Totul despre nevoia de carbohidrati in alimentatia copilului
Carbohidratii sunt nutrienti regasiti in mai multe clase de alimente. Acestia se diferentiaza in doua mari tipuri, respectiv carbohidrati simpli (zaharuri simple) si carbohidrati rafinati.
Carbohidratii reprezinta totodata si o importanta sursa de energie pentru organism. Iar multe dintre alimentele care sunt si carbohidrati au fibre si potolesc senzatia de foame.
Carbohidratii simpli se mai numesc si zaharuri simple pentru ca au zahar. In aceasta categorie intra atat alimente sanatoase, dar si nesanatoase. Laptele, fructele si legumele se inscriu in categoria carbohidratilor simpli. Insa aceste alimente enumerate furnizeaza organismului si multi nutrienti necesari, asa cum sunt fibrele.
Carbohidratii complecsi desemneaza o clasa de alimente ce includ amidon. Din aceasta categorie fac parte in special fainoasele (pastele, faina etc).
Dar printre carbohidratii simpli si complecsi se inscriu si alimente rafinate. De exemplu, in lista carbohidratilor simpli intra si dulciurile pentru ca au zahar. Insa aceste dulciuri nu furnizeaza organismului nutrienti, cum de altfel se intampla in cazul fructelor, legumelor sau laptelui.
Pe lista carbohidratilor complecsi se inscriu si produse nesanatoase, care nu aduc beneficii organismului uman. Astfel de produse sunt faina alba, orezul alb, biscuiții, covrigii, pastele din faina alba etc. Aceste alimente nu reprezinta alegeri sanatoase pentru un meniu.
Produsele rafinate sunt alimentele care au fost supuse unui proces in urma caruia si-au pierdut din nutrienti. De exemplu, faina alba nu este sanatoasa pentru ca are foarte putini nutrienti. Nutrientii din coaja si miez au fost inlaturati in procesul de procesare. Iata de ce faina integrala este o alegere buna pentru sanatate. Faina integrala nefiind supusa procesarii are acesti nutrienti din coaja si miezul bobului de grau. Exemplele pot continua. Orezul alb nu este nici el cea mai buna alegere pentru meniu, avand o mica parte din nutrientii din bobul de orez. In schimb, orezul brun si salbatic sunt sortimente care nu au fost supuse procesarii.
Care este rolul carbohidratilor in alimentatia copiilor
Carbohidratii reprezinta surse principale de energie pentru organismul uman. Corpul descompune carbohidratii in zahar care merge in sange. Odata crescut nivelul de zahar din sange, pancreasul este stimulat sa produca hormonul numit insulina. Abia apoi sangele transporta zahar la fiecare celula din corp.
Specialistii au studiat procesul de absorbtie in organism a alimentelor ce contin fibre, dar si a altora care includ in special zahar. Acelea care au fibre reusesc sa potoleasca senzatia de foame si sa regleze problemele cu digestia. Alimentele sarace in fibre, dar bogate in zahar, nu reusesc decat sa creasca nivelul de zahar din sange si apoi dupa un timp iarasi sa apara senzatia de foame.
Din pacate, consumul de alimente sarace in fibre (nesanatoase, alimente rafinate) poate creste riscul de diabet si boli cardiace.
Ce tipuri de alimente care contin carbohidrati alegem pentru meniul copiilor
Carbohidratii sunt foarte importanti pentru un copil. In plus, 60% din necesarul pe o zi al unui micut de 2 ani trebuie asigurat de prezenta carbohidratilor in farfurie.
Ramane doar intrebare ce fel de carbohidrati ii dam micutului. Atat carbohidratii simpli dar si complecsi au rolul lor. Impreuna ajuta la furnizarea de nutrienti importanti in cresterea si buna dezvoltare a unui micut.
Esential este modul in care sunt alese alimentele pentru meniul micutului. Hrana nu trebuie sa fie nu numai proaspata, ci si de buna calitate.
Astfel, un micut care a fost cuminte, a papat tot din farfurie sau si-a strans singur jucariile din camera, nu trebuie rasfatat cu dulciuri, produse de patiserie, semipreparate sau fast food.
Atat la micul dejun, pranz, cina dar si la cele 2-3 gustari pe care ar trebui sa le ia, un copil trebuie sa primeasca carbohidrati simpli, dar si complecsi. Acestia ii vor asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea lui.
Laptele, fructele si legumele, care de altfel sunt carbohidrati simpli, nu trebuie sa lipseasca din mesele si gustarile micutului. Laptele este o sursa importanta de calciu pentru oase si dinti. In timp ce fructele, legumele si cerealele integrale vin sa completeze nevoia de minerale si vitamine.
Ca si gustare intre mese se pot servi cativa biscuiti din faina integrala, cateva betigase de legume sau felii de fructe (banana, mar), un pahar cu suc proaspat de fructe etc.
In schimb, zaharurile simple (carbohidrati simpli-bomboane, ciocolata, diverse dulciuri) ar trebui excluse din meniul micutului, daca nu se poate reduce portia. Aceste alimente au zahar si cresc riscul de a dezvolta carii dentare. Si cum stim ca mersul la stomatolog se lasa cu spaima si plans, cel mai bine este sa se previna cariile dentare printr-o buna igiena orala si un consum adecvat de lactate.
Nici consumul de carbohidrati complecsi (rafinati) nu este exclus de dezavantaje. Aceste produse cresc riscul de obezitate dar si de complicatii la nivelul sanatatii. Asadar, micutul ar trebui ferit de dulciuri, pateuri, produse de patiserie, pizza, bomboane, fast food etc.
Mamica trebuie sa nu isi rasfete prea des copilasul cu alimente nesanatoase pentru a nu-i favoriza dependenta de acestea. Un copil aflat in crestere are nevoie de mese sanatoase, echilibrate din punct de vedere nutritional.
Comentarii legate de Totul despre nevoia de carbohidrati in alimentatia copilului