Totul despre nevoia de proteine in dieta copilului
O mamica grijulie acorda foarte multa atentie copilului ei. Nevoia de hrana este importanta pentru cresterea si buna dezvoltare a micutului. O dieta echilibrata, bogata in vitamine, minerale, carbohidrati si proteine asigura o crestere sanatoasa.
Ce sunt proteinele si care este rolul acestora
Proteinele sunt lanturi de molecule ce se mai numesc si aminoacizi. Organismul uman produce o parte din acesti aminoacizi. Acestia se numesc aminoacizi non esentiali. Aminoacizii care nu pot fi produsi de organism se numesc esentiali.
Celulele, organele si tesuturile necesita proteine. Masa musculara a corpului are mare nevoie de proteine. Pentru o sanatate optima, specialistii recomanda consumul de proteine vegetale, dar si animale.
De cate feluri sunt proteinele
Proteinele sunt atat de natura animala cat si vegetala. Un copil are nevoie atat de proteine vegetale, dar si de proteine de origine animala. Impreuna, cele doua surse de proteine il ajuta sa creasca frumos si sanatos.
Lactatele (laptele, untul, iaurtul, branza, cascavalul etc), ouale, carnea (vita, porc, pui) si pestele reprezinta sursa de proteine de origina animala. In timp ce legumele (fasolea, lintea, ciupercile etc), cerealele (nautul, quinoa etc) si oleaginoasele (semintele, nucile, alunele, migdalele, fisticul etc) sunt proteine de origine vegetala.
Pentru dinti si oase, un copil are mare nevoie de lactate ( smantana, lapte batut, cas etc).
Cate proteine trebuie sa manance un copil
Cand vine vorba despre hrana unui bebelus, specialistii le informeaza pe mamici ca portiile nu trebuie sa fie mari. Mamele nu trebuie sa se sperie cand un micut mananca mai putin la o masa. Bebelusii stiu exact cat sa manance. La o masa pot manca putin, iar la alta masa sa manance mai mult. Cat priveste portiile exacte pentru un micut, acestea reprezinta o treime sau o patrime din portia unui adult.
Bebelusul va servi cate o lingurita de mancare din fiecare fel, in functie de varsta sa. Daca are varsta de 1 an, acesta va servi pana la 10 lingurite de mancare. La o varsta mai mare de 2 ani, poate servi chiar si 2 feluri de mancare, dar va manca tot 15-20 de lingurite.
Un bebelus are nevoie intr-o zi de 6 portii de cereale, 2 portii de fructe, 3 portii de legume, 3 portii de lactate si 2 portii de alte proteine. Grasimile bune trebuie servite in cantitati mici (unt de arahide, seminte, nuci, alune, migdale etc).
30-35% din necesarul caloric al unui copil trebuie completat de prezenta proteinele din farfurie. In timp ce 60-90 din calorii trebuie sa vina din fructe (fructe proaspete, salate sau sucuri). Iar 300-400 de calorii din necesarul zilnic trebuie asigurat de prezenta laptelui in meniu. Specialistii recomanda sa nu se administreze lapte de vaca mai devreme de 2 ani, iar atunci laptele consumat sa fie integral si nu degresat.
Mai precis, un copilas de 1 an are nevoie de 900 de calorii. In timp ce un copil de peste un an, pana la 2 ani, are nevoie de 1000 de calorii pe zi.
Necesarul de calorii se mareste odata cu varsta copilului si nevoile nutritive ale acestuia. Astfel, un copil de 3 ani are nevoie de mai multe calorii, respectiv intre 1000 si 1200 de calorii. Un copil de 4 ani are nevoie zilnic de 1200-1600 de calorii (1200-1400 pentru fetite si intre 1200 si 1600 pentru baietei). Fetitele si baieteii de 5 anisori au nevoie intr-o zi de 1200-1600 de calorii.
Mai trebuie precizat ca micutii de la un an pana la 3 ani au nevoie de 7 mg de fier. Fierul este un mineral esential in absorbtia calciului in oase si dinti. Fierul poate fi asimilat in corp daca se servesc meniuri cu legume cu frunze verzi (spanac, urzici) sau carne (vita). De asemenea, tot in acest interval de timp, intre un an si trei ani, este nevoie de 500 de mg de calciu. Cea mai buna sursa de calciu o reprezinta lactatele.
De exemplu, micutul poate servi o gustare constand intr-un pahar mic cu iaurt (150 de grame de grame de iaurt de casa servit simplu sau cu fructe proaspete) sau cateva felii de branza (40 de grame). Daca mamica vrea sa invete micutul si cu proteine vegetale, ii poate da o jumatate de felie de paine unsa cu unt de arahide sau pasta de naut.
Comentarii legate de Totul despre nevoia de proteine in dieta copilului