Regimul alimentar diversificat al bebelusilor care au intoleranta la anumite alimente
Intoleranta la anumite alimente este diferita de alergia alimentara. O alergie alimentara este reactia de aparare a sistemului imunitar fata de o proteina specifica unor alimente care poate duce la probleme respiratorii sau gastrointestinale.
Pe de alta parte, intoleranta la un anumit aliment este un raspuns metabolic, care nu are legatura cu sistemul imunitar, cel mai adesea fiind vorba de raspunsul fata de o enzima dintr-un produs alimentar pe care corpul nu-l poate procesa. Testarea copilului de catre un medic specialist este cel mai bun mod de a intelege simptomele si de a descoperi cu exactitate cauza.
Cele mai frecvente tipuri de intoleranta sunt intoleranta la lactoza si gluten. Pentru a putea sa-ti ajuti copilul in caz de nevoie este necesar sa cunosti care sunt simptomele unei intolerante alimentara si sa stii cum sa le identifici. Asadar, daca bebelusul tau prezinta un anumit tip de intoleranta, va trebui sa urmezi un plan special al diversificarii si sa eviti sa-i oferi micutului alimentele pe care nu le agreeaza.
Ce este intoleranta alimentara si care sunt simptomele
O intoleranta alimentara este o reactie in corpul uman, cauzata de o substanta continuta de alimentele pe care le mananca bebelusul. Ea are adesea un debut tardiv. Simptomele de intoleranta alimentara apar dupa 2 zile de la expunere. Acestea pot include constipatie, diaree si dureri de stomac, iar uneori pot include si roseata a pielii si dermatite.
Reactiile de intoleranta alimentara sunt, in general, mai putin severe decat reactiile alergice. Ele pot provoca, chiar si asa, mult disconfort. In functie de gradul de intoleranta, unii bebelusi pot face fata unor mici cantitati de alimente fata de care prezinta intoleranta.
Cele mai comune tipuri de intoleranta
Cele mai frecvente intolerante alimentare sunt cauzate de:
- Produse lactate – intoleranta la lactoza;
- Cereale, in special grau – intoleranta la gluten;
- Aditivi alimentari, inclusiv potentatori de aroma;
- Capsuni;
- Citrice;
- Rosii;
- Alimente care contin histamine.
Ce este de facut daca bebelusul are intoleranta alimentara
Daca un medic a diagnosticat deja bebelusul cu intoleranta alimentara si copilul tau consuma un aliment de care stii ca este intolerant, simptomele se vor clarifica de la sine si nu are nevoie de ingrijire medicala. Daca simptomele copilului tau includ diaree, trebuie sa te asiguri ca ii oferi suficienta apa pentru a se mentine hidratat.
Daca, in schimb, nu esti sigura de faptul ca bebelusul are o reactie si exista posibilitatea ca reactia sa fie cauzata de o alergie alimentara, cel mai bine este sa consulti medicul.
Pentru suspiciunea unei intolerante la lactoza sau fructoza, medicul va folosi un test de respiratie. Mai exact, acesta va testa cantitatea de hidrogen gazos din respiratia copilului. Copiii cu intoleranta la lactoza vor avea niveluri mai ridicate de hidrogen in respiratie.
Cat dureaza intoleranta alimentara a copilului? Depinde. Daca o intoleranta alimentara este temporara sau pe tot parcursul vietii depinde de mancarea respectiva si de motivul pentru care corpul copilului tau reactioneaza la ea. Cel mai indicat este sa discuti aceste aspecte cu medicul specialist si sa afli daca intoleranta alimentara a bebelusului tau poate fi tratata.
Citeste si despre Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 6-8 luni si Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 9-12 luni
Ce regim alimentar se impune si ce alimente sunt de evitat
Intoleranta la lactoza are loc atunci cand organismul bebelusului nu poate descompune un zahar numit lactoza, care este prezent in laptele matern si in alte produse lactate. Se manifesta prin dureri abdominale si diaree lichida in cazul consumului de lapte si derivate din acestea.
Daca bebelusul tau a fost diagnosticat cu intoleranta la lactoza, iti oferim mai jos cateva sfaturi alimentare pentru a sti ce dieta se impune. Bineinteles ca in functie de varsta copilului tau vei respecta tabelul diversificarii si ii vei oferi doar acele alimente pentru care este pregatit.
Da pentru aceste alimente:
- Paine si cereale speciale pentru copii;
- Orez si paste;
- Piureuri de legume;
- Fructe si legume;
- Carne, peste, carne de pui, legume uscate, nuci;
- Branzeturi cu continut foarte mic de lactoza;
- Iaurt de soia.
Categoric Nu pentru aceste alimente:
- Lapte, iaurt, inghetata, deserturi din lactate, branza topita, branza de vaci;
- Batoane muesli acoperite cu iaurt;
- Piure de cartofi si legume cu lapte adaugat, sosuri albe sau cu branza;
- Conserve din peste si carne.
Intotdeauna verifica ingredientele din urmatoarele alimente:
- Biscuiti, prajituri si torturi;
- Supe crema;
- Maioneza;
- Ciocolata cu lapte;
- Chipsuri aromate sau cu branza si alte gustari aromatizate;
- Indulcitori artificiali.
Intoleranta la gluten (un constituent al graului, secarei, orezului si orzului) sau boala celiaca este o afectiune a sistemului imun declansata de ingestia de gluten la bebelusii predispusi genetic.
Cum ii pregatesti masa bebelusului tau daca are intoleranta la gluten? Noteaza-ti urmatoarele ingrediente pe care le poti include listei de cumparaturi si respecta tabelul diversificarii in functie de varsta copilului:
- Fructe proaspete: mar, banana, portocala;
- Legume proaspete, cartofi albi sau dulci;
- Tofu;
- Porumb;
- Salata verde;
- Carne proaspata de vita sau de porc;
- Carne de pasare;
- Peste sau fructe de mare;
- Oua;
- Orez, porumb, hrisca, mei, roscova, susan, castane, cartofi, tapioca;
- Iaurturi naturale, lapte, smantana, branza;
- Toate uleiurile vegetale.
Citeste si verifica intotdeauna etichetele produselor alimentare. Urmatoarele alimente sunt de evitat pentru ca ele contin gluten, spre exemplu:
- Grau, orz, ovaz, cuscus, secara, gris;
- Tarata de grau, amidon de grau, germeni de grau;
- Malt (daca nu este derivat din porumb);
- Alimente ce au fost preparate cu pesmet sau faina;
- Iaurt cu cereale sau biscuiti;
- Peste congelat semipreparat (surimi sau specialitati din homari);
- Ciocolata cu cereale.
Bebelusul tau prezinta intoleranta la anumite alimente? Spune-ne ce regim alimentar ai stabilit si ce alte recomandari alimentare respecti.
Citeste si despre Cinci idei de bauturi pentru bebelusi care sa le asigure hidratarea
Comentarii legate de Regimul alimentar diversificat al bebelusilor care au intoleranta la anumite alimente