Cum sa tratezi raceala copilului tau

Când copilul are o rǎcealǎ, oricât de stǎpâni pe situaţie am fi, suntem ȋngrijoraţi peste mǎsurǎ. Deşi ȋn cazul nostru ne tratǎm cu un ceai şi o baie fierbinte, ȋn cazul copilului de multe ori simţim cǎ nu facem suficient pentru a-l vindeca.
Primul lucru care se impune ȋn cazul unei rǎceli este controlul medical fiindcǎ anumite simptome se potrivesc şi cu alte afecţiuni. Totuşi, nu de fiecare datǎ ajungem la medicul pediatru pentru indicaţii şi tratament şi de multe ori facem greşeala de a merge direct la farmacie de unde cumpǎrǎm produse „recomandate” pentru rǎcealǎ.
Medicamentele sunt produse pentru a trata boli dar atunci când efectele adverse (pe termen scurt sau lung) afecteazǎ starea de sǎnǎtate a copilului tǎu sau ȋi compromit ireversibil imunitatea, te vei gândi de douǎ ori ȋnainte sǎ mai cumperi medicamente fǎrǎ reţetǎ. Nu orice sirop cu antibiotice şi gust de portocalǎ este bun pentru copilul tǎu sau pentru bebeluş.
In cazul unei simple rǎceli, stai departe de medicamentele agresive cu sistemul imunitar al copilului (cum ar fi antibioticele sau analgezicele). Multe din ele au fost chiar interzise pentru administrare copiilor mai mici de 2 ani.
Sunt şi alte metode prin care copilul tǎu se poate vindeca şi ȋn plus, ȋşi poate fortifica sistemul imunitar.
Iatǎ câteva soluţii de tratament pentru rǎcealǎ!
Apa sǎratǎ ajutǎ la eliminarea mucusului nazal. Se pot face inhalǎri cu aburi de apǎ cu sare sau se poate introduce nasul copilului (dacǎ este mai mǎricel) ȋntr-un vas cu apǎ sǎratǎ, fǎrǎ sǎ inhaleze, pentru câteva secunde. Varianta mai confortabilǎ este spray-ul cu apǎ sǎratǎ din farmacii, dar varianta lipsitǎ de ȋmbunǎtǎţiri (adicǎ alte medicamente suplimentare).
Mucusul trebuie eliminat constant fiindcǎ ajutǎ nu doar la tratarea rǎcelii dar şi la o respiraţie corectǎ şi deci o stare generalǎ mai bunǎ a copilului. La bebeluşi se poate folosi pipeta sau batista bebelusului pentru a extrage mucusul din nǎsuc. Nu sunt recomandate sistemele de absorbţie care se conecteazǎ la aspirator fiindcǎ extrag cu mult mai multǎ forţa mucusul, pot provoca sensibilitate pe termen lung şi uneori se poate ajunge la complicaţii (se produce mucus ȋn exces).
Noaptea copilul trebuie sǎ doarmǎ cu capul un pic ridicat, astfel ȋncǎt sinusurile sǎ fie eliberate şi sǎ poatǎ respira corect.
Apa este o soluţie atât de banalǎ ȋncât de multe ori nu este consideratǎ tratament, dar efectele unei bǎi cu aburi şi sare sunt incredibil de bune. Nu doar calmeazǎ tusea şi ajutǎ la expectorare, dar aburii umidificǎ treptat cǎile respiratorii. Apa este beneficǎ nu doar ȋn exterior ci şi ȋn interior. Copilul trebuie sǎ bea apǎ, ceai, lapte sau lapte matern (dacǎ este bebeluş) des şi ȋn cantitǎţi mai mici pentru a se hidrata şi pentru a elimina starea de obosealǎ generalǎ asociatǎ unei rǎceli.
Mierea este un remediu natural care ajutǎ la creşterea imunitǎţii dar nu trebuie administratǎ bebeluşilor mai mici de 1 an (uneori chiar 2 ani). O linguriţǎ de miere ȋnainte de culcare reduce tusea pe parcursul nopţii. Cantitatea de miere trebuie ajustatǎ ȋn funcţie de vârsta copilului, astfel: ¼ linguriţǎ de miere pentru copiii cu vârsta de 1-2 ani, copiii cu vârsta de 2-5 ani pot primi ½ linguriţǎ de miere iar copiii mai mari nu au restricţii.
In caz de febrǎ sau dureri musculare se poate administra un sirop care conţine ibuprofen ȋnsǎ doar cu prescripţie medicalǎ (pentru a evita supradozarea sau administrarea greşitǎ). Niciodatǎ nu se administreazǎ aspirinǎ fiindcǎ poate cauza sindromul Reye sau disfuncţii grave ale ficatului şi creierului.
O veche obişnuinţǎ dobânditǎ din bunici este scǎderea febrei cu şosete ȋnmuiate ȋn spirt sau oţet dar mǎsura este contraindicatǎ fiindcǎ poate produce iritaţii ale pielii (mai ales ȋn cazul bebeluşilor). Se pot face ȋmpachetǎri cu prosoape ȋnmuiate ȋn apǎ calduţǎ (mai ales ȋn cazul bebeluşilor) care acoperǎ braţele şi picioarele (doar extremitǎţi) şi care se lasǎ câteva minute pânǎ absorb cǎldura corpului şi apoi se umezesc iar. Se repetǎ procedeul de 5-6 ori sau pânǎ când se observǎ o scǎdere a temperaturii. Se poate opta şi pentru o baie ȋn apǎ cǎlduţǎ (35-36 de grade, nu mai rece) dacǎ bebeluşul nu se agitǎ şi nu plânge. Sunt interzise la bebeluşi frecţiile cu spirt sau oţet fiindcǎ se poate ajunge la comǎ etilicǎ sau arsuri ale pielii.
Somnul face şi el parte din tratamentul rǎcelii! Nu trebuie subestimat fiindcǎ organismul copilului tǎu are nevoie de odihnǎ, mai ales dacǎ tuşeşte ȋn timpul nopţii sau are nasul ȋnfundat.Dacǎ ȋnsǎ copilul este mult prea somnolent şi extrem de greu de trezit, este bine sǎ anunţi medicul pediatru.
Sfaturile de mai sus sunt benefice atunci când copilul are o rǎcealǎ. Dacǎ apar ȋnsǎ simptome suplimentare (diaree, vomǎ, crize de astm, leşin) trebuie consultat medicul pediatru. Ascultaţi-vǎ instinctul matern; atunci când simţiţi cǎ ceva nu este ȋn regulǎ, consultaţi medicul! Mai bine sǎ fie o alarmǎ falsǎ decât sǎ aparǎ complicaţii, nu-i aşa?
Comentarii legate de Cum sa tratezi raceala copilului tau