Programul de somn pentru bebelusi
Programul de somn pentru bebelusi este important pentru dezvoltarea lui fizica si psihica. Fiecare bebelus este diferit atunci cand vorbim despre somn, dar poti sa il ajuti sa se obisnuiasca treptat cu o anumita rutina.
Pana la varsta de 1 an, bebelusul tau va avea patru etape specifice legate de modul in care doarme si nevoia de somn. Prima etapa, cea abordata in acest articol se refera la primele 3 luni de viata.
Programul de somn pentru bebelus de la nastere pana la 3 luni
Nou-nascutii dorm foarte mult fiindca au nevoie sa isi conserve energia pentru alaptare si crestere. Este posibil sa doarma si 18 ore pe zi, dar in reprize de cate 3-4 ore. Din acest motiv, in primele saptamani, vei avea destule nopti nedormite.
Important Primele 3 luni de viata sunt esentiale si bebelusul tau trebuie sa se odihneasca intr-un mediu linistit, curat si familiar. Creierul lui se adapteaza la modul de viata din afara uterului si are nevoie de toata energia disponibila. In plus, pentru bebelus, suptul este obositor si veti observa ca de multe ori are tendinta sa adoarma chiar si atunci cand il alaptezi.
Iti poti incuraja bebelusul sa adopte o anumita rutina chiar si la cateva saptamani de la nastere. Urmeaza sfaturile urmatoare si vei reusi sa faci fata mai usor oboselii din aceasta perioada.
Semnele ca bebelusului ii este somn
In primele 3 luni de la nastere, bebelusii au acelasi mod de se manifesta atunci cand le este somn. Comportamentul lor poate sa fie:
- isi freaca ochii cu mainile
- isi rasuceste urechea cu degetele
- plange sau scanceste din orice
- se uita fix intr-un punct
- casca si se intinde des
- arunca jucariile din mana
- devine linistit si inchide des ochii
Daca observi oricare din acest semne, cel mai bine este sa asezi bebelusul in patutul lui sau sa il invelesti intr-o paturica. Treptat, vei stii din instinct cand are bebelusul tau nevoie de somn.
Cum sa ii construiesti programul
In primul rand, bebelusul tau trebuie sa invete diferenta dintre zi si noapte. Inca de la doua saptamani el poate fi obisnuit cu rutina zi - noapte.
In timpul zilei:
- schimba-i hainutele dimineata pentru a marca inceputul unei zile noi
- joaca-te cu el cat poti de mult
- canta si vorbeste cu el in timp ce il alaptezi
- lasa lumina sa intre in camera chiar si atunci cand doarme
- lasa-l sa auda zgomote normale precum radio, trafic, muzica
- trezeste-l incet daca devine somnoros cand il alaptezi
In timpul noptii:
- schimba-l in pijamale atunci cand se lasa seara
- pastreaza linistea in camera si nu aprinde lumina cand se trezeste, ci doar o lumina in camera alaturata sau o lampa de birou.
- nu vorbi prea mult cu bebelusul, in schimb poti sa il mangai.
Acest comportament va ajuta bebelusul sa invete diferenta intre zi si noapte.
Tine cont de faptul ca bebelusul tau se va obisnui cu rutina aceasta si mai tarziu, in urmatoarele luni de viata. Daca obisnuiesti sa il lasi pe el sa adorma cand ii este somn, se va obisnui asa; daca in schimb il culci tu la o anumita ora, va pastra aceeasi rutina si mai tarziu. Tu decizi ce varianta este mai buna pentru bebelusul tau. Daca vrei insa o anumita rutina, trebuie sa respecti regulile in fiecare zi si noapte.
Comentarii legate de Programul de somn pentru bebelusi