Cum sa gatesti mancarea cat mai sanatos?
Cum faci sa gatesti mancarea cat mai sanatos? Tot mai multi dintre noi suntem preocupati de ceea ce mancam. Dorim sa ne mentinem in forma, sa fim sanatosi atat pentru noi dar si pentru copiii nostri. Ne dorim ce este mai bun pentru micutii nostri motiv pentru care suntem receptivi la toate inovatiile din gastronomie si nutritie. Ne facem abonamente la sali de sport, incercam sa tinem unele diete despre care am auzit ca sunt la moda in strainatate si au dat rezultate. Citim revistele de sanatate si sport. Auzim stirile despre cate kilograme au dat jos unele vedete si ne-am dori si noi sa ajungem ca ele.
Insa sanatatea nu trebuie cautata in ecuatii complicate. Sanatatea tine exact de ceea ce punem in farfurie.
Sanatatea incepe din farfurie
Calitatea mancarii se reflecta in starea noastra de sanatate. Iata de ce specialistii ne semnaleaza ca hrana industriala nu este sanatoasa si ca ar trebuie sa servim mese gatite si nu care abunda in chimicale. Hrana nesanatoasa isi poate pune amprenta grav asupra starii de sanatate. Bolile sunt o consecinta a greselilor culinare.
Sau mai bine zis, bolile reprezinta efectul adoptarii pe termen lung a unui stil de viata nesanatos. Prin stil de viata nesanatos intelegand lipsa hranei sanatoase, echilibrata din punct de vedere nutritional si absenta unui program de sport. Aceste minusuri in stilul de viata ne imbolnavesc. Iata de ce unele persoane tinere dezvolta tot felul de boli. Si atunci, vorba suntem ceea ce mancam se transforma in realitate. Tot ceea punem in farfurie poate avea un efect de bumerang asupra sanatatii, respectiv sa creasca riscul de imbolnavire.
Hrana de tip fast food, produsele de patiserie si dulciurile din comert contin grasimi nesanatoase, trans si saturate care favorizeaza riscul de boli grave. Produsele care contin grasimi trans ingrasa foarte rau ducand la probleme serioase cu greutatea corporala, ajungandu-se pana la obezitate. Obezitatea fiind o afectiune delicata care oricand poate deveni fatala.
Grasimile trans care se gasesc in special in produsele de patiserie, dulciuri dar si in margarina duc pe termen lung la cancer. Ceea ce este mai putin cunoscut despre grasimile trans este modul de producere. Aceste grasimi se obtin prin hidrogenerarea uleiurilor vegetale, care ar fi mult mai sanatoase daca le-am consuma ca atare.
Hrana cruda aduce o multime de beneficii organismului
Insa nu numai calitatea alimentelor puse in farfurie este importanta, ci si modul in care acestea sunt gatite, respectiv felul in care sunt procesate termic. Degeaba punem in farfurie alimente sanatoase daca nu sunt gatite corect, asa cum de altfel o mancare care arata bine dar nu este sanatoasa nu inseamna nimic. Organismul are numai de pierdut din aceste situatii.
Regimul vegetarian si cel raw vegan sunt regimuri sanatoase pentru ca includ meniuri exclusiv pe baza de fructe, legume si cereale. Iar in regimul raw vegan alimentele nu sunt procesate termic. In plus, exista cateva varietati ale regimului vegetarian pe care le-ar putea adopta mai usor o persoana care isi doreste o schimbare radicala a stilului de viata. Regimul lacto-vegetarian include meniuri pe baza de vegetale dar si lactate. O alta varietate este regimul lacto-ovo-vegetarian care include meniuri vegetale, oua si produse lactate.
Servirea de hrana cruda nepreparata termic poate avea efecte neplacute asupra stomacului, mai ales cand schimbarea se face brusc, radical. Este sanatos sa se consume hrana in stare proaspata, cruda, fructele si legumele sa nu se prepare termic. Insa sunt bacterii care numai prin procesare termica sunt distruse. Pe de alta parte, ingerarea de hrana neprocesata termic, servita in stare proaspata, are o multime de beneficii. Scade riscul de a lua in greutate, riscul de obezitate se diminueaza drastic datorita fibrelor din fructe, legume si cereale. Este imbunatatita digestia. Scade riscul de a dezvolta unele boli grave precum cancerul. In plus, un regim de viata vegetarian poate ameliora simptomele de boala.
Fierberea distruge o parte din vitamine
Supele si ciorbele de legume sunt delicioase si binevenite oricand pentru organism. Se pot servi atat in sezonul cald dar si in cel rece. De exemplu, in zilele toride un bol cu supa gazpacho poate fi asemeni unei ploi de vara. Consumate fierbinti in perioada de convalescenta ajuta organismul in lupta cu boala, energizandu-l.
Insa marele dezavantaj este acela ca prin fierbere prelungita si la temperaturi mari o parte din vitamine se pierd. Vitamina A, E si B 1 sunt distruse daca legumele din supa sau ciorba fierb mult timp pe aragaz.
Gatitul la cuptor sau pe gratar, alternative sanatoase
Alternative sanatoase la procesul de fierbere al alimentelor sunt gatirea la cuptor sau direct pe gratar. Insa nici gatirea pe gratar nu este lipsita de cateva dezavantaje. Carnea sau legumele se pot arde daca sunt gatite la temperatura prea ridicata sau expuse focului timp indelungat. Partile carbonizate sunt extrem de periculoase pentru organism si nu se recomanda spre consum.
In plus, nu este indicat ca legumele si carnea sa fie puse pe gratar in momentul in care iese fum.
In acest caz achizitionarea unei tigai de tip grill este cea mai buna varianta. Legumele dar si carnea gatite in cuptorul aragazului sunt delicioase si sanatoase, dar este de preferat sa fie coapte mai mult timp la o temperatura mai mica, decat invers.
Cuptorul cu microunde, o bomba cu ceas pentru organism
Desi pare foarte usor sa incalzesti o portie cu mancare in cuptorul cu microunde, acest obicei pe termen lung conduce la boala. Caldura propagata in cuptorul cu microunde duce la alterarea sau mai bine zis la deterioarea nutritiva a hranei. Hrana devine periculoasa, toxica pentru organism indiferent de cat de sanatoasa era inainte. Acest obicei de a incalzi hrana in cuptorul cu microunde poate avea pe termen lung efecte dezastruoase, se poate ajunge chiar si la cancer, o boala care sperie numai cand o rostesti. Specialistii ne avertizeaza la modul serios in privinta gatirii in cuptorul cu microunde sau chiar de a incalzi mancarea. De aceea cuptorul cu microunde ar trebui sa lipseasca din bucatarie. In cazul in care acesta exista deja, sa nu se faca abuz zi de zi, sa fie utilizat cat mai rar posibil.
Gatitul la aburi
Pentru a gati legumele intr-o maniera corecta fara a distruge o parte din vitamine, exista o alta alternativa ceva mai sanatoasa: gatitul la aburi. In comert exista dispozitive de fierbere la aburi. Procedeul in sine utilizeaza aburi pentru o semifierbere a alimentelor. Practic nu se pierd toate vitaminele. Alimentele sunt fierte la aburi pentru ca acestea sa fie usor de mestecat, mai ales daca vorbim de radacinoase (telina, morcov etc).
Legumele sunt puse in dispozitiv iar aburii trec prin acestea si le inmoaie, fara a se realiza o fierbere propriu-zisa, adica in apa. Odata scoase legumele, acestea pot fi consumate. Insa cine doreste sa confere alimentelor o textura crocanta, poate tine alimentele in gheata sau in apa rece. In plus, astfel este incetata fierberea la aburi. De exemplu, sparanghelul gatit la aburi se poate trece prin apa rece sau tinut un pic intr-un bol cu gheata.
Se pot crea astfel o multitudine de retete delicioase si sanatoase.
Comentarii legate de Cum sa gatesti mancarea cat mai sanatos?