Monoglutamatul de sodiu, stii cat de periculos este?
Ai auzit de monoglutamatul de sodiu? Multi dintre noi omitem sa ne uitam pe etichetele produselor alimentare atunci cand le cumparam. Ni se pare complicat sa descifram toate acele denumiri, insa de asta depinde sanatatea noastra.
Ca sa nu mai spunem ca multe produse au etichetele scrise marunt iar daca cineva are probleme cu vederea, cu siguranta nu va sti ce baga in cos. Si totusi, etichetele ne arata cat de sigur este pentru sanatatea noastra acel aliment pe care vrem sa il cumparam. Producatorii stiu foarte bine asta. Se folosesc de tot felul de denumiri unele mai putin cunoscute. Nu stim de exemplu ce este aspartamul sau monoglutamatul de sodiu dar acesti doi potentiatori de aroma sunt nelipsiti din foarte multe produse existente intr-un magazin. Ingrijorator este faptul ca monoglutamatul de sodiu (E621) poate afecta grav sanatatea.
Ce este monoglutamatul de sodiu si unde a fost descoperit
Glutamatul a fost descoperit in anul 1907 in Japonia de catre Kikunae Ikeda. Timp de 100 de ani in bucataria japoneza se dadea gust diverselor preparate cu ajutorul unui plante numita kombu. Aceasta planta era folosita in diverse mancaruri, dar nu se stia felul in care actioneaza asupra organismului uman. De altfel nu se intelegea de ce mancarea devine atat de buna. Planta era uscata si se adauga astfel foarte usor in mancare.
Despre gustul bun al mancarii din Japonia aveau sa afle mai tarziu si americanii si sa se foloseasca de secretul aflat.
Cercetatorul japonez a aflat ca planta utilizata contine glutamat. Cercetandu-se mai mult s-a reusit prin procedee chimice sa se obtina varianta sintetica. S-a inteles ca glutamatul din planta kombu dadea gust asa bun mancarii. Varianta sintetica a fost produsa in cantitati mari. In anul 1933 in Japonia se produceau 5 tone de monoglutamat de sodiu.
Dupa terminarea celui De-al Doilea Razboi Mondial americani au aflat secretul bucatariei japoneze si au început sa utilizeze si ei monoglutamatul de sodiu. S-a folosit in mancare din anul 1948 pana in anii '70. Insa studiile realizate pe parcurs au scos la iveala faptul ca este periculos pentru sanatate, mai ales daca este consumat pe termen lung.
Monoglutamatul de sodiu are 30 de denumiri alternative si asta se datoreaza producatorilor care il trec pe etichetele produselor alimentare astfel incat putini dintre noi sa il identificam.
Este prezent in mod natural in multe alimente (rosii, ciuperci, branza, drojdie etc). Varianta sa sintetica este adaugata in alimente pentru a da gust, deci este ceea ce se cheama un potentiator de aroma. Reuseste sa dea gust unui aliment sarac din punct de vedere nutritiv. Cu alte cuvinte, respectivul produs ar putea sa nu aiba nici un nutrient, ci o lista intreaga de E-uri, insa monoglutamatul de sodiu sa ii confere un gust foarte bun.
Monoglutamatul de sodiu este cunoscut in general ca MSG sau E 621. Insa, asa cum am spus anterior, producatorii il pot trece pe etichetele produselor cu denumiri noi pe care noi nu le stim. Mai este cunoscut sub denumirile de: glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat etc.
Monoglutamatul de sodiu este o sare a acidului glutamic. Se obtine din melasa, la randul sau se obtine din zahar, prin fermentatie.
Fara a exagera, specialistii vorbesc despre monoglutamatul de sodiu ca despre un drog ce arde la propriu neuronii. Are comportamentul unui drog ce manifesta o hiperstimulare a neuronilor pana la distrugerea acestora. In supe, mezeluri, inghetata, budinci, sosuri, vitamine, semipreparate, in mancare de tip fast food si nu numai se introduce monoglutamat de sodiu pentru a da gust bun. Asadar, creierul este pacalit, dar si papilele gustative. In organe si in creier exista receptori pentru glutamat, chiar si in corp este un nivel de glutamat.
Asa cum spuneam anterior, in alimente se gaseste in forma naturala, dar mentinerea unui nivel optim de glutamat in sange este obligatorie. Nu e de mirare ca o persoana care gusta o budinca sau o inghetata care are monoglutamat de sodiu sa aiba senzatia ca mananca ceva foarte bun. In esenta, semipreparatele, mancarea fast food, dulciurile din comert sunt sarace din punct de vedere nutritiv. Comparatia intre un fruct si o budinca la plic este mare. Marul are o serie intreaga de beneficii. Are fibre ce regleaza digestia, tranzitul intestinal, are putine calorii si ajuta si in mentinerea in forma. Pe cand semipreparatele nu aduc nici un beneficiu organismului.
Asadar, monoglutamatul de sodiu este strict adaugat pentru pacalirea simturilor, pentru a da aparent un gust bun si cam atat.
In America este la ora actuala tolerat. In Australia monoglutamatul de sodiu este interzis si nu se foloseste. La noi apare in destul de multe preparate.
Un studiu realizat pe nou-nascutii de la soareci a scos la iveala faptul ca monoglutamatul de sodiu distruge celulele din retina. Mergandu-se mai departe cu studiul, s-a ajuns la concluzia ca nu numai retina este afectata ci si creierul.
Simptomele pe care le da consumul de monoglutamat de sodiu
Produsele alimentare sarace din punct de vedere nutritiv nu numai ca nu ajuta organismul in mentinerea unui echilibru al nutrientilor, dar au si glutamat de sodiu care vine la pachet cu o serie intreaga de simptome neplacute (dand ceea ce cheama sindromul mancarii japoneze).
Iata cateva dintre acestea: dureri de cap, greata, ritm cardiac accelerat, dureri in piept, somnolenta, spasm bronsic, slabiciune, furnicaturi, caldura la nivelul fetei, tamplelor, gatului, bratelor si zonelor superioare ale pieptului, presiune pe fata, amorteala la ceafa, brate si spate, senzatie de usturime la ceafa, piept si antebrat.
Persoanele cu Sindromul Gilbert (care afecteaza 2% din populația globului), vegetarienii care au deficit de vitamina B12 si aceia care servesc excesiv alcool si chipsuri resimt din plin simptomele neplacute.
Intoleranta la monoglutamatul de sodiu nu este o reactie alergica, ci raspunsul organismului la suprasolicitarea neurotransmitatorilor.
Doctorul Rusel Baylock a explicat in cartea sa „Excitotoxinele” ca monoglutamatul de sodiu este periculos pentru sanatate. Stimuland neuronii in exces se ajunge la distrugerea acestora. Se poate ajunge chiar si la o pierdere temporara de memorie. Monoglutamatul de sodiu poate declansa maladii precum Alzheimer si Parkinson.
Iata de ce multi dintre noi trebuie sa ne dezvatam sa mai inghesuim produse alimentare in cos fara a le studia un pic inainte.
Comentarii legate de Monoglutamatul de sodiu, stii cat de periculos este?