Batista bebelusului – pro sau contra?
Batista bebelusului (aspirator nazal pentru bebelusi) este un dispozitiv pe care tot mai multe mamici il folosesc pentru a curata nasul bebelusului atunci cand este racit.
Este un aparat care a aparut in ultimii ani si a devenit tot mai popular fiindca te ajuta la ingrijirea bebelusului. In prezent sunt mai multe tipuri de aspirator nazal – manual, electric, conectat la aspiratorul casnic.
Scopul acestui aparat este acela de a extrage mucusul din narile bebelusului in cazul in care este racit si are nasul infundat.
In plus, in cazul unor secretii nazale abundente, bebelusul are o stare de disconfort mai mare, nu poate sa manance bine sau sa doarma, are probleme de respiratie, risca sa se imbolnaveasca de otita sau poate avea chiar si senzatia de voma din cauza secretiilor care pot ajunge in gat.
Cand se foloseste batista bebelusului?
Batista bebelusului se poate folosi pentru bebelusi pana la 6 luni fiindca in aceasta perioada ei nu stiu sa respire pe gura foarte bine si astfel nasul infundat provoaca un disconfort foarte mare.
Aspiratorul nazal are astfel rolul de a extrage mucusul nazal ajutand bebelusul sa respire in caz de raceala sau gripa. Totusi, utilizarea lui se impune doar atunci cand mucusul este lichid si poate fi extras fara sa provoace rani narilor. Trebuie folosita astfel o solutie salina (apa cu sare sterila sau ser fiziologic; picaturi pentru nas) pentru inmuierea secretiei nazale daca aceasta are o consistenta mai solida.
In functie de tipurile de aparate, exista mai multe tipuri de aspiratoare nazale.
Aspiratorul nazal – tipuri si moduri de folosire
Apiratorul nazal poate sa fie manual sau electric si difera in functie de modul de functionare si folosire. Cele manuale pot fi folosite de parinte cu mana – prin apasarea unei pompe - sau cu gura – o metoda eficienta desi poate sa para dezgustatoare, dar sistemul de functionare permite igiena completa. Cele electrice functioneaza pe baza de baterii sau sunt conectate la aspiratorul casnic.
Aspiratoarele nazale manuale
Aspiratoarele nazale manuale au un pret mai redus, sunt usor de transportat si pot fi frecvent inlocuite daca se doreste o masura suplimentara de igiena.
Aspiratorul nazal cu pompita are un tub subtire care se introduce in nara bebelusului. Intai se apasa pe pompa pentru a elimina aerul, apoi capatul moale se intoduce in nara bebelusului si ulterior se elibereaza presiunea de pe pompa astfel incat sa aiba loc aspirarea usoara a secretiilor nazale.
Aparatul este relativ ieftin (8-12 lei) si este usor de folosit. Este eficient in curatarea mucusului nazal si poate fi curatat dupa folosire dar are o capacitate mica de sterilizare. Oricand se poate inlocui dat fiind pretul accesibil. Dezavantajul este acela ca trebuie utilizat de mai multe ori pentru fiecare nara fiindca extrage o cantitate mica de mucus.
Aspiratorul nazal cu suctiune - Desi multi parinti sunt reticenti in ceea ce priveste folosirea acestui dispozitiv, este un aparat eficient. Este format dintr-un tub care are doua capete – unul subire care se introduce in nasul bebelusului si unul folosit pentru parinte, care se introduce in gura si care permite aspirarea. Intre cele doua capete exista un filtru special care nu permite mucusului sa ajunga in gura parintelui. In plus, parintele poate sa ajusteze forta de aspirare in functie de cum se simte copilul. Dezavantajul este acela ca in cazul unei boli contagioase, parintele poate sa inspire virusi.
Pretul este accesibil (intre 30 si 60 de lei), este usor de folosit fiindca nu trebuie sa scoti capatul din narile bebelusului decat atunci cand ai aspirat tot.
Aspiratoarele nazale electrice
Aceste dispozitive functioneaza pe baza de baterii si sunt usor de transportat si folosit. Capatul moale din silicon se introduce in nara bebelusului, apoi se apasa un buton si trebuie tinut pe pozitie pana cand aspira mucusul. Anumite aparate au si melodii care distrag atentia bebelusului si produc un disconfort pe termen scurt mai mic.
Pretul este un aspect care trebuie luat in considerare (intre 200 si 500 de lei ) , de aceea nu sunt accesibile pentru toti parintii. In plus bateriile trebuie sa fie de foarte buna calitate fiindca de ele depinde puterea de aspirare; chiar si asa, acestea trebuie inlocuite relativ frecvent.
Aparatul se curata usor, este usor de transportat si produce un zgomot redus dar care este acoperit de melodiile dedicate linistirii bebelusului.
Batista bebelusului
Batista bebelusului este un dispozitiv care se conecteaza la aspiratorul casnic la un capat iar celalalt capat se introduce in nara bebelusului. Puterea de aspirare este mai mare decat in cazul celorlalte dispozitive dar nu deranjeaza bebelusul.
Desi metoda poate sa para neigienica, defapt aspiratorul casnic aspira aerul si nu sufla, de aceea nu exista riscul contaminarii cu bacterii. Este usor de curatat si se poate steriliza. In plus are un pret accesibil parintilor.
Dezavantajul este ca nu poate fi folosit in deplasare si ca operatiunea in sine este zgomotoasa (nivelul de zgomot al aspiratorului casnic) – de aceea folosirea pe timpul noptii poate fi problematica.
Avantajele si dezavantajele folosirii dispozitivului batista bebelusului
Batista bebelusului are urmatoarele avantaje:
- Puterea de aspirare mare care ajuta la curatarea mucusului nazal – astfel bebelusul nu va mai simti disconfortul unui nas infundat.
- Folosirea nu este dureroasa si puterea de aspirare nu afecteaza bebelusul.
- Permite extragerea secretiilor situate mai adanc in nas.
- Este usor de folosit si are un pret accesibil.
Dezavantajele sunt urmatoarele:
- Zgomotul produs de aspirator poate sa sperie bebelusul si creeaza disconfort mai ales noaptea.
- Nu poate fi folosit in deplasare daca nu exista un aspirator casnic.
- Folosit o perioada indelungata de timp (si fara sa fie o metoda neaparat necesara) poate provoca rani si iritatii sau chiar probleme mai grave la nivel cailor nazale.
- Utilizarea lui trebuie sa aiba loc doar daca celelalte metode utilizate pentru desfundarea nasului nu au avut efect si bebelusul simte un disconfort prea mare.
Parerea specialistilor despre batista bebelusului
Sunt specialisti care le recomanda mamicilor folosirea acestui aparat in primii ani de viata, pe cand sunt si medici pediatri care nu recomanda utilizarea lui decat in cazuri extreme - cand este neaparat necesar.
Printre cele mai disputate opinii sunt acelea ca mamicile folosesc aparatul chiar si atunci cand nu este nevoie, ca provoaca iritatii ale narilor fiindca bebelusul se agita la zgomot si ca aspira o cantitate mai mare de mucus din partea superioara a cailor nazale ducand astfel la stimularea secretiei de mucus. Capul bebelusului trebuie sa ramana nemiscat pentru a nu exista riscul sangerarilor sau ranilor provocate de tubul introdus in nas.
Pe de alta parte, in urma utilizarii pe termen lung si mai ales la o varsta mai mare a bebelusului, acesta se obisnuieste cu metoda de curatare si invata mai greu sa isi sufle nasul in mod corect. In plus, exista riscul sa introduca diverse obiecte in nas pentru a simula aceasta actiune (pot crede ca in general nu e nimic gresit sa introduci obiecte in nas). Folosit atunci cand trebuie, acest dispozitiv ajuta la sanatatea bebelusului.
Sfaturi pentru utilizarea dispozitivului „batista bebelusului” in mod corect
Aparatul nu trebuie folosit ca rutina zilnica, ci doar daca alte metode de desfundare a nasului bebelusului nu au efect.
„Batista bebelusului” trebuie folosit doar in cazul unei congestii nazale aparute in urma unei raceli (bebelusii au un mic sforait cauzat de crestere, deci nu necesita utilizarea acestui aparat – ei pot respira, dormi, manca fara probleme).
Dispozitivul trebuie folosit doar daca secretia nazala este lichida. In caz contrar, trebuie folosita inainte o solutie salina care sa decongestioneze nasul (apa cu sare, ser fiziologic, picaturi pentru nas, aburii calzi daca bebelusul este imbaiat inainte de curatarea nasului).
Curatarea nasului trebuie facuta inainte de masa sau somn, astfel bebelusul va respira mai usor in timp ce mananca sau doarme.
Capul bebelusului trebuie sa stea fix pentru a nu exista riscul accidentarii – tine bebelusul in brate si fixeaza-i capul cu o mana in timp ce ii introduci usor capatul moale al aparatului in nara.
Fiecare nara trebuie curatata pe rand, fara a introduce tubul adanc in nas ci doar la intrarea in nara.
Nu este recomandata utilizarea acestui dispozitiv de mai mult de 3 ori pe zi fiindca duce la uscarea cailor nazale si sangerari.
Folosirea aparatului nu inlocuieste consultul medical, de aceea este mai bine sa aveti acordul medicului pediatric inainte de a utiliza batista bebelusului.
Nu trebuie folosit atunci cand copilul este sanatos sau atunci cand este racit dar nasul poate fi curatat prin mijloace normale (suflarea nasului, decongestia cu ajutorul serului fiziologic).
Autor: Sfatul mamicilor
Comentarii legate de Batista bebelusului – pro sau contra?
partea kre Intra in Aspirator , se poate Cumpara Separat ???