Despre kinetoterapie si beneficiile ei
Kinetoterapia este o solutie pe care o recomandam in foarte multe situatii. Aceasta se recomanda pentru tratarea diverselor afectiuni si chiar pentru masajul bebelusilor sau gravidutelor.
Nicoleta Spanu, kinetoterapeut si nutritionist, ne vorbeste mai multe despre terapia prin masaj, beneficiile ei si situatiile in care putem alege aceasta metoda de tratament.
Asa cum era de asteptat, am testat pe propria noastra piele o sedinta de relaxare, una pentru "indreptarea coloanei" si evident inca o sedinta pentru reducerea celulitei.
Stim, am exagerat un pic cu "testarea" dar va spun ca daca existe doua maini ce pot face minuni, sunt clar ale Nicoletei.
Relaxate si tratate pana in maduva oaselor, intrebarile parca se compuneau singure! Ii multumim Nicoletei pentru raspunsuri si ne bucuram sa le impartasim cu voi !
Kinetoterapia si beneficiile ei
1 Spune-ne cateva cuvinte despre kinetoterapie, specialitatea ta.
Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala ce urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse suferinte, plecand de la exercitii fizice statice si dinamine profilactice ( de prevenire), curative si de recuperare.
Acest gen de tratament vizeaza cresterea fortei si rezistentei musculare, controlul si echilibrul corpului, formarea capacitatii de relaxare, corectarea posturii si aliniamentului corpului, cresterea mobilitatii articulare, reeducarea respiratorie etc.
Kinetoterapia se recomanda intr-o gama foarte larga de afectiuni: reumatice, neurologice, ale aparatului cardiovascular, respirator, metabolice (obezitatea), maladii congenitale (sindromul Down, tetraplegia etc).
2 Terapia prin masaj este un inlocuitor bun al tratamentelor medicamentoase, in anumite cazuri?
Masajul este folosit pentru a imbunatati circulatia, pentru a reduce edemele, spasmul muscular si pentru a imbunatati tonusul muscular.
Astfel, masajul te scapa de multe vizite la medic si multe medicamente luate in exces.
De cele mai multe ori, medicamentele doar amelioreaza durerea dar nu rezolva si cauza ei, acest lucru ducand la agravarea problemei si la dependenta de medicamente din ce in ce mai multe si mai puternice. Facut cu regularitate, masajul trateaza cauza si mentine efectul pentru o perioada indelungata.
! Am o pacienta care lua cate doua pastile de codeina pe zi pentru durerile de cap, iar acum nu a mai luat nici o pastila de 3 saptamani si se simte excelent.
3 Tot mai multe mamici apeleaza la masajul pentru bebelusi? Care sunt efectele benefice?
Este foarte important masajul la bebelus deoarece imbunatateste circulatia sangelui, imbunatateste digestia ajutand astfel la eliminarea colicilor, il ajuta sa se linisteasca atunci cand devine foarte agitat. In plus, il ajuta sa se dezvolte armonios, sporindu-i motricitatea, tonusul muscular si mobilitatea articulara.
4 Care sunt cele mai frecvente probleme ale pacientilor tai?
Majoritatea pacientilor mei au dureri de cap, de gat si de spate. Nu cred ca este persoana in ziua de azi care sa nu se vaite de durere de spate. Asta din cauza pozitiei incorecte pe care o adopta in activitatile lor zilnice si din cauza lipsei de miscare care duce evident la scaderea tonusului muscular si la o presiune mult mai mare asupra coloanei.
Aici mai putem adauga dureri articulare, care sunt mai frecvente in cazul proaspetelor mamici: dureri ale incheieturii mainilor, ale genunchilor, ale gleznelor etc.
De aceea este indicat ca ele sa inceapa un program de antrenament, streching si masaj dupa nastere, deoarece in timp ce fac sport, in articulatii se secreta lichid sinovial care practic „unge articulatiile”.
5 Mamicile, dupa nastere, sunt preocupate de revenirea la vechea silueta. Ce solutie le-ai recomanda?
Sport, o alimentatie sanatoasa si masaj! Aceste 3 lucruri trebuie combinate intr-o sinergie perfecta pentru rezultate eficiente.
In primul rand proaspata mamica trebuie sa stie ca procesul este lent, ca acele kilograme s-au acumulat intr-o perioada de aprox 40 de saptamani si ca organismului ii ia tot cam atat sa isi revina din punct de vedere metabolic si functional.
Asa ca eu le recomand sa nu isi agreseze organismul cu tot felul de „diete minune” deoarece singurul lucru pe care il obtin este sa isi deregleze metabolismul si mai rau. Sa nu se simta descurajate atunci cand fac sport si totusi „nu se vede”. Cu perseverenta si rabdare vor aparea si rezultatele.
Masajul ajuta foarte mult in procesul de „revenire” deoarece ajuta la eliminarea apei din organism acumulata in timpul sarcinii si la reechilibrarea circulatiei limfatice.
Secretul? RABDARE, SPORT, O ALIMENTATIE ECHILIBRATA SI MASAJ.
6 Celulita este o problema frecventă. Cum ajută masajul în reducerea şi prevenirea ei?
Masajul îmbunătăţeşte respiraţia prin piele şi ridică temperatura acesteia, îi normalizează culoarea şi îi sporeşte elasticitatea.
După o cură de masaj anticelulitic, se intensifică circulaţia sângelui şi a limfei, ajutand astfel la eliminarea toxinelor din organism.
De asemenea, are o actiune directa asupra depozitelor de grasime prin manevrele de masaj specifice , înlaturand astfel aspectul de „coaja de portocala” si vergeturile.
7 Este masajul recomandat in timpul sarcinii? Cate din pacientele tale au burtica?
Desi multi ginecologi nu recomanda, sau chiar contraindica masajul in timpul sarcinii, acesta este foarte benefic pentru gravidute. Pot confirma si ele cumplitele dureri de spate pe care le au, picioare umflate, dureri articulare. Masajul intervine cu succes asupra acestor probleme si le diminueaza considerabil.
Comentarii legate de Despre kinetoterapie si beneficiile ei
Pentru ca in articol se vorbeste despre durerile de cap sau de spate in timpul sarcinii cred ca efecte rapide poate avea osteopatia.
Un articol interesant,masajul face bine organismului,ii da sanatate.