Cum iti educi copilul sa manance sanatos?
Este de notorietate pentru multi dintre noi dificultatea in a face fata sarcinilor de peste zi si incercarii de a ramane in forma. Iar cand ai un copil in familie compromisurile in materie de hrana nu intra in discutie. Adultii sunt obisnuiti sa sara peste micul dejun, sa ia masa in oras sau sa isi ia o gustare rapida din drum, dar cand vine vorba de mesele servite in familie, alaturi de cel mic, acestea trebuie sa fie sanatoase. Copilul are nevoie nu numai de o familie fericita, dar si de adulti in jurul sau care sa il invete sa manance sanatos, echilibrat.
Iata cum sa iti educi copilul sa imbratiseze un stil de viata sanatos in privinta alimentatiei.
Faceti piata impreuna
Cand copilul tau a inceput sa vorbeasca si sa inteleaga tot ce ii spui, este cazul sa il obisnuiesti cu mersul la piata. Ii prieste acomodarea cu alimentele. Cu cat le va cunoaste mai devreme, cu atat mai bine ii poti explica, dand denumiri prietenoase fructelor si legumelor, cat de sanatoase sunt acestea pentru organism. De exemplu, copilul poate invata ca morcovelul are betacaroten si ajuta pielea si ochii. Ca domnul broccoli este bogat in vitamina C si stimuleaza sistemul imunitar. Ca lapticul face dintii si oasele mai puternice, ori daca vrea sa creasca mare si puternic, sa manance spanac precum personajul lui preferat din desene animate- Popeye.
Copilul trebuie sa mearga la piata alaturi de adulti pentru a se familiariza cu necesitatea cumpararii de produse proaspete, bogate in vitamine si minerale. Treptat va invata sa le aleaga si sa faca anumite corelatii intre aspect, gust, textura.
Un alt obicei sanatos pentru intreaga familie il constituie mersul la piata cu lista in mana. Bifarea pe lista a alimentelor sanatoase, proaspete va exclude din calcul achizitionarea a tot felul de dulciuri, produse de patiserie sau de fast food. Nu numai ca astfel se vor economisi bani dar copilul va intelege ca unele alimente sunt bune si trebuie sa se gaseasca in cosul de cumparaturi iar altele sunt nerecomandate si nu se vor cumpara. In plus, mersul la magazin trebuie sa inscrie doar zonele de unde se vor achizitiona produsele trecute pe lista, evitandu-se alte raioane unde poate sunt tot felul de produse tentante dar care pun in pericol sanatatea.
Mesele se gatesc in familie
Atunci cand copiii participa la prepararea mancarii, o accepta cu placere si se bucura cand o mananca. Este o strategie buna mai ales cand gatesti un aliment pe care copilul il refuza in mod normal. Daca este gatit de el, s-ar putea sa il manance cu mare pofta.
Cum poate ajuta copilul in bucatarie? De exemplu, poate fi pus sa spele fructele si legumele ce urmeaza sa fie gatite sau sa scoata din cosul de cumparaturi alimentele (o buna oportunitate sa invete mai bine denumirile lor, culoarea, proprietatile).
Planificarea meselor impreuna si gatirea acestora creeaza o mai buna legatura intre copii si parinti. In plus, se imbogatesc cunostintele tuturor in materie de nutritie.
In vizita la tara
Cum stim ca orice parinte isi doreste ce este mai bun pentru al sau prichindel, achizitionarea de produse de la tarani sau din magazinele bio sunt cele mai bune variante. Produsele bio care nu contin E-uri, conservanti si alte chimicale sunt cele mai indicate pentru sanatatea unui copil. Daca parintii au cunostinte care stau la țara, isi pot procura astfel hrana sanatoasa. Ouale de tara, branza facuta in casa, carnea de pasare crescuta in ograda unui taran sunt alimente net superioare celor expuse pe rafturile hipermaketurilor.
Selectia corecta a fructelor, legumelor si carnurilor
Asigurarea frigiderului cu alimente nu este o treaba usoara. Cred ca multe dintre mamici pot spune ca au mai cumparat din greseala produse fara sa se uite pe etichete. Ei bine, acest obicei trebuie sa aiba si dezvat. Ouale inainte de a fi cumparate trebuie sa fie un pic studiate. Sa se citeasca cu atentie data de expirare si daca se cumpara la bucata, sa se observe coaja acestora. Coaja lucioasa a oualor ne arata ca acestea sunt vechi. Coaja poroasa este semnul ca sunt proaspete. Nu se vor cumpara oua care au stat in soare sau in spatii neadecvate.
Fructele si legumele cu pete, taieturi nu au ce sa caute in cosul de cumparaturi. Carnea se va achizitiona si ea din spatii amenajate si se vor cumpara doar cele sarace in grasimi (cotlet, muschi etc). In plus, carnea care miroase urat si are o nuanta ciudata nu trebuie cumparata. Pestele trebuie sa nu scape si el vigilentei. Ochii scosi din orbita, mirosul neplacut, solzii fara mucus sunt indicii ca pestele este stricat. Laptele cu grasimi este de preferat avand mai multi nutrienti fata de unul degresat.
Nu este bine sa se cumpere mancaruri la conserva din cauza concentratiei de aluminiu care poate duce la probleme de sanatate.
Se recomanda sa se consume zilnic fructe, legume proaspete, cereale integrale, lactate de buna calitate si carne. Pestele sa se serveasca de 2 ori pe saptamana.
Cel putin o masa calda in fiecare zi
Mesele calde gatite in familie sunt mult mai delicioase si sanatoase in comparatie cu semipreparatele sau mancarea cumparata de-a gata. In plus, este un prilej foarte bun ca familia sa stea la masa si sa poarte discutii relaxante. Respectati principiul unei alimentatii sanatoase: legumele sa fie in proportie dubla decat carnea atunci cand serviti o mancare.
Cum ar arata un meniu sanatos
La micul dejun se pot servi rosii umplute cu crema de branza si marar, andive umplute cu crema de branza, seminte si nuci sau barcute de ardei gras cu crema de branza. Rosiile se spala si se scobesc, se umplu apoi cu o crema obtinuta din branza dulce si putin marar proaspat tocat marunt. Aceeasi crema se poate obtine din branza dulce de vaca si mieji de nuca sau masline.
La pranz se poate servi un piure de legume (piure de conopida, piure de mazare, de cartofi) cu o salata de cruditati si un piept de pui la gratar sau la cuptor. O alta varianta ar fi sa se serveasca frigarui de pui cu legume.
Pranzul poate fi asigurat si de o supa calda de legume cu pui sau o ciorba de vita. Se mai pot servi ca si aperitive clatite cu spanac tras putin la tigaie cu unt. Un alt meniu echilibrat in proteine si legume il constituie pastele cu ton si legume. La pranz se mai pot servi taietei fierti in lapte.
Seara, la cina se pot servi melcisori cu branza dulce si stafide. Constituie un meniu usor de preparat, dar si de digerat.
Tu gatesti impreuna cu cei mici?
Comentarii legate de Cum iti educi copilul sa manance sanatos?