Regresia somnului la bebelusi: cauze si solutii
- Ce este regresia somnului ?
- Cand trece un bebelus prin regresia de somn?
- Care sunt cauzele regresiei in somnul bebelusului?
- Trebuie sa ma ingrijorez ca bebelusul nu doarme sufficient?
- Ce solutii am pentru ca bebelusul sa doarma bine?
- Sunt atat de obosita? Cum sa fac fata regresiei somnului la bebelusi?
Ce este regresia somnului?
Regresia somnului este o etapa care apare in devoltarea bebelusului si care se manifesta prin: bebelusul adoarme greu sau se trezeste in timpul noptii si nu mai adoarme la loc cu usurinta. Este posibil ca si bebelusul tau sa treaca prin aceasta etapa, dar nu este obligatoriu sa se intample asta.
In mod general, regresia somnului descrie acele etape temporare in care bebelusul are modificari in rutina normala de somn. Desi nu este un termen medical, cu siguranta vei auzi aceasta denumire de la medicul de familie sau de la consultantii in alaptare.
Programul de somn al bebelusului se modifica pe masura ce acesta creste, dar de obicei perioadele in care se regleaza noua rutina sunt de scurta durata. Uneori, regresia apare in anumite situatii, cand mediul in care traieste bebelusul se modifica sau atunci cand apar anumite evenimente in viata lui : o vacanta care presupune ca bebelusul sa doarma in alt pat, perioade de intarcare sau perioadele in care bebelusul invata sa mearga, inscrierea la gradinita sau revenirea mamei la serviciu.
Regresia somnului trece de la sine, dar perioada in care aceasta se manifesta este solicitanta pentru tine, iar acest articol te va ajuta sa ii faci fata.
Cand trece un bebelus prin regresia de somn?
Nu toti bebelusii trec prin regresia de somn, unii din ei dorm intotdeauna bine si nu intampina probleme. Insa, in cele mai multe situatii, intr-o anumita etapa a dezvoltarii bebelusului, apar scurte perioade in care somnul nu mai este la fel. Cele mai frecvente momente sunt cele cand bebelusul are : 4 luni, 9 luni, 1 an.
Regresia poate sa apara oricand in perioada de crestere a copilului, mai putin in perioada dupa nastere. Asta pentru ca nou-nascutii dorm in general 1-4 ore si se trezesc frecvent pentru a alaptare. Dupa primele 3 luni de viata, bebelusul incepe sa doarma perioade mai lungi noaptea si sa stea mai mult timp treaz in timpul zilei. In jurul varstei de 6-8 luni, bebelusul invata sa doarma toata noaptea, dar asta depinde de anumite aspecte: daca este alaptat, daca exista anumite obisnuite privind somnul.
Care sunt cauzele regresiei in somnul bebelusului?
Programul de somn al bebelusului se poate schimba daca apar anumite cauze de natura emotionala, cognitiva sau care tine de mediul in care traiesc.
Rutina zi-noapte, somn adanc – somn usor
Intre 3 si 6 luni de viata, bebelusii invata tot mai bine sa faca diferenta intre noaptea si zi, dormind mai mult noaptea si avand perioade mai lungi de activitate in timpul zilei. Perioadele de somn adanc si cele cu somn mai usor incep sa alterneze. De aceea, daca bebelusul se trezeste in timpul noptii, se poate intampla sa adoarma la loc foarte greu.
Etapele de crestere
Parintii observa adesea ca regresia apare atunci cand bebelusul trece de la o etapa de crestere la alta, de exemplu: cand invata sa mearga de-a busilea, cand merg in picioruse, cand se ridica in fund, cand bebelusul invata limbajul etc. Trecerea de la o etapa la alta inseamna un adevarat salt in dezvoltarea bebelusului, fapt ce se reflecta in primul rand in activitatea lui cerebrala. Acest aspect poate influenta modul in care reactioneaza atunci cand se trezeste din somn si nu mai poate sa adoarma la fel de repede. In plus, bebelusul se poate sa fie atat de incantat de noua achizitie incat sa nu mai vrea sa adoarma seara la fel de repede.
Citeste si despre Mersul la bebelusi - etapele importante
Schimbari in mediul sau
Schimbarile in mediul bebelusului poate sa duca la dereglari ale programului de somn: scaderea temperaturii sau caldura prea mare, mutarea intr-o noua casa, primirea unor invitati care raman in vizita mai multe zile, perioada de concediu, mai mult zgomot decat in mod obisnuit in timpul noptii, mutarea bebelusului din patul parintilor in patut.
Anxietatea de separare
Intre 6 si 12 luni, bebelusul incepe sa inteleaga mai bine faptul ca poate fi separat de tine pentru anumite perioade de timp. Acest lucru poate sa duca la anxietate, care dispare treptat pe masura ca bebelusul trece de varsta de 2 ani. Daca bebelusul doarme singur in patut, trezirea in timpul noptii poate aceentua aceasta anexietate, motiv pentru care acesta nu mai vrea sa adoarma la loc singur, ori cere sa doarma cu tine. Anxietatea de separare este normala, dar consecinta poate sa fie un regres al somnului.
Schimbari in rutina zilnica
Daca ai avut cateva zile in care bebelusul a adormit mai tarziu decat in mod obisnuit, daca bebelusul a fost bolnav cateva zile si intregul program a fost dat peste cap, atunci este posibil sa urmeze o perioada in care somnul din timpul noptii sa fie dereglat.
Trebuie sa ma ingrijorez ca bebelusul nu doarme suficient?
In mod normal, nu ai de ce sa te ingrijorezi. Modificari in rutina zilnica pot sa apara si sunt normale in primii ani de viata. De asemenea, doar pentru ca alti bebelusi dorm toata noaptea la 6 luni, nu inseamna ca si bebelusul tau trebuie sa doarma la fel de mult. Unii bebelusi adorm pur si simplu mai greu decat altii, sau nu au un somn la fel de profund.
Uneori, anumite dereglari legate de modul in care doarme bebelusul poate avea legatura si cu sanatatea lui. Iata cele mai frecvente situatii cand o anumita afectiune poate influenta somnul.
Boli si diverse afectiuni
Racelile si gripele, otitele, enterocolitele, bolile copilariei etc pot afecta somnul bebelusului iar acesta se poate trezi mai des, ori poate sa adoarma mai greu.
Apnea de somn
Daca bebelusul are probleme de respiratie in timpul somnului, poate sa fie semn al apneei. Este normal pentru bebelusii mai mici de 6 luni sa respire neregulat ori sa aiba mici pauze de 4-5 secunde in respiratie. Daca insa bebelusul incepe sa sforaie puternic, ori se trezeste din somn brusc ca si cand nu ar putea sa respire ori chiar nu reuseste sa respire mai mult de 20 de secunde, trebuie sa consulti de urgenta medicul pediatru.
Refluxul gastrointestinal
Daca bebelusul tau vomita frecvent dupa ce este alaptat sau hranit, ori se trezeste din somn cu dureri de burtica, poate sa sufere de reflux gastrointestinal. Acest lucru se intampla daca esofagul si stomacul nu functioneaza normal iar acidul gastric provoaca intoarcerea bolului alimentar inspre gura. Este posibil sa aiba nevoie de tratament in acest caz.
Ce solutii am pentru ca bebelusul sa doarma bine?
Daca bebelusul tau are 4 luni sau mai mult si are dificultati in a adormi seara ori dupa ce se trezeste in timpul noptii nu mai reuseste sa adorma la loc, atunci ai nevoie de cateva sfaturi care sa te ajute.
Stabileste o rutina legata de adormirea bebelusului, cum ar fi o baie inainte de somn sau masajul bebelusului, ori citirea unei povesti sau ascultarea unei melodii. Conexiunea cu bebelusul inainte de somn il ajuta sa se simta in siguranta si sa adoarma mai repede.
Pune bebelusul in patut atunci cand este treaz. Incearca sa nu lasi bebelusul sa adoarma in timp ce mananca sau in timp ce il plimbi prin casa. In schimb, pune bebelusul in patut cand i se face somn, dar nu a adormit inca, astfel incat sa se obisnuiasca sa adoarma in acest fel.
Nu incuraja activitatile energice inainte de somn. Bebelusul are nevoie de o perioada de linistire atunci cand trebuie sa adoarma. Jocurile, desenele animate, alergarea nu sunt recomandate cu putin timp inainte de somn. O atmosfera linistita si relaxanta, o lumina de veghe si o rutina care sa induca senzatia de somn sunt cele mai bune decizii.
Daca bebelusul se trezeste noaptea, nu aprinde lumina si nu vorbi tare. Incearca sa folosesti doar o lumina slaba de veghe, sa vorbesti cat mai putin si doar sa incerci readormirea lui. Daca este bolnav si are treziri frecvente, pastreaza atmosfera calma si lumina difuza, chiar daca te ocupi si de tratamentul lui.
Intarcarea pe timpul noptii ar putea sa inceapa dupa primele 6 luni, bebelusul obtinand caloriile necesare in timpul zilei. Daca crezi ca bebelusul este pregatit pentru asta, incearca sa nu il mai alaptezi pe timpul noptii.
Asigura-te ca bebelusul are un somn confortabil. Verifica daca temperatura nu este prea ridicata, daca salteaua pe care doarme este adecvata pentru bebelusi, ori daca hainele sunt comode. Lasa camera cat mai intunecata si foloseste sunete albe daca ajuta la linistirea bebelusului (mai ales cand bebelusul are colici, aceasta solutie s-ar putea sa functioneze perfect).
Ajuta-ti bebelusul in momentele dificile, ramanand cat mai calma daca se trezeste din somn. Va fi o perioada solicitanta pentru tine, asa ca cere ajutorul partenerului de viata sau familiei.
Sunt atat de obosita? Cum sa fac fata regresiei somnului la bebelusi?
Este destul de obositor pentru o mama in perioada in care bebelusul are regresia somnului. Oricum cresterea copilului inseamna mult consum de energie, iar lipsa somnului poate sa afecteze modul in care reactionezi. Daca simti ca esti mult prea obosita, incearca sa recuperezi macar in timpul zilei, cand altcineva poate sa stea cu bebelusul.
Iata cateva sfaturi pentru aceasta perioada dificila:
- Dormi in timpul zilei, chiar daca pentru perioade scurte de timp.
- Daca nu este posibil sa recuperezi orele pierdute, macar cere ajutor pentru a nu sta permanent cu bebelusul in timpul zilei.
- Aminteste-ti ca regresia de somn este temporara, asa ca vei putea reveni la vechea rutina dupa ce trece perioada dificila.
- Cere ajutorul medicului sau al unui consulant in somn, daca bebelusul nu revine prea curand la vechea rutina si te simti epuizata.
Citeste si despre Intarcarea copilului: cand si cum se face intarcarea?
Comentarii legate de Regresia somnului la bebelusi: cauze si solutii