Supele si ciorbele: traditie culinara sau o necesitate in alimentatie?
Dincolo de frumusetea ca de basm a plaiurilor mioritice, a costumelor populare si a datinilor tarii, bucataria romaneasca noteaza foarte multe mancaruri cu traditie. Nu este suficient sa cunosti o tara doar prin a-i vizita meleagurile, trebuie sa vii mai aproape de acea tara iar asta o poti face stand la masa si gustand din preparatele sale culinare.
Supele si ciorbele, de baza in bucataria romaneasca
Mancarea romaneasca parca vorbeste mesenilor despre ea. Are un talc al ei. Fiecare sorbitura din mancare parca spune un pic din stradania cu care s-a facut, din pasiunea adaugata si din frumusetea meleagurilor tarii. Bucataria romaneasca este plina de retete cu traditie, care s-au transmis din batrani.
Cea mai buna apropiere de bucataria romaneasca se face prin servirea unei supe sau ciorbe traditionale.
Ciorbele si supele sunt nelipsite de pe masa oricarui roman. Acestea sunt apreciate in bucataria romaneasca motiv pentru care inceperea mesei se face de cele mai multe ori prin servirea unui bol cu supa sau ciorba. Fiecare supa sau ciorba isi are traditia sa, micile sale secrete. Felul in care se taie legumele, proportiile sau condimentele adaugate pe furis pentru a drege gustul supelor si ciorbelor, toate fac parte din traditie.
Ca vorbim de ciorba de perisoare sau de burta, toate acestea dar si altele sunt la mare cautare printre restaurantele cu specific romanesc. Gustul aparte si mirosul imbietor nu ii pot dezlipi pe romani de a lor bucatarie.
Ajuta digestia?
Doctorii ne informeaza ca ar trebui sa nu ne lipseasca ciorbele si supele de pe masa, ca ar trebui sa le servim cat mai des. Prin continutul lor ridicat de apa, acestea ajuta digestia si elimina eventualele probleme de la nivelul stomacului si intestinelor. Sunt meniuri usor de digerat, nu ridica mari probleme, de aceea sunt indicate tuturor. In plus, hidrateaza organismul, supele reci fiind binevenite si in sezonul cald (supa de rosii). Tot doctorii ne mai informeaza ca persoanele bolnave, care sunt in convalescenta, care sufera de probleme respiratorii sau sunt in perioada post operatorie ar trebui sa consume supe si ciorbe.
Singurele aspecte negative pe care le semnaleaza specialistii sunt grasimile si alimentele care contin amidon (taietei, orez si cartofi). Intr-adevar bucataria romaneasca este delicioasa, abunda in preparate care mai de care mai aspectuoase si gustoase, insa multe dintre ele sunt si bogate in grasimi, ciorbele si supele nu fac exceptie de la aceasta regula. Obiceiul de a adauga taietei, cartofi sau orez la ciorbe nu este neaparat si sanatos. Astfel se mareste indexul caloric. Ca sa nu mai vorbim de obiceiul de a servi ciorba dreasa cu smantana, bogata in grasime.
Pentru inlaturarea excesului de grasime se recomanda ca legumele sa fiarba separt de carne, dupa care aceasta sa fie introdusa in mancare. In plus, persoanele care nu au voie sa manance gras sau care vor sa slabeasca ar trebui sa se dezvete sa mai adauge smantana in ciorba. Asadar persoanele care doresc sa slabeasca ar trebui sa serveasca supe si ciorbe sarace in grasimi.
Gustul acrisor conferit ciorbelor prin adaosul de zeama de varza, suc de lamaie, otet sau bors poate dauna persoanelor care prezinta afectiuni gastrointestinale intrucat fermenteaza.
O alta problema pe care o mai ridica specialistii cu privire la supe si ciorbe este aportul ridicat de sare. Desi se spune ca sarea da gust mancarii, in exces poate dauna. Adaosul prea mare de sare duce in timp la hipertensiune sau ingrosare a vaselor de sange. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca supele si ciorbele foarte sarate nu sunt indicate nici persoanelor care stiu ca sufera cu inima. Totusi, sarea poate fi adaugata in procent mai mic sau poate fi scoasa si inlocuita cu verdeturi proaspete precum leustean si patrunjel. Schimbarea facuta le permite si celor cu probleme de sanatate sa se bucure de savoarea supelor si ciorbelor romanesti. In plus, verdeturile proaspete nu numai ca adauga un plus de culoare in farfurie dar si de sanatate.
Prin fierbere se distrug o parte din vitamine?
Printr-o temperatura ridicata la care sunt supuse alimentele din supa sau ciorba, unele vitamine sunt distruse. Astfel se pierd vitaminele B1, E si A. De aceea se recomanda ca supele si ciorbele sa nu fiarba prea mult timp pe aragaz. Insa radacinoasele nu pot fi digerate usor, pot crea neplaceri cand sunt mestecate si este recomandat sa fie fierte.
Supa de pui, la fel de buna ca si antibioticele?
Se stie ca antibioticele au efecte imediate, insa prezinta si efecte secundare motiv pentru care nu trebuie luate fara acordul unui medic. Chiar daca supa de pui nu inlocuieste antibioticele, este potrivita pentru ameliorarea simptomelor de raceala sau gripa, cazuri in care nu avem nevoie de alt tratament.
Asadar, supele si ciorbele sunt mancaruri delicioase si daca sunt gatite cu atentie, respectand recomandarile medicilor, acestea nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic.
Comentarii legate de Supele si ciorbele: traditie culinara sau o necesitate in alimentatie?