Prima hranire a nou-nascutului
Imediat după nașterea bebelușului sau in prima ora de la nastere este un moment bun să încerci o primă hrănire. Păstrarea nou-născutului aproape de piele va declansa, de obicei, instinctul de căutare a sanului tău urmat de niste zgomote care imita suptul. Bebelușul tău poate chiar să se târască la piept și să ia prima gurita, sau poate doar sa miroasa sanul tău și sa atinga sfârcul cu buzele. Cu cat realizezi mai devreme contactul fizic initial, cu atat cresti rata de success a alăptării, deci ia in considerare acest mod de interactiune cu bebelusul dacă alăptarea este importantă pentru tine.
Nu te panica daca bebelusul nu pare interesat sa manance din prima ora. În timp ce unii copii se hrănesc în câteva minute de la naștere, alții dorm mai intai. E in regula. Oricum, faptul ca sunteti împreună, la scurt timp după naștere, ajută la initierea alăptării.
Când începi sa alaptezi, iti poti ajuta bebelusul asigurandu-te că este într-o poziție bună pentru alaptare și ca s-a atasat corect la san.
Unii nou-născuți au un inceput mai domol in ceea ce priveste alaptarea, în special cei care sunt foarte somnorosi în primele zile. (Acest lucru poate fi cauzat de un travaliu dificil sau de anumite medicamente din timpul travaliului). Dacă bebelusul tau este somnoros, încerca să îl iei în pat pe parcursul zilei pentru un contact fizic cat mai des. Bebelusul se poate trezi pentru a cere sa fie hranit mai des, dacă iti simte mirosul decât dacă este asezat in pătuț.
Citeste si despre Mituri despre alaptare, partea 1: Nu mai am lapte
Alaptarea bebelusului după cezariana
Teoretic, dacă ai trecut printr-o cezariana, ar trebui să poți să alaptezi la fel de bine ca dupa o naștere vaginală, fiindca lactatia este declansata de eliminarea placentei. Dar circumstanțele adesea fac alaptarea dificila pentru ca:
- Este posibil sa stai mai mult timp la reanimare sau la terapie intensiva
- Va fi mai greu sa tii bebelusul in brate pentru ca trebuie sa stai intinsa in primele ore dupa operatie
- Uneori, personalul medical induce ideea ca laptele vine mai greu daca ai nascut prin cezariana.
Important este sa nu renunti. Multe femei alăptează cu succes după o cezariana; ele au nevoie doar de putin ajutor la început. La inceput poate fi mai ușor să te așezi pe o partea cu copilul tău asezat cu fata spre tine. Partenerul sau o asistentă medicală vă poate ajuta prin menținerea copilului în poziția corectă pentru primele mese la san. Dacă preferi să stai in pozitia sezut, este recomandat sa ai in poală o perna mai mare sau o pernă speciala de alaptat și sa asezi bebelusul pe ea. Aceasta va prelua greutatea de pe taietura cezarianei și te va ajuta să iti tii copilul la sân.
Citeste si despre Semne ca bebelusul primeste suficient lapte matern
Hranirea bebelusului cu formula de lapte (laptele praf)
Dacă ai ales să iti hranesti bebelușul cu lapte formula sau lapte praf, o asistentă medicală iti va oferi o sticlă de formulă preparata pe care să o dai bebelusului. Totusi, pentru a permite bebelusului sa aiba parte de avantajele colostrului, cel mai bine este sa incerci ca primele mese ale bebelusului sa aiba loc prin alaptare. Colostrul este lapte matern primar concentrat și bogat in vitamine, care conține anticorpi vitali ce ajută nou-nascutul sa fie protejat de infectii. Asadar nu renunta la alaptare ci solicita ajutor din partea echipei medicale sau a unui consultant in lactatie.
Hranirea bebelusului nascut prematur
Laptele matern este cea mai sigura si cea mai buna hrana pentru un bebelus nascut prematur. Copilul nu va putea să se alimenteze direct de la san, dar asistentele din maternitate iti vor arăta cum să obtii laptele folosind o pompa de san. Uneori un prematur are nevoie de nutrienți suplimentari care se gasesc numai in laptele matern. Dacă alăptarea nu este posibilă, bebelușul va primi o formulă special concepută pentru a satisface nevoile nutriționale ale copiilor nascuti prematur.
Citeste si despre Alaptarea - sfaturi de inceput
Inceputurile alaptarii nou-nascutului - povestile mamicilor
“Mi-a fost adusa sugandu-si manuta fara incetare. Imediat am asezat-o la san si din acel moment a supt in continuu timp de 30 de minute.” —Cristina
“Am putut sa il alaptez imediat si am avut un inceput bun. Asistenta m-a ajutat mult sa il pozitionez la san. După aceea, nu am mai avut nevoie de ajutor. Insa, din a doua zi, au inceput sa ma doara sfarcurile. Din pacate, acesta este si motivul pentru care am renunțat cateva zile la alăptare; ma durea prea rău. Dar nu am renuntat si am reusit pana la urma sa alaptez exclusiv."- Ioana
"M-am simțit foarte relaxata ori de câte ori am alaptat; faptul că eram singura cu bebelusul meu a insemnat mult pentru mine și mi-a oferit multa satisfactie." - Andreea
Citeste si despre Cum sa alaptezi bebelusul
Comentarii legate de Prima hranire a nou-nascutului