Alimentele bogate în vitamina A: cum influențează sănătatea copilului?
Copiii au sistemul imunitar vulnerabil fiindcă acesta se dezvoltă în primii ani de viață și devine experimentat abia atunci când copiii ajung la vârsta adolescenței. Sănătatea sistemului imunitar al copilului are la bază starea de sănătate a organismului care se poate menține prin aportul de vitamine și minerale necesare.
Primele vitamine și minerale primite de un copil se găsesc în laptele matern, de aceea alăptarea în primele șase luni de viață este recomandată să fie făcută exclusiv. Laptele matern asigură bebelușului necesarul de nutrienți pentru a crește sănătos, în plus îi oferă protecție împotriva microbilor datorită anticorpilor pe care îi conține.
Alimentația diversificată este o altă metodă prin care se asigură vitaminele și mineralele necesare pentru o bună funcționare a sistemului imunitar. Este recomandat ca alăptarea să continue până la cel puțin 2 ani.
Vitamina A este una din vitaminele necesare pentru a susține lupta împotriva microbilor care pătrund în organism. Are un rol esențial în regenerarea țesuturilor de la nivelul pielii și a mucoaselor, în creșterea oaselor și a unghiilor, dar și în funcționarea sistemului nervos.
Vitamina A se regăsește într-o multitudine de alimente pe care le oferim copiilor, de aceea este relativ ușor să asigurăm doza zilnică necesară.
Cele mai importante surse de vitamina A sunt:
-
Oul
Gălbenușul de ou conține mai mult de un sfert din cantitatea necesară zilnică de vitamina A pentru un copil mic. Oul este bogat în calciu și fier, de aceea ajută sistemul osos să rămână sănătos, având efect benefic și asupra sistemului imunitar.
-
Ficatul
Ficatul are un conținut ridicat de vitamina A, de aceea chiar și o cantitate mică este suficientă pentru a asigura o mare parte din necesarul zilnic. Având un conținut mic de grăsimi, ficatul este preferabil cărnii de vită sau de porc. Fiindcă se digeră ușor, este recomandat a fi consumat și de copii. Ficatul conține de asemenea mult fier, motiv pentru care constituie soluția bună pentru copiii care au anemie.
-
Lactatele – smântâna, brânza proaspătă, laptele
Lactatele conțin retinol (forma în care se găsește vitamina A în produsele animale), motiv pentru care sunt recomandate copiilor, dar introducerea laptelui de vacă este recomandat să fie făcută cu precauție. Este de preferat să oferim copiilor lapte de vacă după vârsta de 2 ani, pentru a evita apariția intoleranței la lactoză sau alergiei la proteina din lapte de vacă.
-
Legumele verzi și colorate: ardeii, roșiile, morcovii, spanacul, broccoli, varza, mazărea, cartofii dulci
Legumele verzi au un conținut ridicat de betacaroten (forma în care se găsește vitamina A în produse vegetale). Betacarotenul ajută la vindecarea mai rapidă a anumitor probleme de vedere mai ales la nivelul corneei, dar și la vindecarea pielii. Corneea este o barieră împotriva microbilor, la fel ca pielea, de aceea vulnerabilitatea ei permite microbilor să invadeze organismul. Prin consumul zilnic de legume bogate în betacaroten, copiii vor avea o mai bună protecție la nivelul pielii și a mucoaselor.
-
Fructele de culoare portocalie: caise, piersici, mango, papaya, pepenele galben
Fructele colorate sunt în general bogate în vitamina A și este bine să fie consumate între mese, tăiate bucățele sau sub formă de piure. Aceste fructe pot fi introduse în alimentația unui bebeluș după vârsta de 9-10 luni, urmărindu-se reacțiile timp de câteva zile. Dacă sunt acceptate fără declanșarea unor reacții alergice, atunci vitamina A conținută de pulpa fructelor va contribui la funcționarea glandelor endocrine, dar și la nivel celular.
Copiii își formează de mici anumite preferințe alimentare și este posibil să refuze o parte din acestea. Este recomandat să oferim alimentele în farfurie, chiar dacă cei mici le refuză, lăsând curiozitatea să se manifeste. Legumele sau fructele pot fi ușor de amestecat sub formă de smoothie-uri, de aceea este bine să încercați și această variantă.
Citește și despre Regimul alimentar diversificat al bebelusilor care au intoleranta la anumite alimente.
Comentarii legate de Alimentele bogate în vitamina A: cum influențează sănătatea?