Ciclul menstrual neregulat: soluții să rămâi gravidă.
Ciclul menstrual neregulat face parte din cauzele infertilitatii in randul femeilor. Un ciclu neregulat dureaza mai puțin de 21 de zile sau mai mult de 36 de zile, adesea fiind caracterizat prin sângerări abundente sau aproape sesizabile, dureri abdominale puternice.
Cauzele ciclului neregulat
Cauzele care duc la un ciclu menstrual neregulat sunt diverse, de la probleme de natură medicală, la cele privind mediul și stilul de viață. Cele mai comune cauze sunt:
- Dezechilibre hormonale
- Obezitatea sau greutatea prea scăzută, dar și tulburări alimentare (bulimia)
- Stresul (care duce la dezechilibrul între progesteron și estrogen, fapt ce are impact asupra menstruației)
- Consum exagerat de cofeina sau alcool
- Boli hepatice sau diabet (ori diabet gestational)
- Afecțiuni ale uterului (polipi, fibrom uterin, endometrioză)
- Nutriție deficitară sau prea bogată în carbohidrați
- Nașterea recentă și alăptarea
O menstruație neregulată este consecința unei ovulații neregulate sau chiar absente. Din acest motiv, șansele tale de a rămâne gravidă scad considerabil, dacă ținem cont de faptul că ovulul este fertil doar 24 de ore. Concepția poate să devină nu doar dificilă, ci imposibilă fiindcă nu poți anticipa ziua ovulației. Prin identificarea zilei în care are loc ovulația sau prin tratamentul cauzelor care duc la menstruația neregulată, poți avea o nouă șansă de a concepe.
Analizele care pot determina cauzele unui ciclu neregulat sunt, în general:
- Analiza funcției tiroidiene
- Analiza hemoleucogramei pentru a se identifica dacă există anemie
- Identificarea unor anomalii uterine care ar putea duce la un ciclu menstrual neregulat
- Ecografia intravaginală pentru a descoperi dacă sunt probleme de natură medicală
- Analiza pentru identificarea unor infecții la nivelul uterului sau alte infecții ori boli care pot afecta menstruația și sunt legate de alt organ din corp.
Se poate trata ciclul menstrual neregulat?
In funcție de cauze, ciclul menstrual neregulat poate să devină regulat dacă se folosesc diverse soluții de tratament.
Atunci când hipertirodismul este tratat, șansele ca o femeie să rămână gravidă sunt mari. In general, orice boală identificată trebuie verificată dacă are ca mod de manifestare scăderea ovulației.
Anemia poate să fie de asemenea tratata printr-o alimentație corespunzătoare sau prin suplimente cu fier și alte vitamine și minerale.
Anomaliile uterine (fibromul etc) pot fi tratate în funcție de cauze, medicul stabilind atât diagnosticul dar și care sunt cele mai bune tratamente.
Infecțiile vaginale sau ale altor organe din corp care pot determina dereglarea ciclului menstrual trebuie investigate medical și, în măsura în care există soluții, să fie tratate cât mai repede de la identificarea lor.
Soluții să râmăi gravidă chiar dacă ai un ciclu neregulat
Chiar dacă ai un ciclu neregulat și este dificil să identifici ziua ovulației, iată câteva soluții pentru a crește șansele să rămâi gravidă.
Problemele de natură medicală trebuie tratate în urma unui consult de specialitate.
Stilul de viață este un factor esențial în perioada de concepție a bebelușlui, de aceea recomandările generale sunt:
- Consumul de legume și fructe verzi sau colorate
- Dieta zilnică echilibrată, fără excese de carne sau alimente proceste
- Consumul de alimente precum peștele, soia, cartofii, orezul
- Eliminarea stresului prin metode de relaxare, activități reacreative, metode alternative de eliberare a stresului
- Renunțarea la fumat, băuturi alcoolice, cafea
- Mișcarea poate să prevină obezitatea și să crească șansele reglării menstruației.
Urmează un tratament cu acid folic care are un rol important în stimularea fertilității.
Citește și despre: Acidul folic - necesar in sarcina
Obezitatea poate sa fie un factor serios care duce la dereglări privind menstruația. Slăbește folosind un program adecvat preferințelor tale, dar ocolește dietele minune și rețetele miraculoase. Mănăncă mai puțin, mai sănătos, făcând în același timp sport.
Citește și despre: Importanta alimentatiei in cresterea fertilitatii
Cele mai cunoscute metode de a identifica ovulația sunt:
- Folosește teste pentru identificarea perioadei ovulației, teste pe care le poți cumpăra de la farmacie și care te ajută să monitorizezi fiecare zi.
- Măsoară temperatura bazală (care crește în perioada ovulației) și păstrează un calendar cu toate aceste valori. Chiar dacă ciclul este neregulat, vei observa o creștere a temperaturii chiar și cu un grad în perioada fertilă.
- Poziția cervixului și consistență mucusului cervical pot să indice perioada fertilă dintr-o lună: cervixul este ridicat, moale și acoperit cu mucus semi-transparent și de consistența albușului de ou.
- Durerile abdominale și sensibilitatea sânilor pot fi specifice perioadei ovulației, dar este mai dificil de identificat perioada fertilă doar pe baza acestor simptome fiindcă sunt comune altor boli sau modificări în organism.
Așadar, chiar dacă ai un ciclu menstrual neregulat, nu îți pierde speranța unei sarcini. Găsește cauza dereglării menstruației, tratează afecțiunea și monitorizează ciclul menstrual pentru a identifica ziua ovulației.
Citește și despre: Ovulatia - cum identificam perioada fertila
Comentarii legate de Ciclul menstrual neregulat: soluții să rămâi gravidă.
Buna seara dragele mele! Sunt foarte ingrijorata.. tot incerc de 7-8 luni sa raman insarcinata si nu reusesc deloc! :( eu si sotul nu avem nici o problema de sanatate pentru a nu putea concepe un copilas. De 1 luna am ciclul neregulat.. si nu.mi dau seama cand am zilele fertile.. ideea estea ca m am uitat pe calculator si imi apare ca urmatoarea zi fertila a ciclului neregulat este pe 02.11. Imi puteti da vre.un sfat? Sunt foarte deprimata imi doresc enorm sa devin mamica