Dieta bazata pe calitate, nu cantitate
E greu sa pastrezi o dieta stricta atunci cand esti inconjurat de atat de multe alimente apetisante si tentatii. Oricat am incerca sa avem un regim zilnic echilibrat, chiar si o zi mai incarcata la serviciu ne va da peste cap programul zilnic privind alimentatia.
Mancam pe fuga, uneori nu avem timp sa gatim o cina sanatoasa si alegem ca alternativa o pizza, alteori pranzul consta intr-un meniu de fast-food. De ce sa nu recunoastem, avem nevoie de foarte multa stapanire de sine atunci cand optam pentru o anumita dieta.
Care este insa alternativa? Sa mancam in functie de calitate nu de cantitate. Mai exact sa mancam putin si bun, sa echilibram treptat balanta intre mancaruri cu multe calorii dar nesanatoase (insa pe care nu reusim sa le excludem din alimentatie fiindca ne plac) si cele care contin elementele necesare organismului.
De ex: iti place sa mananci unt? Daca vei decide sa renunti la acest aliment fiindca duce la ingrasare, poate vei rezista o saptamana, doua, poate chiar o luna. Dar cand vei ceda tentatiei, s-ar putea sa nu iti ajunga un singur pachet. Ce poti face? Nu renunta deloc la alimentele pe care le mananci cu placere!
Ce presupune dieta bazata pe calitatea alimentelor
1 Prima regula este aceea de a nu renunta complet la alimentele pe care le mananci cu placere.
In exemplul de mai sus, daca iti place untul, asigura-te ca pachetul de unt este de calitate si ca are in compozitie cat mai putini aditivi. Nu manca o felie intreaga de unt la un anumit moment ci serveste gustari mici, sub forma de dumicati de paine cu unt pe parcursul zilei – de ex cateva gustari dimineata si eventual 1-2 seara. Iti vei satisface pofta dar nu vei abuza de grasimile continute de unt.
2 A doua regula este aceea de a compune un meniu echilibrat.
Iti place sa mananci cartofi prajiti cu salata si branza? Ar fi un calvar sa renunti la acest obicei si chiar daca temporar vei reusi, cand tentatia nu mai poate fi controlata, cu siguranta vei abuza mancand o portie uriasa de cartofi. Combinatia este evident un cocktail de grasimi si calorii dar are un gust extraordinar, nu-i asa? Solutia este sa compui un meniu echilibrat. Portia de salata sa fie cea mai mare parte a meniului tau, branza este suficienta sa fie rasa (o bucata cat mai mica, incat sa dea gustul dorit) iar cartofii sa reprezinte cel mai mic procent (eventual un singur cartof taiat felii subtiri si multe). Vei simti aceeasi satisfactie dupa masa dar cea mai mare cantitate de mancare la acea masa va consta in combinatia sanatoasa de legume din salata.
3 Gustul conteaza atunci cand alegem o dieta
Nu suntem robotei. Oricat ne-am dori sa slabim, daca mancarea nu are gust sau chiar ne provoaca repulsie, acel regim nu va avea succes. Placerea de a manca trebuie sa ramana cand alcatuim dieta zilnica. Putem manca sanatos si gustos, daca alegem combinatiile potrivite de alimente. Un cocktail de fructe este mai gustos decat o bautura acidulata si este cu siguranta mult mai sanatos. O prajitura ce contine seminte si ingrediente naturale poate sa fie foarte gustoasa daca o preparam dupa o reteta potrivita. Chiar si o friptura de porc, gatita corect si consumata intr-o cantitate mica, in combinatie cu alte alimente potrivite care ajuta digestia, poate sa fie gustoasa si sa ofere necesarul de calorii fara sa ne duca la ingrasare.
4 Gustarile sanatoase dintre mese
Meniul zilnic compus din trei mese principale si doua gustari este de multe ori o dorinta si nu o realitate. De cate ori se intampla sa uiti de micul dejun sau sa sari peste pranz. Sa iei cina seara foarte tarziu sau sa rontai la serviciu pungi intregi de covrigei. Uneori constati chiar contrariul – ca sunt zile in care ajungi sa mananci doar cateva gustari dar ca nu slabesti.
Asigura-te ca toate gustarile dintr-o zi sunt sanatoase, mai ales ca in cele mai multe cazuri iti cunosti programul zilnic. Pregateste de acasa gustari potrivite pentru ziua ce va urma: morcovi taiati felii, nuci, prajiturele gatite acasa care sa nu contina aditivi si grasimi, salate de legume sau de fructe gata sa fie mancate.
5 Alege sa mananci chiar si la restaurant intr-un mod sanatos
Un meniu la un restaurant este plin de tentatii dar daca alegi cea mai buna varianta vei manca o masa gustoasa si consistenta. Daca mananci singura, comanda pe rand si nu toate felurile de la inceput. Alege o supa pentru inceput si asteapta 10-15 minute dupa ce o mananci pentru a vedea daca mai ai nevoie sau nu de un alt fel de mancare. Satietatea apare la 10-15 minute dupa ce termini de mancat, de aceea daca servesti un fel de mancare dupa altul, organismul tau nu va avea timp sa iti trimita semnalul ca s-a saturat.
Daca mergi la masa cu partenerul de viata sau prietenele, atunci strategia poate fi si mai simpla. Comandati cateva feluri de mancare si serviti putin din fiecare. Daca iei masa cu trei prietene, cate o salata de legume pentru fiecare si o singura portie de friptura (pe care o impartiti) va fi suficient incat sa va saturati si sa nu va ingrasati.
6 Cea mai importanta regula este insa calitatea alimentelor consumate. Inlocuieste alimentele pline de aditivi sau prelucrate in exces cu alternative la fel de gustoase dar mult mai sanatoase. Daca iti place sa consumi un anumit aliment, cumpara varianta cu cel mai bun continut de ingrediente iar daca este un aliment cu bogat continut caloric, mananca-l in cantitati mici.
Tu ce strategie aplici daca vrei sa mananci un anumit aliment ce contine multe calorii dar este preferatul tau? Propune o reteta de mancare sau desert care sa poate fi consumata drept gustare in diferite diete de slabit.
Comentarii legate de Dieta bazata pe calitate, nu cantitate