Cazuri de urgenta pentru bebelus – cum sa le tratezi?
Oricât de atentă eşti cu bebeluşul sau copilul tău, accidentele sunt inevitabile. Pregăteşte-te pentru aceste momente şi învaţă cum trebuie să reacţionezi în diverse situaţii de urgenţă.
Deşi e nevoie doar de câteva secunde de neatenţie, copilul tău se poate accidenta în cele mai ciudate moduri. Unele accidente se finalizează doar cu sperietură, altele cu un mic cucui însă sunt şi situaţii când este nevoie de o intervenţie rapidă din partea părinţilor.
Chiar dacă inima îţi sare din piept de teamă, trebuie să ai stăpânire de sine şi să acţionezi rapid atunci când copilul tău are nevoie de tine.
Am identificat cele mai frecvente accidente care au loc în cazul bebeluşilor şi îţi prezentăm soluţiile pe care trebuie să le cunoşti şi să le aplici în timp util. Memorează această pagină în browser pentru a reciti oricând informaţiile.
Cele mai frecvente cazuri de urgenţă şi soluţiile pentru fiecare din ele.
Tăieturi şi răni
Oricât de multe obiecte excludem din calea bebeluşului, riscul să se taie sau să cadă şi să se rănească pare să crească în acelaşi timp cu vârsta. Cum acţionăm?
Dacă este vorba de o tăietură la nivelul pielii sau o înţepătură, zona trebuie spălată cu apă rece. Dacă sângerarea nu se opreşte, apăsaţi rana cu o bucată de tifon. In cazul în care sângele pare să pătrundă bucata de tifon, nu îndepărtaţi ci adăugaţi încă un bandaj. Dacă nu aveţi tifon la îndemână, spălaţi-vă cu săpun pe măini şi apăsaţi cu palma sau degetele direct pe rană pentru a opri sângerarea. Este mereu utila o trusa de prim ajutor la indemana!
Dacă tăietura este mult mai profundă (la nivelul muşchiului sau până la os) şi cantitatea de sânge mai mare (după 5 minute de presiune pe rană încă sângerează abundent), aplicaţi un garou şi strangeţi pentru a opri sângerarea. In acest caz este nevoie de un apel către spitalul de urgenţă.
In cazul unei lovituri la cap în urma căreia rezultă un cucui, o compresă cu gheaţă pe zona respectivă este suficientă pentru a reduce durerea.
Rănile superficiale ale pielii – zgârieturi, julituri – pot fi curăţate cu apă rece şi săpun şi apoi bandajate cu tifon.
Important Trebuie să mergi la spitalul de urgenţă dacă: tăietura a fost provocată de un obiect ruginit, bebeluşul leşină, apar convulsii în urma loviturii la cap sau bebeluşul vomită sau îi curge sânge din nas sau ureche.
Arsuri
Apa fierbinte, fierul de călcat, focul de la aragaz, o oală încinsă... pe scurt: arsuri. Chiar dacă par să nu aibă legătură directă cu bebeluşul tău, trebuie să iei totul în considerare! Cum acţionăm?
Zona afectată de arsură trebuie ţinută sub apă rece pentru câteva minute astfel încât să scadă temperatura la suprafaţa pielii. Trebuie evitată însă gheaţa sau apa foarte rece fiindcă poate cauza reducerea fluxului de sânge la nivelul zonei respective. Se aplică apoi o cremă pe bază de aloe-vera pentru calmarea durerii. Este nevoie să mergi la doctor de urgenţă dacă arsura nu este superficială ci acoperă o suprafaţă mai mare de piele sau rănile sângerează.
Bebeluşul se îneacă mâncând
Bebeluşul tău va introduce obiecte în guriţă fără să ţină cont că sunt sau nu comestibile. Chiar dacă eşti sigură că ai eliminat toate obiectele uşor de înghiţit din jurul său, este bine să fii mereu pregătită. Ce e de făcut?
Dacă are până la un an, aşează bebeluşul cu faţa în jos de-a lungul mâinii tale şi loveşte-l (cu grijă) cu palma de câteva ori pe spate. Dacă nu au efect, apasă-i pieptul pentru a-l determina să scuipe obiectul. Un bebeluş mai mare de 1 an trebuie să stea în picioare; încercuieşte-i pieptul cu mâna ta şi presează-i spatele (eventual batai scurte pe spate). In caz de leşin se recomandă respiraţie gură la gură, urmată de apăsări pe piept.
Important Trebuie să mergi de urgenţă la spital dacă scoate sunete ascuţite când inhalează, pielea devine albastră sau îşi pierde cunoştinţa.
Convulsii
Bebeluşul tău leşină, cade şi are convulsii. Deşi se întâmplă frecvent în cazul bebeluşilor, aceste convulsii sunt inofensive. Totuşi, trebuie să reacţionezi prompt! Iată ce trebuie făcut!
In timpul unor convulsii, asigură-te că bebeluşul nu este în pericol să se rănească. Desfă-i hainuţele şi ţine bebeluşul înclinat pe o parte pentru a nu se îneca. Sterge-i cu un şerveţel saliva pentru a-i da posibilitatea să respire şi pe gură. Important Anunţă medicul chiar dacă este vorba de o singură întâmplare sau de apariţia frecventă a convulsiilor.
Ii curge sânge din nas
Faptul că îi curge sânge din nas este un scenariu îngrozitor atât pentru părinţi cât şi pentru copil. Fie că e cauzat de o lovitură, uscarea nărilor, suflarea nasului în exces, sângerarea din nas cere o intervenţie rapidă. Iată ce poţi face!
Aplică o compresă cu apă rece în partea de sus a nărilor, chiar în zona dintre ochi, apăsând nările dar în aşa fel încât să îi permită să respire. Tine zona presată timp de 5 minute, timp în care bebeluşul poate să respire şi pe gură. Important Trebuie de urgenţă consultat medicul dacă sângele curge cu abundenţă chiar şi după 5 minute sau dacă există riscul să fie un obiect mic introdus din greşeală în nară.
Reacţii alergice
Reacţiile alergice sunt periculoase mai ales atunci când duc la îngreunarea respiraţiei. Alergiile se pot manifesta extern (umflături şi pete roşii) sau intern (probleme de respiraţie). Inhalantul poate ajuta respiraţia iar cremele pentru alergie pot fi aplicate local. Dacă deja cunoaşteţi tipul de alergie este bine să aveţi întotdeauna tratamentul corespunzător la îndemână (trusă de urgenţă, geantă, etc). Important Este nevoie să mergeţi la spital de urgenţă dacă nu ştiţi care este cauza alergiei sau starea persistă mai multe ore.
Diaree
Diareea poate fi periculoasă pentru bebeluş fiindcă are drept consecinţă deshidratarea. Ce este de făcut?
Este recomandat să continuaţi alăptarea la sân sau hidratarea cu suc de mere (peste şase luni) sau alte lichide (ceai). Important Dacă bebeluşul are diaree de 5-7 ori într-o singură zi (sau 3-4 ori la bebeluşii mai mici de 3 luni), trebuie să mergeţi de urgenţă la spital. In plus, dacă diareea este asociată şi cu vomă, atunci este nevoie de intervenţie medicală.
Comentarii legate de Cazuri de urgenta pentru bebelus – cum sa le tratezi?