16 sfaturi sa te mentii in forma dupa o dieta
Intrucat problema pierderii in greutate este una frecvent intalnita pentru multe mamici, am observat ca o alta problema este si mentinerea in forma dupa o dieta. Chiar si atunci cand femeile reusesc sa slabeasca, ele sunt nemultumite ca la scurt timp castiga din nou in greutate.
Iata cateva sfaturi daca vrei sa te mentii in forma dupa o dieta.
Micul dejun este cea mai importanta masa
Micul dejun este considerat cea mai importanta masa a zilei. In incercarea de a taia de pe lista meniului cateva calorii, multe mamici gresesc si sar peste mese, mai ales peste micul dejun. Micul dejun este o masa importanta intrucat organismul preia energie pentru tot restul zilei. Nu se asimileaza din ceea ce se ingera in aceasta parte a zilei. Energia preluata este folosita ca si”comustibil” pentru tot restul zilei. Asadar, a servi micul dejun nu inseamna a lua in greutate. Din contra, a servi mesele dupa un orar inseamna a controla senzatia de foame evitand astfel fluctuatiile de greutate.
Cu alte cuvinte, pentru a continua sa te mentii in forma trebuie sa respecti cele 3 mese principale. Micul dejun trebuie sa reprezinta o masa consistenta cu fructe proaspete, cereale integrale, lapte degresat si seminte sau nuci. O alta varianta ar fi sa mananci sandvisuri cu legume si proteine sanatoase ( piept de pui la gratar, ton sau branza). Micul dejun poate fi reprezentat si de o omleta cu legume.
Important: nu bea cafea inainte sa mananci si incearca sa nu depasesti o ora de la trezire. Astfel, metabolismul este stimulat pentru a arde mai usor caloriile.
Seteaza-ti obiective reale privind slabitul
Nu te stresa incercand sa pierzi deodata toate kilogramele in plus sau sa nu mai iei in greutate nici macar un gram. Nu vei reusi. De asemenea, te vei stresa si demotiva, iar odata ce nivelul de stres creste, organismul va avea tendinta sa ia in greutate. Evita asadar sa crezi ca vei slabi constant zi de zi. Sunt zile cand poti sa iei in greutate, altele cand mai slabesti. Important este sa vezi o evolutie buna pe parcursul a mai multor saptamani.
Cantareste-te o data pe saptamana
Cantaritul in fiecare zi nu este o solutie, ba chiar poate fi demotivant sa faci asta tot timpul. Este un lucru gresit intrucat nu vei vedea de fiecare data rezultatele pe care le astepti. Iar asta te poate determina sa renunti la un stil alimentar echilibrat si sa revii la vechile obiceiuri nesanatoase. O dieta te ajuta sa slabesti, dar de tine depinde sa te si mentii.
Nu trisa!
Orice dieta poate fi dificila. Trebuie sa renunti la alimente care sunt gustoase dar nu aduc un aport nutritiv. Gata cu semipreparatele, dulciurile, snacksurile, chipsurile si sucurile carbogazoase. Faci curat prin rafturi si in frigider, ocolesti orice bomba calorica. Daca ai terminat insa o dieta, nu inseamna ca poti sa accepti din nou aceste mancaruri. De fiecare data cand ingenunchezi in fata ispitelor culinare dai cu piciorul la toate eforturile facute pana atunci.
Incearca sa fii sincera cu tine insati si sa iti invingi neputintele. Poti gusta din ceea ce iti place, daca ai o zi in care mananci echilibrat.
Importanta gustarilor
Ca sa controlezi cat mai usor foamea, trebuie sa servesti intre mese cel putin 2 gustari. Gustarile reprezinta portii mici cu mancare care te ajuta sa reglezi senzatia de foame, evitand abuzurile.
Astfel, intre micul dejun si pranz trebuie sa servesti o gustare, apoi intre pranz si cina cea de-a doua gustare. O gustare poate insemna un mar, cateva felii de fruct, cativa biscuiti din faina de ovaz, cateva migdale, un pahar cu lapte, un shake de fructe, nuci sau un iaurt mic.
Odihneste-te suficient
Lipsa de somn creste nivelul de cortizol in corp si organismul incepe sa ia in greutate. Practic, creste nivelul de stres in corp. Odihneste-te bine, dormi pe noapte cel putin 7 ore. Ai nevoie de odihna pentru ca in timpul somnului corpul arde din calorii. Asadar, fa-ti un program de somn pe care sa il respecti.
Nu mai manca dupa 18:00
Ultima masa a zilei trebuie servita pana ora 18.00. Dupa aceasta ora organismul incepe sa stocheze depozite de grasimi. Cina trebuie sa fie o masa consistenta dar usoara. Poti servi o salata de legume sau peste cu legume.
Consuma suficiente lichide in timpul zilei
Lipsa de apa in corp duce la deshidratare. Corpul resimte o oboseala cand nu este hidratat. In plus, organismul are nevoie de lichide in mentinerea unui metabolism normal functional . Pentru a scapa de toxine si de resturile de mancare, organismul are nevoie de suficiente lichide. In completarea apei poti servi sucuri din fructe si legume, shake-uri de fructe, ceaiuri, lapte degresat sau lapte vegetal.
Gaseste motive sa pastrezi un stil alimentar echilibrat!
Daca ai prin sifonier o rochie care iti place si vrei sa iti vina bine in continuare, seteaza-ti ca obiectiv sa reusesti sa te mentii in forma pentru a imbraca acea rochie. Obiectivul tau va ramane sa porti aceeasi masura la haine.
Consuma supe si salate
Serveste zi de zi supe si salate. Atat salatele cat si supele au un nivel ridicat de apa, sunt sarace in grasimi si iti furnizeaza vitamine.
Evita sa adaugi multe grasimi in supe (smantana). De asemenea, renunta la dressingurile pentru salate pe care le achizitionezi din comert. Acest fel de dressinguri sunt pline de sare, conservanti si grasimi. Prepara-ti singura dressingul din putin ulei de masline, sare, otet sau suc de lamaie si piper.
Renunta la carbohidratii rafinati
Renunta la tot ce inseamna carbohidrati rafinati. Sucurile carbogazoase, produsele de panificatie din faina alba, zaharul alb, produsele de patiserie, dulciurile si restul de cereale rafinate (orez alb etc) trebuie excluse. Consuma mai putina paine sau deloc.
Alege ovazul in locul painii
Ovazul regleaza digestia si previne senzatia de foame gratie fibrelor. Consuma faina de ovaz, biscuiti din faina de ovaz, covrigi din faina de ovaz sau fulgi de ovaz. Incepe dimineata cu un bol cu fulgi de ovaz si lapte degresat. Poti inlocui laptele degresat cu laptele de soia sau laptele de migdale.
Mananca proteine in mod echilibrat
Proteinele te ajuta sa pierzi in greutate rapid. In plus, acestea sunt”combustibil” pentru muschi.
Carnea, ouale, lactatele, pestele, lintea, soia, nautul, fasolea, ciupercile si oleaginoasele sunt cateva exemple de alimente bogate in proteine. Ouale au foarte multe proteine. Poti consuma oua la micul dejun. La pranz se poate servi un file de somon la gratar cu o salata. Mai poti servi o supa-crema de ciuperci sau de linte. Carnea este de preferat sa fie consumata mai rar (de 2-3 ori pe saptamana) si sa alegi mai degraba proteinele de origine vegetala (lapte de soia, tofu, lapte de migdale, seminte, nuci, alune etc).
Mergi la sala sau gaseste un sport preferat
Pentru a ramane in forma, nu este suficient doar sa mananci echilibrat. Trebuie sa faci sport, si nu doar alergat pe banda 15 minute, ci exercitii care sa depaseasca limita ta de confort. Ramai activa prin a face sport cat mai des. Practicand sport iti cresti rata metabolismul si astfel se ard mai usor caloriile. Poti bifa pe lista si activitati fizice pe care sa le faci in timpul liber: sa urci si sa cobori scarile, sa mergi pe jos, sa alergi, sa sari coarda, sa mergi pe bicicleta, sa ridici gantere etc.
Alaptatul arde caloriile
Daca esti proaspat mamica si ai vrea sa stii cum iti poti recupera silueta, alapteaza-ti bebelusul. Dietele nu sunt recomandate in timpul alaptarii. Prin alaptat se ard din calorii si astfel vei reusi usor-usor sa revii la forma initiala, dar sa te si mentii.
Gateste cat mai sanatos
Gateste hrana intr-o maniera sanatoasa renuntand la prajeli. Prajitul in ulei este periculos pentru sanatate. Poti gati mancarea pe gratar, in cuptor sau la aburi. Procedand astfel nu numai ca te hranesti sanatos, dar reduci din numarul de grasimi din meniu care si asa creste riscul de a lua in greutate. Insa cel mai sanatos mod este sa renunti cat mai mult la prepararea termica a alimentelor daca vrei sa te bucuri de toate proprietatile lor nutritive.
Vrei sa afli mai multe idei de retete culinare care sa te ajuta sa iti pastrezi greutatea in limitele acceptate? Gaseste retetele culinare potrivite aici.
Comentarii legate de 16 sfaturi sa te mentii in forma dupa o dieta