Zaharul - de ce sa il evitam si ce alternative sanatoase avem
Zaharul este prezent in multe din produsele alimentare de pe piata. In dulciuri, sosuri, creme, prajituri, produse de patiserie, sucuri si nu numai, zaharul este regasit pe lista ingredientelor. Chiar si alimente despre care nu am crede vreodata ca au zahar contin acest ingredient (ex: mustarul, sosul de rosii, etc)
Cum afecteaza zaharul starea de sanatate
Zaharul nu este cea mai buna alegere pentru a indulci ceaiul, cafeaua de dimineata si nu numai. Are multe calorii si nu contine nutrienti. Specialistii vorbesc despre zahar ca despre o „calorie falsa”. Prin calorie falsa ei definesc un aliment care are multe calorii, un nivel energetic mare, dar nu aduce un beneficiu organismului.
Numarul mare de calorii reprezinta o adevarata amenintare pentru silueta. Dincolo de aspectul estetic neplacut pe care il aduce aportul urias de zahar, creste riscul de probleme de sanatate (obezitate, afectiuni cardio-respiratorii, diabet etc). Obezitatea nu devine doar o problema cu greutate, ci cauza pentru multe complicati serioase. Asadar, o alimentatie bogata in zaharuri duce la probleme grave de sanatate.
Si daca interiorul are de suferit, acest lucru se poate vedea si la exterior. Pielea se ingrasa, apar punctele negre si cosurile. Temuta acnee ne da multe batai de cap si nu reusim sa scapam de ea fara un control al aprotului de zahar in organism.
Lista dezavantajelor aduse de consumul de zaharuri nu se incheie aici. Se poate ajunge la o dependenta de zahar, ca si in cazul drogurilor. Practic, creierul se comporta exact ca si in cazul dependentei de stupefiante. Cu cat consumam mai mult, cu atat simtim ca avem nevoie de mai mult dulce sau ca produsele nu mai sunt la fel de dulci ca inainte (este vorba de perceptia creierului si nu de realitate).
Organismul uman are nevoie de zahar dar nu in portii mari. Acesta isi ia zaharul din cerealele, fructele si unele legume (mazare, cartof dulce etc) servite la masa. De aceea in cazul dependentei de zahar specialistii spun sa se consume fructe proaspete dulci si cereale integrale (mei, hrisca, ovaz, orz etc).
Alternativele sanatoase la consumul de zahar
Zaharul se poate servi doar in cantitati mici, daca nu se poate exclude total din meniu. Insa gravele probleme de sanatate cu care ameninta zaharul trebuie sa constituie motive intemeiate pentru inlocuirea acestuia cu alti indulcitori naturali.
O varianta ceva mai buna este zaharul brun. Diferenta dintre zaharul rafinat (alb) si zaharul brun nu il constituie doar culoarea. Zaharul nerafinat (brun) nu este prelucrat, nu este la fel de nociv ca si zaharul alb si contine nutrienti, dar are si el calorii multe.
O varianta sanatoasa o constituie mierea de albine. Desi este si ea bogata in calorii, mierea este considerata un panaceu pentru organism. Prin panaceu intelegandu-se un medicament-minune in multe afectiuni. Multi specialisti au inclus-o in studiile lor si au ajuns la concluzia este foarte buna pentru sanatate. Contine multe vitamine ( in special vitamine din complexul B) si este buna mai ales in perioadele de raceala si gripa. Ajuta in multe probleme de sanatate, insa trebuie consumata cu masura intrucat ingrasa. Un aspect deosebit de important care trebuie retinut referitor la modul in care este utilizata mierea, aceasta nu se va incalzi niciodata, la temperaturi ridicate devine toxica. Iar copilul sub 1-2 ani nu trebuie sa consume miere.
Extractul de stevie constituie o alta varianta sanatoasa la consumul de zahar. Este un extract (pulbere si lichid) care se obtine din frunzele unei plante. Extractul de stevia este foarte dulce, deci poate inlocui zaharul cu succes. Nu este nevoie sa se consume in cantitati mari, 1-3 picaturi sunt suficiente pentru a indulci o cana de lichid (ceai, cafea etc). Si nu prezinta un pericol pentru silueta intrucat are 0 calorii si tot atata indice glicemic. Acesta poate fi achizitionat din plafar sau din magazinele specializate online.
Xylitolul inlocuiteste si el cu succes zaharul. Acesta poate fi adaugat in retetele pentru prajituri sau diverse alte dulciuri. In comert este regasit in special in guma de mestecat. Xylitolul scade riscul de afectiuni dentare.
Stafidele, curmalele, papaya si alte fructe dulci pot fi o alternativa sanatoasa. Mixate sau adaugate in blender, aceste fructe se transforma intr-o pasta ideala care poate indulci prajiturile de casa, orezul cu lapte sau orice alte preparate culinare pentru copii.
Zaharul in alimentatia mamicii si copilului
In timpul sarcinii mamica poate avea pofte pentru unele alimente sau mancaruri. Insa trebuie sa existe si un echilibru. Mamica isi poate satisface pofta de dulciuri dar nu trebuie sa exagereze. Organismul ei are nevoie de vitamine si minerale atat pe perioada sarcinii cat si dupa. Mama poate sa serveasca o portie de desert pe saptamana sau sa gateasca ceva dulce in casa.
Cand copilul incepe sa creasca si sa vada in magazin tot felul de dulciuri, mama trebuie sa aiba in vedere ce este mai bun pentru el. Are nevoie de acea ciocolata sau nu? Intotdeauna trebuie cautata o alternativa sanatoasa. Se pot prepara in casa dulciuri din alimente proaspete (lapte, oua, unt etc). Variantele sanatoase din comert sunt ciocolatele cu putin zahar, care au ingrediente sanatoase, asa cum este untul de cacao si pulberea de cacao.
Mamica mai trebuie sa stie ca zaharul ii poate face mult rau copilasului, mai ales daca este introdus in alimentatie de la varste mici (ex: ceaiul indulcit, orez cu lapte si zahar etc). Zaharul poate declansa stari de agitatie la micut, hiperactivitate, crampe, diaree, creste nivelul de adrenalina din corp, hormonii sunt influentati negativ. Administrarea de dulciuri micutului pentru ca a fost cuminte sau a facut ce a spus mama, este un lucru gresit si care ii afecteaza sanatatea. Zaharul din dulciuri creste riscul de carii dentare si obezitate. Si daca mersul la dentist se poate lasa cu plansete, nici mersul la un nutritionist nu este lipsit de urmari, mai ales ca va trebui sa urmeze o dieta.
Mamica trebuie sa isi invete micutul cu deserturi sanatoase. Zaharul sa fie cat mai putin utilizat in bucatarie, iar indulcitorii naturali, sanatosi, sa fie prezenti. Felul in care este educat copilul in materie de ce trebuie sa manance va reflecta starea lui de sanatate pentru restul vietii. Mama ar trebui sa ii dea copilului zahar cat mai tarziu sau sa evite consumul. Medicii nutritionisti recomanda in mare majoritate ca dupa varsta de 3 ani sa fie introdus zaharul in alimentatia copilului. Un copilas poate primi gustari cu felii de fructe sau cu un iaurt simplu in care s-au adaugat fructe proaspete. Nu numai ca sunt dulci si gustoase, dar nu ii vor afecta starea de sanatate precum o face zaharul. In plus, micutul este mereu in crestere si are nevoie de vitamine si minerale.
Comentarii legate de Zaharul - de ce sa il evitam si ce alternative sanatoase avem