trebuie surprins cu retete noi. Poate manca legume sub diverse forme: rulade cu legume, checuri, pateuri, chiftelute.
Care sunt vitaminele si mineralele necesare copiilor
Vitamina A este o vitamina solubila in grasimi si rezista mai mult timp in corp. Organismul isi va face practic propriile lui rezerve de nutrienti. Sunt cateva vitamine de care are nevoie organismul zilnic, acestea sunt vitaminele din complexul B si vitamina C. Vitamina A, D, E si K nu sunt necesare zi de zi intrucat sunt solubile in grasimi.
Vitamina A este esentiala in acuitatea vizuala, in infectiile respiratorii si digestive, in cresterea organismului, in mentinerea frumusetii pielii, in astenie, in infectii, intoxicatii, pentru scheletul osos si pentru mucoase. Vitamina A ajunge in organism prin descompunerea betacarotenului. Alimentele cu pigmentul portocaliu sunt bogate in betacaroten. Caisele, pepenele rosu, ardeiul gras, morcovul, dovleacul, laptele, oul, ficatul sunt cateva exemple de alimente bogate in vitamina A. Doza zilnica de vitamina A este 620µg.
Vitamina D este necesara pentru prevenirea rahitismului la sugari. Formele de vitamina D2 si D3 ajuta la fixarea fosforului si calciului in oase si dinti. In plus vitamina D ajuta organismul in starile de oboseala, dureri de spate, crampe musculare, stres, ajuta la functionarea hipofizei si tiroidei. Necesarul de vitamina D este de 2µg. Vitamina D se gaseste in uleiul de peste, untura de peste, in unele cereale, oua, lapte etc.
Vitamina C se mai numeste si acid ascorbic. Vitamina C este recunoscuta pentru gustul sau acrisor, placut. Se gaseste in multe fructe si legume, mai ales in fructele de padure care au multi antioxidanti, dar si in citrice (lamaie, grepfruit, portocala, mandarina, clementina, pomelo etc). Vitamina C intervine in multe functii din organismul uman. Aceasta stimuleaza sistemul imunitar, previne raceala, gripa. Mai trebuie spus ca suplimentele de vitamina C sau consumul de alimente bogate in vitamine C pe perioada racelii si gripei ajuta la ameliorarea simptomelor. Necesarul zilnic de vitamina C este de 75 mg.
Vitamina E sau tacoferol ajuta in dezvoltarea embrionului, in functionarea unor glande, in activitatea musculara si nervoasa, in procesul de crestere si de dezvoltare, in preintampinarea cancerului, in prevenirea imbatranirii premature etc. Vitamina E se gaseste in alimente bogate in grasimi, cum sunt olegionoasele, uleiurile vegetale, in lapte, oua etc. Nevoia zilnica de vitamina E este 12-15 mg.
Vitamina K se formeaza in intestinul gros pentru procesul de defecatie. Tot vitamina K ajuta la coagularea sangelui si la buna functionarea a ficatului. Salata verde, urzicile, spanacul, rosiile, laptele, ouale, carnea, ficatul si faina de peste contin vitamina K. Se recomanda un consum zilnic de 75µg.
Vitaminele din complexul B (vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B 7, vitamina B 9, vitamina B12) sunt si ele importante pentru buna functionare a organismului.
Acidul folic (vitamina B9) ajuta la functionarea sistemului nervos. Este foarte important in sarcina pentru ca previne malformatiile de la nivelul sistemul nervos al fatului. Acidul folic se gaseste in: fasole, linte, broccoli, citrice, cereale integrale, mazare etc. Necesarul zilnic este de 320 μg.
Vitamina B1 (tiamina) este importanta pentru ca intervine in functionarea sistemului nervos, in arderea grasimilor si a proteinelor. Vitamina B 1 se gaseste in multe alimente precum: tarate, nuci, paine neagra, fasole, mazare, ficat, carne etc. Doza zilnica de vitamina B1 este de 1 mg.
Vitamina B 6 (acid pantotenic) joaca si ea functii extrem de importante pentru organism. Aceasta vitamina intervine in functionarea normala a sistemului nervos, in procesul de crestere si impiedica depunerea de grasimi pe pereții arterelor (ateroscleroza). Necesarul zilnic de vitamina B6 este de 1,1 mg. Sursele de vitamina B6 sunt: galbenusul, ficatul, carnea, pestele, leguminoasele, varza, spanacul etc.
Vitamina B12 se mai numeste si cianocobalamina. Aceasta intervine in procesul de crestere. Ia parte la protectia celulelor ficatului, dar si la formarea hemoglobinei. Vitamina B12 se gaseste in: ficat, rinichi, carne, peste, oua, lapte etc. Necesarul zilnic de vitamina B12 este 2µg.
In concluzie trebuie sa existe echilibru in toate, mesele sa fie variate, iar alimentele trebuie sa fie proaspete, de buna calitate.
Comentarii legate de Totul despre importanta vitaminelor in alimentatia copilului