Top 10 alimente bogate în potasiu
Potasiul este un element esenţial şi responsabil pentru câteva funcţii cheie în organismul uman. In general, nu consumăm suficient de multe alimente bogate în potasiu. Potasiul este necesar pentru creşterea oaselor, reglarea tensiunii arteriale, menţinerea sănătăţii inimii, muşchilor şi sistemului nervos. In plus, ajută la reducerea riscului de apariţie a diabetului, osteoporozei, hipertensiunii.
Insistutul de medicină american a stabilit în 2004 că adulţii au nevoie de un aport zilnic de potasiu de 4.7 grame/zi. Cea mai cunoscută sursă de potasiu este banana, dar sunt şi alte alimente care pot furniza cantitatea zilnică din acest element. Iată o listă de 10 alimente pe care le recomandăm datorită conţinutului bogat de potasiu.
Cartoful copt cu tot cu coajă este o sursă bună de potasiu dar nu trebuie asociat cu sare, unt sau ulei. Un cartof mediu conţine cam 900 de mg de magneziu, adică mai puţin de un sfert din necesarul zilnic. Cartoful dulce este mai puţin bogat in potasiu dar are o cantitate mult mai mare de beta-caroten.
Avocado este un fruct bogat în vitamine şi este recomandat pentru a fi consumat zilnic. Este un bun ingredient care ajută la reducerea riscului de cancer şi a nivelului de colesterol. Un avocado mediu va avea cantitatea dublă de potasiu a unei banane şi poate fi inclus în diverse mod în dietă.
Fasolea albă este o excelentă sursă de proteine şi fibre, dar şi minerale. Fasolea scade riscul apariţiei bolilor cardio-vasculare şi este săţioasă, mai ales pentru că nu conţine zahăr.
Dacă vrei să mănânci fructe bogate în anti-oxidanţi şi care sunt un real ajutor pentru metabolism, atunci stafidele sunt alegerea ideală. Sunt foarte bogate în potasiu şi sunt o alternativă bună pentru copii de a îndulci mâncarea şi de a evita zahărul sau alte substanţe care îndulcesc.
Multe legume îşi pierd din propreităţi atunci când sunt gătite, dar nu este şi cazul spanacului. Prin gătire sunt eliberate vitaminele şi mineralele , mai ales potasiul. Muşchii sunt ajutaţi de consumul de potasiu pentru că acesta contribuie la creşterea nivelului de acid lactic. Spanacul este o sursă bună şi de antioxidanţi iar în combinaţie cu vitamina C va ajuta la absorbţia mai bună a fierului din legume.
Somonul conţine acizi graşi Omega-3 şi multe alte elemente nutriţionale, dar este şi o sursă de potasiu perfectă pentru alimentaţia ta. Uleiul de somon este recomandat şi pentru dezvoltarea neurologică a copiilor.
Fisticul poate fi consumat sub formă de gustare dar fără sare. Este bogat in grăsimi şi de aceea trebuie consumat cu moderaţie. Dintre toate tipurile de nuci, fisticul are cea mai mare concentraţie de potasiu.
Sucul de portocale are o cantitate mare de vitamina C dar şi potasiu. Amestecat cu alte citrice sau servit pur şi simplu ca băutură răcoritoare, sucul de portocale este o alegere bună şi pentru copii.
Ciupercile sunt bune a fi consumate atât crude cât şi gătite. O cană de ciperci asigură 30% din cantitatea de potasiu necesară în consumul zilnic.
Banana este cea mai cunoscută sursă de potasiu, este uşor de consumat fiindcă nu trebuie gătită şi poate fi amestecată cu alte fructe în băuturi naturale.
Alte alimente care conţin potasiu sunt roşiile, broccoli, perele, caise. Partea bună este că multe din aceste alimente le consumăm oricum, chiar dacă nu ştim întotdeauna ce cantitate de potasiu conţin.
Dacă mâncăm echilibrat – atât fructe cât şi legume – vom fi siguri că acoperim nevoia zilnică de potasiu şi alte vitamine esenţiale organismului.
Comentarii legate de Top 10 alimente bogate în potasiu