Ai un ficat gras? Iata ce este recomandat sa eviti in alimentatie
De cele mai multe ori nu suntem destul de atenti la simptomele unui ficat bolnav. Fie nu le cunoastem, fie spunem adesea „mie nu mi se poate intampla”. Totusi, starile de oboseala ar putea fi semnele unui ficat bolnav. Sedentarismul, alimentatia saraca in nutrienti, consumul de bauturi alcoolice si unele boli pot fi cauzele unui ficat gras.
Care sunt simptomele unui ficat gras?
Din pacate ficatul gras nu da simptome specifice. Se poate ca o persoana sa aiba ficatul gras si sa nu stie. Asa se face ca o simpla vizita la doctor pentru un consult de rutina poate scoate la iveala diagnosticul de ficat gras.Ficatul gras nu doare, cel mult poate sa dea manifestari precum stari de oboseala, dar si dureri abdominale usoare. Exista insa si alte afectiuni ale carora simptome sunt acestea. Aceste simptome le poate simti o persoana care are o faza usoara a bolii (steatoza hepatica). In stadiile avansate ale bolii simptomele se acutizeaza, se prelungesc episoadele de oboseala, apare senzatia de greata, picioarele se umfla si se pierde nejustificat din greutatea corporala. Aceste simptome din urma nu au cum sa nu sperie pe cineva si sa il trimita la doctor de urgenta.
Cum se identifica steatoza hepatica?
Daca exista susceptibilitatea bolii, realizarea unei ecografii abdominale sau a unui set de analize de sange devin obligatorii. Acestea iti vor arata daca suferi sau nu de un ficat gras. Pentru ca nu orice stare de oboseala poate fi pusa pe seama unui ficat bolnav.
Totusi, de ce apare steatoza hepatica?
Steatoza hepatica apare de cele mai multe ori in urma consumului de alcool. Diabetul, obezitatea, malnutritia si alte probleme metobolice culmineaza cu un ficat gras.
Uneori, persoanele care au suferit o operatie de micsorare a stomacului, respectiv de bypass gastric, pot dezvolta steatoza hepatica. De vina sunt multe kilograme pe care corpul le pierde intr-un timp scurt.
Alimentatia corecta atunci cand ai un ficat gras
In situatia in care in urma unui consult de specialitate s-a pus diagnosticul de steatoza hepatica, schimbarea alimentatiei devine obligatorie. Nu exista tratamente care sa dea roade sau care sa se recomande, dar totul porneste de la alimentatie, asa ca tot prin alimentatie boala se poate ameliora. Alimentatia sanatoasa, bogata in nutrienti trebuie sa fie vizata de toate persoanele care sufera din pricina unui ficat gras.
In plus, cu cat se depisteaza mai repede, cu atat mai mult se poate realiza o ameliorare a bolii.
Primul pas consta in eliminarea din meniuri a produselor bogate in grasimi. Nu se vor consuma alimente bogate in grasimi saturate.
Persoanele care sufera din pricina diabetului li se recomanda sa tina sub control boala printr-un consum redus de zaharuri si un nivel optim de insulina in corp. Se estimeaza o dificultatea in a trata ficatul gras la persoanele care sufera de diabet. Fiind mult mai importanta gestionarea problemei diabetului.
Afla despre cele 16 sfaturi de care sa tii cont daca vrei sa te mentii in forma dupa o dieta
Diabeticii nu au voie sa consume dulciuri. Se recomanda doar consumul de fructe proaspete.
In cazul obezitatii ca si cauza pentru steatoza hepatica, specialistii recomanda un program de slabit si un regim alimentar sanatos prin care sa se piarda din klogramele in plus. Slabirea in greutate in cazul persoanelor supraponderale poate ameliora simptomele de steatoza hepatica. Insa se recomanda sa se slabeasca intr-un ritm lent dar sanatos. Slabirea rapida poate inrautati boala de ficat gras.
Toate persoanele care sufera de steatoza hepatica, indiferent de cauza, nu trebuie sa consume produse de origine animala bogate in grasimi saturate de genul sunca, pizza, produse de fast food, lactate grase, cartofi prajiti, inghetata, afumaturi, slanina, bacon, carne grasa de porc etc. Nu se va consuma carne rosie grasa. Se va consuma in schimb carne slaba de pui, peste. Se pot consuma fara probleme fructe de mare (crabi, homari, creveti, midii, stridii etc) gratie continutului scazut de grasimi.
Pestele slab, carnea de vitel, carnea macra de vita sau iepure sunt permise intrucat sunt slabe in grasimi. Este bine sa se evite preparatele din carne de porc, mai ales mezelurile care au o calitate slaba. Acestea contin putina carne si au multi conservanti.
Lactatele bogate in grasimi nu sunt permise. Se va evita consumul de unt, de smantana, de lapte gras etc. Se pot servi sortimente degresate. Se va evita si consumul de margarina care contine grasimi trans.
Galbenusul de ou care este bogat in grasimi si nu este permis in alimentatia de ameliorare a steatozei hepatice. Se va evita galbenusul de ou, iar albusul poate fi inclus in meniu doar de doua ori pe saptamana.
Sunt interzise in alimentatia pentru steatoza painea alba, orezul alb si zaharul. Din clasa zaharurilor sunt interzise sucurilor acidulate care au foarte mult zahar. Pe de alta parte, organismul are nevoie de vitamine si minerale pentru a reusi sa elimine toate toxinele acumulate. Ficatul in mod normal realizeaza aceasta detoxifiere a organismului. Curatarea organismului de toxine este posibila printr-un aport de fibre din cereale integrale (quinoa, ovaz, orz, biscuiti din faina de ovaz etc), fructe si legume.
In ceea ce priveste consumul de fructe si legume nu exista interdictii cu privire la cantitati. Sunt permise din belsug fructele si legumele.
Cat priveste aportul de supe sau ciorbe din alimentatie, supele de morcov, ardei gras, cartofi, broccoli sunt binevenite. Supa de varza, supa de ciuperci, ciorba de peste, supa de pui si ciorba de vita sunt interzise.
Citeste si despre Cum sa gatesti mancarea cat mai sanatos?
Mai trebuie precizat ca este interzisa gatirea cu foarte mult ulei. Trebuie evitate prajelile. Uleiul de masline este recomandat in salate sau alte preparate gratie continutului de omega 3. Specialistii ne informeaza cu privire la grasimile omega ca acestea scad nivelul de colesterol si de trigliceride din corp.
Alimentatia sanatoasa, saraca in grasimi, dulciuri, produse rafinate si semipreparate trebuie completata de un program de sport. Efectele asupra sanatatii nu vor intarzia sa apara.
Comentarii legate de Ai un ficat gras? Iata ce este recomandat sa eviti in alimentatie