10 metode pentru a tine dieta zilnica sub control
Dieta zilnică este o provocare pentru fiecare din noi însă cel mai dificil este să ţinem în frâu excesele culinare. Atunci când ne este poftă de dulce, optăm pentru ciocolată deşi un fruct este mult mai sănătos şi conţine suficient dulce încât să ne satisfacă nevoia. O pizza este gustoasă şi irezistibilă dar jumătate este suficientă pentru a ne satisface foamea.
Dacă ne analizăm corpul şi identificăm nevoile lui, ne va fi mai uşor să inţelegem unde greşim în dieta noastră zilnică şi care sunt lucrurile importante de care trebuie să ţinem cont.
Iată cele mai bune metode pentru a ţine dieta sub control
Apreciază mâncarea
Cu cât ne îngrijorăm mai mult legat de nutriţie cu atât mai mult se pare că facem excese în ceea ce priveşte mâncarea. De mult ori când urmăm o dietă strictă constatăm că facem mai multe excepţii decât să o respectăm. Apoi ne simţim frustraţi că nu reuşim să ducem până la capăt ce ne-am propus. Adevărul este că nu apreciem cu adevărat alimentele sănătoase pentru organismul nostru. Morcovii sunt recomandaţi în orice dietă dar dacă nu ne face plăcere să îi mâncăm nu vom reuşi niciodată să păstrăm o dietă. Insă există atât de multe reţete pe care le putem folosi, încât chiar şi legumele care nu ne plac le putem găti într-un mod gustos.
Aspectul contează
Intotdeauna vom alege o prăjitură în loc de o supă fiindcă arată mult mai apetisant, nu-i aşa? Aspectul contează atunci când alegem un fel de mâncare, de aceea dieta noastră zilnică trebuie compusă din preparate care arată bine chiar dacă nu conţin grăsimi, ciocolată şi mult colesterol.
Verde întotdeauna
Spanacul, broccoli, salata verde, varza şi ardeii sunt ingredientele perfecte pentru dieta ta. Nu trebuie consumate toate în aceeaşi zi dar oricând ai ocazia să introduci legume verzi în meniul tău, profită de moment. Combină însă ingredientele dacă vrei să ai mereu ceva nou în alimentaţia ta – nu trebuie să mănânci zi de zi broccoli cu gorgonzola sau varză proaspătă cu mărar, alege combinaţii inedite care să aibă un gust pe placul tau.
Gustări rapide
De cele mai multe ori dieta noastră o ia razna fiindcă optăm pentru gustări rapide şi deloc sănătoase pentru corpul nostru. O pungă de snacksuri, covrigei cu sare, un corn cu ciocolată sau un hamburger – alegeri teribile pentru dieta noastră şi de multe ori ajung să facă parte din obişnuinţă nu doar excepţii. Cum poţi alege o gustare sănătoasă? Pregătind momentul din timp. Cu siguranţă înainte de a pleca de acasă te aştepţi să îţi fie foame în timpul zilei, la serviciu. Pregăteşte de acasă o gustare pentru ziua respectivă – o salată, un sandviş cu legume sau chiar fructe proaspete.
Hidratează-te
Hidratarea ajută digestia, eliminarea toxinelor şi menţinerea unui metabolism bun. Să bei însă sucuri acidulate şi alcool nu înseamnă că te hidratezi. Alege oricând un cocktail din fructe proaspete stoarse, o cană cu lapte, ceai sau un iaurt dacă vrei să bei ceva diferit în ziua respectivă. Stiu, este greu de renunţat la cafea, dar o ceşcuţă dimineaţa este suficientă pentru întreaga zi.
Varietatea este secretul
O dietă bogată în alimente va fi nu doar sănătoasă şi gustoasă dar va acoperi nevoile organismului tău. Fructe, legume, seminţe, condimente – toate trebuie să compună meniul tău dacă doreşti să nu ai tentaţii. O mâncare bogată în culori este opţiunea ideală pentru fiecare masă.
Nu te compara cu ceilalţi
Dacă prietena ta cea mai bună măncâncă soia şi bea ceai de soc, nu înseamnă că este cea mai bună opţiune şi pentru tine. Alege alimente sănătoase, variate şi care să îţi facă plăcere atunci când le mănânci. Nu te compara cu ceilalţi în materie de alegeri culinare, optează pentru acele mâncăruri care te fac să te simţi bine şi care îţi ajută metabolismul.
Incearcă lucruri noi
Nu îţi place peştele dar mi-e greu să cred că ai refuza toate reţetele de peşte din lume. In plus, fructele de mare nu au acelaşi gust iar dacă ai ocazia să mănânci raci sau scoici, nu refuza oferta. Include în alimentaţia ta şi mâncăruri pe care nu le alegi în mod obişnuit dar care s-ar putea să te cucerească.
Porţie mică sau cel mult medie
Chiar dacă mergi la restaurant sau găteşti acasă, alege porţia mică sau cel mult medie dacă simţi că eşti foarte înfometat. Stomacul tău are nevoie de timp pentru a semnala că s-a săturat, de aceea se recomandă să mănânci cât mai încet. Nu întotdeauna avem însă timp şi răbdare. În acest caz, indicat este să alegem o porţie mai mică şi dacă după o oră de la masă ne este încă foame, să alegem încă o gustare sănătoasă.
Flexibilitate
Oricât am încerca, nu vom reuşi zi de zi să avem o dietă echilibrată. Tentaţii vor fi întotdeauna dar este important să fim conştienţi de ele şi să nu simţim frustare. E normal să vrem să mâncăm o prăjitură din când în când, dar nu avem nevoie de o cutie întreagă ci doar să gustăm o bucăţică. Imparte cu ceilalţi de fiecare dată când ai ocazia – clătita este sigur mai bună atunci când o mănânci împreună cu partenerul tău sau cu cea mai bună prietenă.
Comentarii legate de 10 metode pentru a tine dieta zilnica sub control