Glutenul, un pericol in alimentatie?
Glutenul este un pericol in alimentatie? Vei afla raspunsul in acest articol!
Multe diete care apar la noi in tara devin cunoscute mai intai in strainatate. Pentru a se mentine in forma, multe vedete din afara fac tot felul de sacrificii. Se infometeaza, tin diete drastice unele dupa altele. Unele diete sunt de-a dreptul absurde, insa in lumea vedetelor nu exista sacrificiu prea mare pentru a arata bine. O astfel de dieta bizara este cea care exclude consumul de produse pe baza de gluten.
Dieta fara gluten a fost importata din afara si este acum in mare voga si la noi. Cei care o aleg sunt convinse ca daca consuma alimente fara gluten se vor simti mai bine si vor avea un ten fara imperfectiuni. Dar de fapt doar un procent foarte mic de oameni sufera de pe seama glutenului si trebuie sa adopte o astfel de dieta.
Descopera in cele ce urmeaza ce este glutenul si daca esti sensibila la acesta.
Ce este glutenul si cand trebuie eliminat din alimentatie
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz, secara, amestecuri pentru condimente, vitamine, sosuri, ciocolata, mustar, napolitane, compoturi, inghetata, biscuiti, gris, chipsuri, mezeluri, prajeli, in produsele de panificatie (paine, paste, covrigi etc) dar si in aluaturi conferind elasticitate acestora.
Intelegem de aici ca glutenul se gaseste in foarte multe din produsele care se gasesc intr-un cos de cumparaturi inclusiv in bere sau in balsamul de buze iar o excluderea a sa nu este un lucru usor.
O dieta fara gluten impune foarte multe interdictii culinare. Este foarte greu sa se faca trecerea deodata de la o alimentatie diversificata la una restrictiva.
In esenta, glutenul nu este asa de nociv pe cat se vorbeste despre el, poate crea neplaceri doar persoanelor cu sensibilitate.
Glutenul afecteaza un numar mult prea mic de persoane. Intre 5 pana la 10% din persoanele de pe glob sufera de intoleranta la gluten. In Marea Britanie doar 1% din populatie sufera de intoleranta la gluten. Ceea ce se traduce prin faptul ca multe persoane isi impun restrictii in alimentatie fara sa stie de la inceput ce este glutenul si cat bine sau cat rau face organismului.
Totusi, pentru a fi pe intelesul tuturor, intoleranta la gluten este mai degraba o reactie a organismului prin care este respins glutenul. Ca si in cazul produselor lactate, organismul reactioneaza violent la proteina si o respinge. Asa se intampla si in cazul glutenului din alimente. Sistemul imunitar nu il accepta, o respinge si astfel apar unele simptome neplacute. Intoleranta la gluten poate da senzatia de balonare, de durere abdominala. Din pacate, aceste simptome se pot confunda cu alte probleme de sanatate. Intoleranta la gluten poate sta ascunsa, fara ca persoana sa stie exact de ce sufera. Se petrece o reactie alergica la gluten, asa cum se intampla cu alte produse alimentare pe care organismul le respinge in mod violent (arahide, nuci, alune, ou etc).
Cu alte cuvinte, daca o persoana doreste sa stie daca sufera de intoleranta la gluten trebuie sa se supuna unui set de analize medicale. Nu este de ajuns o simpla susceptibilitate. Simptomele pot fi ale altor afectiuni.
Asadar, in cazul in care pe baza unor analize medicale s-a ajuns la concluzia ca exista o intoleranta la gluten, alimentatia pe baza de alimente fara gluten devine obligatorie. Din fericire asa cum exista multe produse alimentare pe baza de gluten, tot asa exista o serie intreaga de alimente care nu au gluten. Dezavantajul este acela ca produsele fara gluten sunt mai scumpe. Consumul de alimente fara gluten ajuta in problemele cu sanatatea, ameliorand simptomele neplacute de intoleranta la gluten.
Care sunt afectiunile provocate de gluten
Sistemul imunitar respinge proteina si actioneaza violent dand stari neplacute (oboseala, balonarea, dureri de stomac, epuizare fizica). Nu toate reactiile neplacute tradeaza o sensibilitate la gluten. Intoleranta la gluten desemneaza trei afectiuni: alergia la grau, afectiunea non-celiaca la gluten si boala celiaca.
Citeste si despre Sarea - de ce sa o evitam si ce alternative sanatoase avem?
Care sunt alimentele fara gluten
Amarantul, quinoa, porumbul, hrisca, orezul (brun, negru, rosu, salbatic) si ovazul sunt cateva dintre cerealele care nu contin gluten. Din pacate, in timpul procesarii, poate exista situatia contaminarii cu grau a cerealelor fara gluten.
Multe persoane au impresia ca produsele fara gluten sunt net superioare celor cu gluten. Important este cum se face selectia alimentelor care ajung in farfurie si sa existe un echilibru al acestora. De aceea nu trebuie neglijat aportul de fibre care sunt foarte importante. Nevoia de fibre se poate completa printr-un aport zilnic de fructe si legume proaspete.
Lintea, fasolea, nucile, fructele si legumele in general nu contin gluten, acestea pot fi consumate fara probleme.
Produse fara gluten versus produse cu gluten
Multe persoane cred ca daca un produs este mai scump este si bun. Nu este obligatoriu sa se intample asta. Produsele fara gluten sunt mai scumpe insa nu toate sunt si calitative. Este foarte important sa se citeasca etichetele produselor alimentare inainte ca respectivele produse sa fie achizitionate. Unele produse fara gluten sunt procesate din cerealele cu gluten.
Normele europene ii obliga pe comercianti sa puna etichete pe produsele pe care le comercializeaza. Trebuie neaparat studiate etichetele inainte de a face loc produselor alimentare in cos.
Pe cine afecteaza intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten este o boala cu transmitere ereditara, este necontagioasa si apare atat la copilul mic, sugar, dar si la adult. Din pacate, multi nu pot sti ca sufera de intoleranta la gluten. Boala este una cronica, insa nu exista tratament in sine sau alte metode care sa dea roade in afara de o dieta care sa excluda sau sa reduca glutenul. Trebuie precizat ca si o cantitate foarte mica de gluten poate face rau, dand simptome usor neplacute. Ameliorarea simptomelor se vede imediat dupa ce se schimba regimul alimentar.
Cum putem depista si altfel intoleranta la gluten
In afara de susceptibilitatea bolii, excluderea unei perioade de timp din meniu a tuturor produselor pe baza de gluten poate rezolva misterul. Dupa o perioada de cateva zile, saptamani in care s-a exclus orice sursa de gluten, includerea treptata, usoara a alimentelor cu gluten poate da unele simptome. In cazul in care imediat ce s-au introdus alimentele cu gluten se vad simptome neplacute, atunci este clar ca toate neplacerile se datoreaza intolerantei la gluten.
Care sunt riscurile consumului excesiv de gluten
Se poate sa consumam un aliment preferat in exces fara a sti ca are gluten sau ca ne face rau. De exemplu, painea are gluten si multi dintre noi exageram cu feliile de paine la masa. Consumul în exces de produse cu gluten poate duce la cresterea nivelului unui hormon numit cortizol, ajungandu-se la afectarea tiroidei si chiar pana la osteoporoza. Alternarea intre alimentele cu gluten si cele fara gluten ar fi o solutie pentru a preveni abuzurile alimentare.
Beneficiile dietei fara gluten
O dieta fara gluten nu include prajeli, dulciuri, produse de panificatie, in plus nu permite consumul altor alimente in care glutenul este folosit pe post de ameliorator. Cum prajelile si dulciurile au multe calorii, o astfel de dieta fara gluten previne luarea in greutate pentru ca astfel se elimina din meniu alimente hipercalorice.
Citeste si despre Monoglutamatul de sodiu, stii cat de periculos este?
Comentarii legate de Glutenul, un pericol in alimentatie?